Как се сменя Шалтера на Голф 2 86г. ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
BORIS88
Автомобил:
Двигател:

Как се сменя Шалтера на Голф 2 86г. ?

Мнениеот BORIS88 » Вто 20 юли 2010 15:25

Здравейте колеги ! Нямаше към кого да се обърна и за това пиша отново на вас, тъй като вашите одвизи не веднъж са ми помагали. От известно време колата(голф 2 1.6 бензин 86г.) има случаи когато не върти стартера(чува се само едно цъкане). Един познат ми каза, че е от щалтера(на снимката е моя модел) и ми каза, че като не върти да го удрям с чук(да се размърда някаква пластинка) и ще завърти - така и стана. Но вече ми писна почти всеки път трябва да правя тая гивнастика и реших да отида на майстор да го смени. Искаше ми 40 лв., което ми се видя много, при положение, че преди време други ми взеха за ремонт и монтаж и демонтаж на стартера 30лв. Както и да е мога ли сам да успея да го сменя щалтера като си купя нов и как. Видях, че някак си е вързан за стартера - предполагам и стартера трябва да сваля. Ще ви благодаррен ако ми обясните стъпка кое да рзглобя и кои болтове да развия. Също дали според вас е само от шалтера?(по силата на логиката,мисля щом като удрям с чук и пали, би трябвало да е само от шалтера). Благодаря ви предварително и успех във вашите начинания :)

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Как се сменя Шалтера на Голф 2 86г. ?

Мнениеот enigma79 » Вто 20 юли 2010 15:36

Отвори и провери дали изхвърля,ако да,значи пластината не дава контакт,изчистия и ще се оправи :012:

BORIS88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BORIS88 » Вто 20 юли 2010 15:48

а за да го почистя трябва ли да свалям целия шалтер и така как се отваря, че не ми е много ясно.; '"провери дали изхвърля" (как да проверя дали извърля) сори ама начинаещ съм още иначе знам, че има едно цилиндърче с дупка вътре дето се извърля

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 20 юли 2010 15:54

-Подпираш двигателя с дървено трупче отдолу, защото единия болт, който държи стартера държи и скоростите+мотора за предния тампон.
-Развиваш минусовия кабел от акумулатора
-развиваш кабелите на шпилката на шалтера. Те идват от акумулатора (+) и от генератора.
-развиваш минусовия кабел от задния болт на стартера
-развиваш целия болт
-равиваш и предния болт, махаш стартера внимателно, за да не се размърда мотора и веднага навиваш отново болта, за на не падне двигателя в краката ти.

-развиваш 3-те кръстати болтчета, които държат челно машинката към целия стартер.
-развиваш и това кабелче, което вече си видял, че влиза в стартера.
-оглеждаш за зацапвания с ръжда и феродов прах по щока на шалтера и го оставяш на страна ;)
Разглабяш стартера и си сменяш четките! :lol: :lol: :lol:

Тъй и тъй си свалил стартера - смени и фтулките и бендикса, за да не правиш упражнението наново след 3-4 месеца.

Сглабянето - в обратен ред, но имай предвид, че всички кабелни обувки е хубаво да ги изтъркаш със шкурка до блясък! Това подобрява електрическия контакт - нещо много важно за правилното зареждане на акумулатора и за въртенето на стартера въобще!
Всъщност - може да се окаже, че хлабави и окислени клеми са причината за непаленето на колата, но ти ще го усетиш още при разглабянето ;)

Стягай силно и здраво!
Както казва шефа ми, бивш електричар-КИП и А 'Електрическата връзка трябва да е като социалистическото семейство - здрава и стегната!' :lol:
Все пак - прави сметка, че шпилките на шалтера са на бакелитена капачка - стягай здраво, но бавно и внимателно, че каже ли 'ПУКкк...' :No

BORIS88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BORIS88 » Вто 20 юли 2010 16:05

мерси много пич точно такова подробно обяснение ми трябва :)

Потребителски аватар
poni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poni » Вто 20 юли 2010 20:32

добре де,едно нещо не мога да разбера!сводят ти се 40 лева за майстор,а си готов да дадеш толкова за шалтера1?а като се окаже,че не е от него?

Потребителски аватар
anrus
Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
Двигател: RF-1988 и 1P-1991

Мнениеот anrus » Вто 20 юли 2010 21:48

Шалтерът струва 20 лв и може да се смени без да се сваля стартера. За целта се сваля дифузора на радиатора (заедно с перката), за да имаш удобен достъп до винтовете на шалтера.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 21 юли 2010 10:09

anrus написа:Шалтерът ... може да се смени без да се сваля стартера.

