Питане за запалителна система на АБУ - развръзката...

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Питане за запалителна система на АБУ - развръзката...

Мнениеот stefan4o » Пон 23 авг 2010 13:55

Колеги, имам следното питане относно запалителната система. Малко факти:
Колата е Джета с мотор 1.6 АБУ, беше монтиран на мястото на стария 1.3HK (остана си карбураторът от 1.3). Запалването е посредством делко с датчик на хол и вакуум регулатор от 1.3 карбуратор, комутатор телефункен пак от карбураторна кола, предполагам и бобина от 1.3, която си е оригиналната. В ЕТКА ми направи впечатление, че там комутатора го дават 3-пинов. Има ли нещо вярно? Освен това знам, че са в един блок с бобината, не са като при мк2 отделно. Колата ми и така се движи добре, ама ме човърка има ли смисъл от замяната им с оригинални такива, тъй като един чичко с "Елкон" преди време ми сподели, че има нещо нередно по запалването на колата (по спомен гледахме някаква диаграма и тя трябвало да е наобратно или нещо от сорта), при все, че свещите, кабелите, делкото и т.н. са си ОК според него. Някой може ли да покаже схема за кабелчетата и пиновете на двата варианта, примерно - 1.3 карбуратор с TSZ-H и 1.6 Моно-инжекцион. Взаимозаменяеми ли са двете запалителни системи в моя случай - с карбуратор?

Последна промяна от stefan4o на Чет 02 сеп 2010 15:34, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
policevidin
Автомобил: VW Golf 3 Modificated
Двигател: 1.9TDI 1z+ 1996

Re: Питане за запалителна система на АБУ

Мнениеот policevidin » Пон 23 авг 2010 15:21

Колега аз имам 2 голфа Голф 3 1.6 АБУ и Г2 1.3 Карборатор (двигателите външно са 1 към 1) освен това че единият е моно а другият е карборатор.
Та този дето е моно АБУ-то е с бубина в която е вграден комутатора и към бубината отиват 3бр. кабели.
Другият двигател 1.3 карборатор (при него делкото е с вакумче) Комутатора е отделен и към него отиват 6 или 7 кабела и от него към бобината отиват 2 и към делкото 1 мисля че беше. самата бобина прилича на такава от лада и до колкото си спомням имаше тема в направи си сам.
viewtopic.php?f=5&t=127651&p=1589552#p1589552

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Пон 23 авг 2010 15:48

Да, колега, така е. Мен ме интересува разликата. Щото моето АБУ е с отделен комутатор и кръгла бобина (останали от 1.3 мотора). Комутаторът е 7-пинов, като последният пин е свободен, доколкото знам. При АБУ го дават 3-пинов заводски, това ми е интересно на мен. Питанката ми е - е ли е възможно оттам да имам "проблеми със запалването" при все, че ужким всички компоненти на зап. система са ми изправни? Идеята ми е, че имам доста висок разход на гориво според някои неприсъщ за тази кубатура - а именно 13-15/100 на газ.

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Пон 23 авг 2010 16:02

Само за инфо мойта кола също е карб и бобината и комутатора са в едно - комутатора е с 3 пина

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Пон 23 авг 2010 16:06

Хм, доста интересно. Мислех си, че автомобилите преди поколението на Голф Мк3 са с отделни бобина и комутатор, ама явно съм грешал. Също доколкото ми е известно последният пин, който е свободен при мен отива в ЕКУ-то при колите с инжекционни системи. А можеш ли да проследиш кабелчетата кое къде отива, че започвам да си мисля, че там е сбъркана схемата в моята кола, то не беше проблеми с предварението, то не беше чудо докато го установя - неподходящо делко, сега и това с тоците... :Mr Green Fun

Потребителски аватар
lrlmodo

Мнениеот lrlmodo » Пон 23 авг 2010 16:16

Сега нямам как. Някои отиват към датчика в хола, това си спомням.
Аз на мойто съм му дал макс предварение на делкото.
Разхода е супер и на високите беснее доста, празния ход добър.
Пробвай и при тебе
То мойто е 91-а, така че малко към мк3 отива.
Старите до 90-та са с кръгла бобина.

