Почукват клапаните на Голф 2 ПБ.
- trifon022
- Автомобил: Skoda Superb 2022
- Двигател: 2000 TSI 190 hp DSG
Почукват клапаните на Голф 2 ПБ.
Привет колеги, след като смених маслото (новото е Q8 10W40), като я запаля сутрин ми почукват клапаните, преди смяната това го нямаше. Колегата от който я взех си е попълвал сервизната книжка и пише, че предишното масло е STATOIL 10W40. Каква може да е причината са потропването и най-важното как да го отстраня, замислям се за някаква даобавка, ако това е единствения вариант, бихте ли ми казали каква добавка да си взема? Благодаря предварително на отзовалите се колеги! Поздрави! 

- fill
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Почукват клапаните на Голф 2 ПБ.
Избягвай добавките!
Тропането на хидравличните повдигачи е често срещано при VW. Тропането ако е няколко секунди си карай, ако се чуват постоянно тогава не е добре. Възможна причина може да е маслото или масления филтър.
Тропането на хидравличните повдигачи е често срещано при VW. Тропането ако е няколко секунди си карай, ако се чуват постоянно тогава не е добре. Възможна причина може да е маслото или масления филтър.
- trifon022
Почукването е само сутрин докато е студено(поне за сега това съм забелязал), но се притеснявамда не стане по сериозно. Интересното е, че преди не го правеше, а сега след смяната на маслото - потропват.
А каква е причината да потропват от филтъра?
fill написа:Избягвай добавките!
- fill
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ако филтъра ти няма клапан маслото се изчежда от главата в картера и при запалване е нужно малко време докато се напълнят хидравличните повдигачи.
- trifon022
fill написа:Избягвай добавките!
А защо да избягвам добавките?
- valentin-jekov
- Автомобил:
- Двигател:
Маслените филтри без възвратен клапан са най-често на Филтрон...Забрави ги като опция.Колегата ти е обяснил за какво е точно този възвратен клапан.Той задържа вече каченото масло в маслената магистрала след загасянето на мотора.Без него,при студен старт на маслената помпа и е нужно време да запълни масло-пътищата и да образува необходимата маслена пелена на необходимото за това място..От опит знам,че различните марки масла с параметри 10W-40,имат различна гъстота когато са студени.На по-гъстото масло му е нужно повече врема за разбиване и достигането до хидравличните повдигачи,който толкова жадно се нуждаят от обилно пълнене,когато мотора е студен...Пробвай с друго масло и друг филтър,но в никакъв случай добавки и тем подобни...Ще сгъстиш маслото,от което ще намалиш и студената му течливост(обратен ефект)
- trifon022
Искаш да кажеш да сменя ПАК маслото(или по точно масления филтър щото е на Филтрон). Опасно ли е да си изчакам до следваща смяна на масло(да кажем след 8000-9000 км.)?
- fill
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз карам с 15W-50 Motul през зимата му идва малко гъсто и тракат повдигачите, ама не им се притеснявам и си карам. Според мен не е опасно ако повдигачите ти чукат при запалване.
- valentin-jekov
- Автомобил:
- Двигател:
Пробвай само с филтър,който задължително има възвратен клапан...До колкото знам Q8 е добро масло и много добре приляга на този тип мотори...Притракването при студен старт е напълно нормален за повдигачите,но в границите на 2-3 секунди.Смени филтъра с на Mahle или Champion и се надявам да пожънеш успех... 

- trifon022
Абе ще изчакам малко, защото днеска като се връщах от автомивка, ми се стори, че потракват и като е топла
, което малко ме плаши. Дано да не стане нещо по сериозно!
- valentin-jekov
- Автомобил:
- Двигател:
Убеди се,дали не си я закупил с проблем,скрит с присадка... 
- trifon022
valentin-jekov написа:Убеди се,дали не си я закупил с проблем,скрит с присадка...
По какъв начин да открия дали е това проблема?
trifon022 написа:Почукването е само сутрин докато е студено(поне за сега това съм забелязал), но се притеснявамда не стане по сериозно. Интересното е, че преди не го правеше, а сега след смяната на маслото - потропват.fill написа:Избягвай добавките!
това е нормално на всеки му чукат когато е хладно и не загрял мотор и при мен е така и сам на 10в40
ами представи си ако си на 15в40.

това става докато качва масло кам главата и не е загрял мотора
Последна промяна от nikson85 на Нед 20 юни 2010 13:50, променено общо 2 пъти.
trifon022 написа:Привет колеги, след като смених маслото (новото е Q8 10W40), като я запаля сутрин ми почукват клапаните, преди смяната това го нямаше. Колегата от който я взех си е попълвал сервизната книжка и пише, че предишното масло е STATOIL 10W40. Каква може да е причината са потропването и най-важното как да го отстраня, замислям се за някаква даобавка, ако това е единствения вариант, бихте ли ми казали каква добавка да си взема? Благодаря предварително на отзовалите се колеги! Поздрави!
Това в нормално и защо си сменил марката? съветвам те да сложиш предишната марка и няма да има проблем.
Не разбираш ли че мотора се е приспособил към STATOIL 10W40.Полусинтетиката е 50 на 50 но в различните
марки това е тайна така че слагай си пак STATOIL 10W40 докато не си навъртял 10000км защото не се
знае че и след 10000км като минеш на STATOIL 10W40 дали ще работи по същия начин или можеби ще трябва да останеш на Q8 10W40

Може и да останеш на Q8 10W40. Различните масла променят работните хлабини на чарковете на двигателя както и добавките.Добавки се слагат когато автомобила му предстои основен ремонт а не когато ти скимне.Те също променят чарковете на агрегатите и позволяват на един мотор в последния си дъх да работи.

- gad3n_
- Автомобил:
- Двигател:
чак пък да се е приспособил мотора .. тва да не е трансформърс 
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”