Няколко технически въпроса с молба за съвет ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
damb
Автомобил:
Двигател:

Няколко технически въпроса с молба за съвет ?

Мнениеот damb » Пон 23 авг 2010 8:17

В неделя реших да легна под колата да видим за що иде реч, че някои неща ме тревожеха и ето резултата:

Колата е Bora 2002g TDI :

1-во действие :

Изображение

По жълчтичкото дето се вижда( извода за щеката за проверка на маслото се е отичало масло и така надолу, та чак целия картер се е добре замазал. Нивото на маслото не пада под критично, даже е над максимум. Когато ми сменяха маслото, тия юнаци бяха понапълнили доста повечко. Да не и затова да прелива оттам, или има някакво уплатнение , за което трбва да се вземат мерки ?? Това първо питане !

2-ро действие :

Изображение

Първия болт ( Шарнир на лоста на предното окачване или как се казва - незнам - КАЖЕТЕ !), уплатнението гумено под него много е отишло. От там като се движи колата, особенно по неравности страшно скърца и туй чудо май е за смяна. Кажете как се казва и как се сменя ! Може ли да стане тая работа в стил домашен майстор или не ! Ето още малко снимки и на двата (ляв и десен за по нагледна представа) :

Изображение

Изображение

3-то действие :

Изображение

Изображение

Просто главите за ключовете ли са различни или нещо липсва на закрепването на окачването на едното от тия окачвания, че едното има глава болта, а другото май дупка има ми се стори за ключ. Би трябвало да не е за притеснение , но да си питам.

Извинявам се за камарата въпроси в три действия, но предварително благодаря за всеки акъл. По-добре да питам, с риск да ми се посмеят, отколкото ненаучен да си ходя.
Извинявайте за дългия пост, ама..

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Re: Няколко технически въпроса с молба за съвет ?

Мнениеот yoan4o » Пон 23 авг 2010 11:55

Колега, дано някой успее да ти даде отговори, но аз да те питам.
Ако някой се изкаже, сам ли ще си ги смениш нещата?
Аз лично поназнайвам това-онова, но зо окачването се доверявам само на проверен майстор.

Потребителски аватар
damb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот damb » Пон 23 авг 2010 15:27

Ще преценя дали и докъде мога (евентулано с другарска помощ) да стигна в ремонта, но малко повечко инфо трябва първо. Дано някой помогне ! :bowdown

Потребителски аватар
junakov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот junakov » Пон 23 авг 2010 16:18

Колега , шарнирите са за смяна , не тропа ли ? , скърцането е от биалетките на третата снимка , ако имаш инструменти можеш и сам да си ги смениш (шарнира и биалетите ) , а жълтичкото за маслото , около 10 12 лева е ново няма какво да му преправяш , нормално е пласмасата да прегори от температурата на двг .
Успех с начинанието и да пишеш как е станало :drunk

Потребителски аватар
damb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот damb » Пон 23 авг 2010 16:28

Инструмент има, малко акъл трябва само и съвет кое как става ! Къде да повдигна, не трябва ли да се дига целия автомобил и по снимката някакъв по конкретен к/ Извене за лаизма, ама питам ?оментар

Потребителски аватар
damb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот damb » Пон 23 авг 2010 20:45

TiL написа:
damb написа:Инструмент има, малко акъл трябва само и съвет кое как става ! Къде да повдигна, не трябва ли да се дига целия автомобил и по снимката някакъв по конкретен к/ Извене за лаизма, ама питам ?оментар

Артик като не знаеш не пипай! Според мен е по-добре да идеш при добър майстор да ти ги смени и да видиш как става. Тука ще ти се кажат много работи, но докато не го видиш онлайн mhihi нестава работата. Това и е ходовата част все пак!!!

Ако знаех, нямаше да питам, а ако исках да не знам а само да действам щях да съм при майстора. Нека който знае да каже, а аз ще си преценя, като не е за мене тая стомна, няма да я нося. Нали идеята да се сподели опита, и всеки да си реши...Инак благодаря за съвета, но не се страхувам да питам и да се уча ! :D :D :D

Потребителски аватар
damb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот damb » Вто 24 авг 2010 8:08

Никой ли не е пипал такова нещо ? :bowdown :bowdown :bowdown

Потребителски аватар
rmk
Автомобил: KIA Sportage 3
Двигател: 1.6 GDI

Мнениеот rmk » Вто 24 авг 2010 8:25

Пипали са и още как...

По второ действие:
Не разбирам за какви шарнири говорите. На снимките виждам задния (големия) тампон на носача, струват по 7-10 лева бройката, но смяната си е разправия: сваля се носача, избива се стария тампон (може с чукове, но по-добре на преса), набива се новия тампон (пак може с чукове, но по-добре с преса). Като се сваля стария вижте положението и ориентирайте новия по същия начин.
Ето една снимка как стои тампона на носача, да се ориентираш:
Изображение

По трето действие:
Почти съм сигурен, че някой "майстор" ти е монтирал едната биалетка на обратно и затова имаш разлика в закрепянето. Като гледам снимките се вижда как на едната има отвори близо до долното закрепяне в тялото на биалетката, а на другата няма. Поне така ми се струва от снимките. При мен долу към носача захващането е с външен шестостен, горе към стабилизиращата щанга е с вътрешен шестостен.

Ако направиш по-хубави снимки още по-ясно ще стане.
За щеката за маслото не разбрах много от къде тече. На място ще се види най-добре.

Потребителски аватар
damb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот damb » Вто 24 авг 2010 9:08

Сполай ти колега за изчерпателния орговор за тампона. Направо просветление.... Порових се из сайтовете за части и в ем33 биалетката изглежда като тая с имбуса. Просто колата е удряна отляво и сменената биалета е такъв модел а тази с болта е най-вероятно оригиналната. Как се познава че биалетата е заминала между впрочем ???
А за щеката. Може би трябваше да направя снимка преди да я забърша, но ми се струва, че поради повечето напълнено масло при смяната, от там нещо е преляло (уплътнение ли има?) и отича та чак до картера !

Потребителски аватар
rmk
Автомобил: KIA Sportage 3
Двигател: 1.6 GDI

Мнениеот rmk » Вто 24 авг 2010 9:21

Снимай целите биалетки и ще се разбере със сигурност какво е станало. За сега смятам, че са ти еднакви биалетките, просто едната е монтирана на обратно. Дали е заминала се познава най-лесно като се свали и се огледа или ако ти е удобно може и на място. Гледаш гумата на двата тампона дали се е закъсала или "нацъфтяла" :lol:

Потребителски аватар
damb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот damb » Вто 24 авг 2010 15:19

Ще огледаме още положението !

Потребителски аватар
damb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот damb » Нед 29 авг 2010 20:43

Излезе - смяна на шарнири - единия блокирал направо и задните тампони на предния носач !

Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpetrovbg » Пон 30 авг 2010 20:34

И си източи част от маслото така, че нивото да спадне между минимума и максимума, защото ще започне да хвърля от семеринги! :banghead:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”