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Пон 23 авг 2010 16:21

Какво ще рече макс. предварение? Доколкото позволява да се завърти делкото ли? Щото аз карах с около 20 градуса предварение преди да разбера, че има проблем в делкото и някак си не видях разлика в разхода. Пък и за добрия разход не е ли нужно да е с минимално предварение? Или аз съм в грешка? Това с предварението е все едно ремъкът да прескочи няколко зъба. Един отговаряше май на 7-8 градуса, ако не се лъжа.

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Съб 28 авг 2010 11:55

Колеги имам няколко въпроса:
1. Как да дам малко повече предварение (по-голям ъгъл на запалване) на автомобила? Делкото ми е на разпр. вал в каква посока трябва да завъртя, за да увелича предварението? И горе-долу на колко се равнява 1мм завъртане като градуси?
2. Намирам за странно каква бобина имам на колата си. На нея си пише Бош, Германия, но не мога да открия никакъв номер, по който да позная каква е. Плюс това никъде не видях знака на VW Audi на нея, както го има на всички части по колата. Как да я демонтирам, пробвах да охлабя скобата, която я стяга, но не помръдна дали защото е залепнала ? Или трябва да се развият другите два болта, които я държат за купето (ключ Но.10)
3. Премерих първичната и вторичната намотка - 1-на показа около 2.7ома съпротивление (ако е тази, която е стандартната за HK мотор от 1985 в Аутодата я дават 1.2-1.6 Ома), 2-на показа странно 14.хх бях дал на 20к Ома обхват (тъй като я дават по аутодата 7кОма - 12кОма нормално). Според вас защо са такива стойностите? Избила ли е? Или просто не е за този модел (Фолксваген нямат бобини с такива показатели според аутодата.
4. Премерих кабелът от бобината до делкото - на него пише 1кОм, а с мултицета показа близо 2кОма, заминал е може би?
5. От ауспуха намирисва на сурова газ - явно неизгоряла.
Измереното ниво на въглеводорода HC на газ-анализатор е около 500-600 единици, което е доста, нормата е до 100 за кола без катализатор (като моята), което е показател, че има проблем или със запалителната система или с клапаните, а може и с двете. Идеята ми е да разбера откъде идва това високо ниво, което води със себе си леко неравномерна работа на ПХ, висок разход на газ и миризма на сурова такава, когато колата работи на ПХ.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Re: Питане за запалителна система на АБУ - жокери за меренето й

Мнениеот emo-gar » Съб 28 авг 2010 13:23

Не четох особено подробно,но да вметна едни "съображения":моно-инжекцията на ABU(и не само) прави променлив ъгъла на "изпреварване"на искрата в зависимост от текущите обороти и вероятно температура и не на последно място -положението на TPS.Както пише по-горе(дано все пак съм чел внимателно,макар и през ред),делкото ти е с вакуумен регулатор на ъгъла,т.е. ще има известна "бъркотия" с реакцията на мономотроника(ECU).Може би за това е говорил някога "чичкото" от сервиза.Недей си прави изводи за "пробила" бобина чрез мултицет,не е реално,защото там са Киловолти.На оригинална блок-бобина(с комутатор) има 3 пина,крайните са захранване ,средния е импулсен(пропорционална честота на Хол-сензора,с въведено от компа закъснение).Аз също се интересувам от реалната форма и полярност на тия импулси(осцилоскопна диаграма),защото съм на път да "ликвидирам окончателно" дефекта "повредена бобина-комутатор" чрез вграждане на други такива,невъобразимо здрави и изпитани във времето.
В тон със темата..що не откачиш маркуча на вакуумния регулатор(затапи го),настрой статичен ъгъл(мисля 6* да е,или там някъде) и остави компа да реагира-ама сигнала от Хол- сензора да влиза в него- и оттам на комутатора(не мога да дам пинове,защото компа ми с инфо си забрави диска).Иначе относно посока на "изпреварване"-би трябвало да въртиш делкото по Ч.С.(гледано откъм делкото)-за АБУ конфигурация говоря(пиша де).

