А моичкия нещо се е разхлопал, разсвирил, раздрънкал и разскърцал. Преди време (година) ми бе изгорял термопредпазителя, дето е на резисторната матрица (и вентилатора въртеше само на четвърта) и, като не ми се търсеше друг та да го сменям, запоих една жица и ...

Е да, ама за да изгори тоя термопредпазител, значи се е дигнал тока на вентилатора. А причините да се вдигне тока на вентилатора могат да са в задръстения филтър или в задържане (клеясване, блокиране) перката на вентилатора...
Филтъра за въздуха на купето си го сменям редовно (веднъж в годината) и още по-редовно го почиствам, че се набухва с прах, листа и разни други гадини и след това в дъжда се запотяват стъклата.
След шунтирането на термопредпазителя известно време карах без ядове , докато един ден (що така всичко се случва все ... "един ден"), наскоро взе да се чува хлопане, а по-късно и тракане и свирене от същия тоя вентилатор.
Извадих го. Чистих го (външно) и го пръсках с ВД-40, ама дразнещите шумове не се махат. И не разбрах, аджеба, като как се разглобява тоя вентилатор. Може втулчиците му да са се износили, четките да са за смяна...
Ако някой го е ремонтирал, ще съм му благодарен за съветите му.
Или, ако не е ремонтируем тоя фен, да тръгвам по моргите да си търся "чисто нов"!