Болтове за джанти

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Болтове за джанти

Мнениеот FELIPE » Чет 26 авг 2010 19:01

Преди малко смених джантите,взех оригиналните 15 6J ET45 BBS-ки Изображение на VW,само,че има един малък проблем,болтовете от старите ляти ЕТ35 7J не стават на тях,едно,че главата им е различна и друго,по дълги са и на задните гуми опират в накладките.
Сложих болтовете от желязните четиринайски,които са по-къси и не опират,дали ще има някакъв проблем с тези по къси болтове или да тръкна малко отпред на шмиргела по-дългите болтове и да карам с тях?
Изобщо с какви болтове се монтират оригиналните BBS-ки - с болтове за лети алуминиеви или с болтове за железни джанти?

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Re: Болтове за джанти

Мнениеот Vento » Чет 26 авг 2010 19:13

ВСИЧКИ оригинални заводски джанти на Golf 2/3, Passat B3/B4 и производните коли, НЕЗАВИСИМО стоманени или алуминиеви, ползват оригиналните болтове, които нормално са за стоманени джанти (със сферична глава, бележи се с "R" - радиус). А именно A17 M12x1,5x23,5mm за колите с по 4 болта на колело (това ще рече шестостен за ключ 17, М12 резба, 1,5мм стъпка, 23,5мм дължина). На GTi/VR6 и Golf 4 - т.е. тези с по 5 болта на джанта - са A17 M14x1,5x27mm, но това е друга тема.
Така са им направени оригинално леглата, за да се улеснят шофьорите при смяна от лети на стоманени и обратно - да не мислят и забравят с кои болтове са!
Изображение

ВСИЧКИ универсални алуминиеви джанти, които НЕ СА оригинално монтирани на VW, а са на разни фирми за джанти, ползват по-дълги болтове (според модела на джантата) с КОНУСНИ глави (бележат се с "C" - конус).
Изображение

Правилно си се ориентирал да монтираш стандартните болтове на колата! :да: Другите лети джанти са ти били на някаква фирма предполагам, не VW за оригинално вграждане - затова е така.

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Re: Болтове за джанти

Мнениеот FELIPE » Чет 26 авг 2010 19:57

Мерси Vento, и на мен ми мина през ума,че за тези джанти трябва да сложа оригиналните болтове,ама си викам дай да питам :D .
Иначе бая време мина ,докато се усетя откъде идват тези странни звуци,уж същите гуми,хубави джанти,пък хлопа здраво и то само на едното колело,задно ляво,пък то болтовете триели...абе доволен съм :D ,вече няма да ме заболява корема на всяка лашка при натоварена кола,пък нека са малко по прибрани гумите.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”