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Съб 28 авг 2010 14:15

Емо останал съм с впечатление, че ги поназнайваш нещата, но... си прочел между редовете леко :Mr Green Fun Няма ЕКУ, карам с карбуратор 2е3 Пиербург от стария HK двигател с кубатура 1.3. Относно замерването на бобината - аз меря съпротивлението й. Или с мултицет не е меродавно? Поне на първичната намотка не е ли точно? Би ли казал как се замерват бобина и кабели?
п.п. разгледах малко по-подробно из аутодата. Там се посочва за коли с катализатор HC да е до 100 ппм, а при коли без - 300 ппм, значи положението не е чак толкоз дебело, маалко по-тънко е :Mr Green Fun

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Съб 28 авг 2010 14:38

С изместване на предварението се променя работата на мотора при ниски,средни и високи обороти.Ако зададеш малко предварение - 1-5 градуса,мотора работи добре при ниски обороти,при по-високи буквално е спънат,все едно че някой го опъва назад :D Ако зададеш по-голямо от нормалното предварение - примерно 15-20 градуса,силата на двигателя мнамаля в ниски обороти,но се увеличава при средни и високи.За да си настроиш запалването оптимално,задай макс.предварение - не делкото докрая,а такова положение,при което като смачкаш газта да не се обажда авансовата плочка,т.е. да не трака.По този начин постигаш добър вървеж,разхода може леко да падне...

За мерене на бобината - първичната страна винаги е няколко Ома - 1-3,вторичната - килооми - 15-20кОМ.Винаги когато мериш някакъв обект,той трябва да е разединен от кабели и т.н.,за да стане меродавно измерването и да не се получи някакъв токов кръг който шунтира и оттам - грешно показание.А отделно че колото и да мериш така една бобина,ти правиш измерването при няколко волта,а в реални условия там са едно 20-30Кволта.Та дори и мултимера да ти показва че всичко е наред,едно такова напрежение с немалък интензитет на полето в самата бобина,породен от него може да причини пробив и да го има само при работеща бобина...
А кабелите ги мериш на обхват 20к или 200к и по този начин показанията са сравнително точни.Меренето на съпротивлението на първичната страна на бобината е доста неточно - като си на обхват 200Ома дори,защото сондите и те имат съпротивление,което се наслагва.Даваш ги накъсо,за да видиш колко е,после мериш и смятяш...

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Съб 28 авг 2010 15:34

Да, колега за предварението знам. При последно замерване беше къмто 7.2 градуса, правих го на ухо, после го мерихме на ЕЛКОН. Така си остана тогава, не го пипнах повече, заводски дават на моя мотор 5-6 градуса. Вече трима ме посъветваха да го пипна още нагоре, докъм 9-10 градуса предварение и да гледам резултат - дали чука авансът. Ако причината за неизгорялата газ е предварението проблемът горе-долу ще го коригирам смятам.
Относно замерванията - прав си за сондата, проверих преди малко, самата тя има 0.07-0.08 ома съпротивление, като го извадя от показанието става някъде около 2 ома.
Направихме проба с един колега. Увеличихме предварението, но работата на ПХ стана доста нетърпима, иначе май миризмата на сурова газ в изгорелите газове понамаля. Както и да върнахме старото положение. Той ми каза, че за неговия Шкодилак 120Л като сменил мотора с такъв на Фелиция с TSZ-H запалване сменил и бобината, защото така му препоръчали. Скоро ще направя проба и с по-нискоомна бобина от кола с TSZ-H, понеже моята имам 99,9% съмнение, че е от стария мотор, който не беше с безконтактно запалване, а с чукче. Ако не ми бяга логиката заради това, че неговата бобина я дават с по-голямо съпротивление и на двете намотки от тези при TSZ-H това значи, че искрата би била по-слаба, тъй като на изхода идва по-малко ток и оттам кабелите от дистрибутора получават по-слаба искра за свещите. Може и да бъркам де, ама така си мисля. В момента съм в процес на търсене на такава бобина от кола след 1986г. и когато я взема ще направя пробите. Между другото забелязах, че дистр.капачка е в много странно състояние - май ми се струва, че е за смяна. Там къде "контактуват" (умишлено го пиша така, защото няма физически контакт) палеца и пластините за различните цилиндри има нещо като пластмасова преграда между тях. Която преграда е поотчупена на места повече на други по-малко, гледайки делкото на Шкодата със същото запалване такива прегради няма - там директно са изведени пластините. Малко ми е зор да обясня, ама ще направя снимки на капачката и ще ги постна...
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Нед 29 авг 2010 20:41

