:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Голф-3: защо изгаря общото осветление на таблото?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
viktor vox
Автомобил:
Двигател:

Голф-3: защо изгаря общото осветление на таблото?

Мнениеот viktor vox » Съб 10 юни 2006 16:03

Голф-3, 1994 г. АBD-1,4. Стандартно табло с аналогов часовник. Заради проблеми в спидометъра старото бе заменено с подобен модел, което работеше нормално.
В старото бяха изгорели двете крушки от общото осветление на таблото, но всички останали си бяха здрави. След около седмица шофиране, при поредното нощно потегляне крушките за общо осветление и на новото табло изгоряха.
Въпросът е: какво причинява изгарянето? Генераторът?
Дали има някакво стъпало за стабилизация на напрежението, което обслужва таблото?
Моля, ако някой има опит с подобна дивотия, нека драсне 2-3 реда. Чел бях някъде, че подобен проблем се решавал със заместване с ярки светодиоди...
Ако пък вече е разглеждана тази тема - къде да намеря линкове?!?
ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ НА ВСЕКИ, КОЙТО ПОМОГНЕ!
Имам определен, доста солиден опит в електрониката и компютърната техника, но не и в АВТОМОБИЛНАТА ЕЛЕКТРОНИКА... Така че бих могъл да се реванширам на някой, който търси помощ в моите области. :) :D :)

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Съб 10 юни 2006 17:40

за да ти изгорят крушките най-елементарната причина може да бъде, че им е дошло времето.
Все пак си провери при запален двигател колко волта са на акумулатора 14.2 е допустимия максимум.ако е повече сменяш "релерегулатора"/или както там се нарича/ на алтернатора и си готов.
Другото, което ми хрумва е потенциометъра за усилване на осветеността на таблото.провери го и него може въобще крушките да не са изгорели.

за смяна на крушките с диоди виж тук:http://www.vwclub-bg.org/forum/viewtopic.php?t=1891
има и много други теми в "направи си сам" придружени със снимки.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”