Ъхъ! При колегата - да.
Само дето според мен проблема няма да му е в шалтера, а в износените четки и задната фтулка ;)
А и при мен тези болтове бяха така клеасали, че се наложи да ги разпробивам, защото се замаза шлица :(

То и четките се проверяват лесно, де ;)
Изключва се от скорост колата, опъва се ръчна и с дебела и ненужна отверка се закъсяват двете дебели шпилки на шалтера ;)
Пробва се няколко пъти, по възможност - през няколко часа или дена.
Ако стартера винаги завърта (двигателя може и да не завърти, само електромотора) - то да, шалтера е проблемен.
Ако се случи, обаче, поне веднъж да не завърти електромотора - четки!
Да предупредя: при закъсяването на шпилките хвърчат искри! :lol: Да не се плашите ;)

BORIS88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BORIS88 » Съб 24 юли 2010 22:43

а това съм го пробвал и въртеше моторчето всеки път, значи трябва да е от шалтера само. Ако успея да го сменя без да свалям целия стартер, ще е чудесно. Мерси !

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Съб 24 юли 2010 22:57

Свали си целия стартер,така и така си решил да си го правиш самостоятелно,Радо е написал подробно.Ама да знаеш,че ако сменяш профилактично(и препоръчително) четките-на "пунктшвайц" за залепени към четкодържателя.Аз си реших проблема с тях,но имам някои "сгоди" за целта.Иначе ел.магнета(шалтера) се крепи на 2-3 болтчета за корпуса на стартера,малко гимнастика за закачане на вилката и монтаж.За стартера ще трябва ключ 16(за Г3 трябва!)..скоро сменях четки и втулки,което не пречи да позабравя някои подробности де :oops: ..Абе ще се справиш
Ох,ма съм заплес...всъщност започнах отговора с идея да подскажа един дефект:тъй като в "шалтера" има практически 2 ел.магнитни бобини(работна+помощна),та едната е със спойка съединена -близо до единия контактен болт-огледай тая спойка.Макар и "капсулован"-отварял съм такъв шалтер,с подходяща отвертка съм развалцовал,почистени ръжди и връзка на бобина с "маса" и завалцоване(причуквам с малко чукче)..май така си замина едно голфче от миналия век,ядове със стартер не е имало,за разлика от ядове с корозията...

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Вто 27 юли 2010 6:29

radotom написа:
anrus написа:Шалтерът ... може да се смени без да се сваля стартера.

Ъхъ! При колегата - да.
Само дето според мен проблема няма да му е в шалтера, а в износените четки и задната фтулка ;)

по-вероятно е от шалтера да
само че при мен и с втулки и четки не стана
просто смених стартера

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 27 юли 2010 8:42

radotom написа:....
Да предупредя: при закъсяването на шпилките хвърчат искри! :lol: Да не се плашите ;)

Абе тя отверката ако случайно се завари и към корпус , тогава си е за страх mhihi .

Сори за OFF-a .

Свалянето на стартера не е кой знае колко трудно , но все пак не е като да си смениш чистачките .
Аз също бих си го прегледал основно , за да не го свалям повече поне няколко години . Хубаво е да се почисти и колектора , често пъти и той е в лошо състояние . Ако снимката е точно от колата на автора на темата , и ако се стигне до смяна на стртера - търси си редукторен стартер , твоя не е . Те са по-компактни , въртят по-сигурно .

Аз навремето , когато Голфа ми тръгна сам :shock една нощ и паркира много плътно една до друга 3 коли пред себе си и стартера стана неразглобяем mhihi , си взех от моргата един от по-новите (редукторен) , направих му профилактика и карах доста години без проблеми . Мисълта ми е : по-добре въртят , не развиват опасни обороти на празен ход и т.н.

BORIS88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BORIS88 » Сря 25 авг 2010 18:12

Ако опре до стартер, ще си взема тоя който ми го каза, звучи по-добре :) Мерси! А това от какво е като загася колата (имам предвит връщам ключа) и след това ми върти още 5-6 пъти и 4ак тогава огасва странна работа

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 25 авг 2010 21:15

BORIS88 написа:....А това от какво е като загася колата (имам предвит връщам ключа) и след това ми върти още 5-6 пъти и 4ак тогава огасва странна работа

Вероято "хърхорят" :D износени втулки и затова го чуваш , иначе и чисто нов стратер се върти по инерция известно време , но не се чува .

А иначе от това което си написал може да се тълкува и така : палиш колата , караш цял ден и като изгасиш - чуваш стартера да върти 5-6 пъти mhihi , но нямаш това предвид , нали ?

ПП като прочетох още веднъж - май наистина не говориш за стратера :idea: ?

BORIS88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BORIS88 » Сря 01 сеп 2010 12:23

По принцип не я карам кой знае колко много около 20км на ден

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”