След тези снимки мисля че проблема ти идва от капачката - тази пластмаса там не знам откъде се е взела,няма работа там :? Отделно тази капачка е доста износена - то се вижда че е имало чист механичен контакт на палеца с медните електродчета - палеца ги е стъргал,забележи ситните стружки метал по въртешносста й.В този ред на мисли за дасе случи това има няколко варианта - менте палец,менте капачка ,двете заедно или просто тая капачка не е захваната стабилно и от вибрациите като трепти да се получава мелачката.Като за начало пробвай с наистина читава капачка и виж какво става :012: А високоволтовите кабели някога сменяни ли са и в какво състояние са?

Потребителски аватар
lrlmodo

Мнениеот lrlmodo » Пон 30 авг 2010 14:44

stefan4o написа:Какво ще рече макс. предварение? Доколкото позволява да се завърти делкото ли? Щото аз карах с около 20 градуса предварение преди да разбера, че има проблем в делкото и някак си не видях разлика в разхода. Пък и за добрия разход не е ли нужно да е с минимално предварение? Или аз съм в грешка? Това с предварението е все едно ремъкът да прескочи няколко зъба. Един отговаряше май на 7-8 градуса, ако не се лъжа.

Да, делкото е на макс предварение - целия му ход mhihi

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Пон 30 авг 2010 20:52

lent написа:След тези снимки мисля че проблема ти идва от капачката - тази пластмаса там не знам откъде се е взела,няма работа там :? Отделно тази капачка е доста износена - то се вижда че е имало чист механичен контакт на палеца с медните електродчета - палеца ги е стъргал,забележи ситните стружки метал по въртешносста й.В този ред на мисли за дасе случи това има няколко варианта - менте палец,менте капачка ,двете заедно или просто тая капачка не е захваната стабилно и от вибрациите като трепти да се получава мелачката.Като за начало пробвай с наистина читава капачка и виж какво става :012: А високоволтовите кабели някога сменяни ли са и в какво състояние са?

Взех друга капачка, не знам колко е читава, ама поне е нова и няма луфт като старата. Наистина няма такива пластмасови пластинки, но резултатът май е пак същият - яка миризма на сурова газ през ауспуха, особено на студен мотор се усеща чак в купето. Кабелите ми аз лично не съм ги сменял, но първо предпочитам да сменя бобината, тъй като си залагам половината м@до, че може и от нея да е 80% от проблема, тъй като е бобина за кола с обикновено запалване с чукче, която е доста различна като характеристики от тази на TSZ-H, очаквам скоро да получа такава и да я монтирам да видя ще има ли ефект някакъв от нея.
А възможно ли е клапата за топъл въздух да прави проблемацията, понеже май седи постоянно в положение топъл въздух дори и като загрее колата.
Да, делкото е на макс предварение - целия му ход

Колега, вече го отиграхме с един приятел не ми хареса изобщо празния ход на колата пък и така на око не ми се рискува, той ходът е доста малък сигурно няма 1 см в посока повече предварение, не знам на колко отговаря, но при леко побутване няма промяна в работата на двигателя на ПХ, чак като се завърти докрай се усеща промяната и тя хич не е добра, според моя слух. Засега го върнахме както си беше пък като сменя бобина ще се види.
Следващата крачка след бобината е да си замеря компресията, за да не се окаже, че си сменям, сменям, а проблемът да е в клапаните :dummy:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”