Сваляне на механизъм на шоф. стъкло! Как?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Сваляне на механизъм на шоф. стъкло! Как?

Мнениеот GRUEL » Пон 14 мар 2011 11:08

Та значи, имам проблем с шофьорското стъкло на Голф 3. Стъклата са електрически, с комфорт модул. Преди известно време при натискане на копчето стъклото не се сваляше, а се чуваше само някакво жужене от моторчето. Отварям вратата, затварям я и стъклото си заработва и така докато огася колата. На следващото палене пак отварям - затварям вратата и готово.Но сега и това не помага. Въпроса е как да сваля механизма с моторчето на стъклото, при положение, че стъклото е вдигнато до горе и не може да се свали.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Re: Сваляне на механизъм на шоф. стъкло! Как?

Мнениеот andro_ » Пон 14 мар 2011 11:11

Погледни първо кабелите между вратата и купето - може там да имаш прекъснат кабел.
Имал съм подобен проблем, затова те съветвам да провериш първо това.

Потребителски аватар
GRUEL

Мнениеот GRUEL » Пон 14 мар 2011 12:33

В маншона кабелите са като нови, буксата на маншона също.
Сега се сетих за още нещо странно, което прави. Понеже откачих буксата на механизма, че натискам копчето по навик и сега с копчето за десния прозорец мога само да вдигам десния прозорец, но не мога да го свалям...Ако закача буксата на шоф механизъм вече мога и да свалям пасажерския(от неговото копче си се свалая и си се вдига винаги)

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 14 мар 2011 12:46

Предполагам сдвоеният бутон на шофьорското място, заедно с комфорт модула трябва да са свързани, че всичко да работи както трябва.

Предполагам си погледнал темите за разглобяване и сваляне на кората на вратата. принципно, за да се освободи стъклото от механизма трябва да се отхлабят двата болта (гайки) на двете скоби, които държат прозореца. проблемът е това, че са лесно достъпни само при частично свален прозорец. Пробвай дори и при вдигнат прозорец да достигнеш до двете гайки - ключ 10 и да ги отвиеш. Ако наистина не става и няма друг избор и си сигурен, че виновник е самия механизъм и си сигурен, че ще го сменяш целия - тогава режи стоманеното жило с клещи и прозорецът трябва да мръдне...Но това в много краен вариант...

Потребителски аватар
GRUEL

Мнениеот GRUEL » Пон 14 мар 2011 12:59

Знам как се сваля кората, както и механизма. Не ми е за първи път, но както каза свалянето е лесно ако прозореца се свали за да се видят гайките, а сега те са"някъде горе" и не можах да ги развия.... Рязане на жилото и аз си го мислех, но пък си е здраво пущината, нейде в мотора е проблема и искам да го сваля и огледам какво точно трябва да купувам....

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 14 мар 2011 14:33

Не знаех, че имаш опит с тия пущини, колега :oops:
Пробвай да махнеш петте болта на механизма и да му наклониш шините, започвайки отдолу...Може пък стъклото да не е толкова стегнато в скобите и да успееш да го откачиш.

Другото, кото си струва да се разучи е към кои пинове на голямата букса може (ако може) да се подаде захранване и механизмът да свали прозореца. За съжаление нямам описание на пиновете.

Потребителски аватар
GRUEL

Мнениеот GRUEL » Пон 14 мар 2011 18:17

Това беше първото, което опитах, но е стегнато стклото и успявам да го сваля само около сантиметър. Ток си има навсякъде, при подаване на на ток към моторчето почва едно жужене, което ме навежда на мисълта или за изронени зъбни или нещо разхлабено или пък нещо е запецнало някъде, но за да разбера какво точно е трябва да сваля механизма...Дано някой изкочи с идея как може да стане. В най-краен случай ще взема нов механизъм и ще мина двете релси с флекса, че поне жилото да остане здраво за резерва :). По майстори нещо не ми се ходи, че последния път за ремонт на водач ми взеха колкото за цената на цял, нов механизъм, пък бил той и турски....

Потребителски аватар
sim75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sim75 » Пет 18 мар 2011 0:31

Преди 3 месеца в големия студ ми блокира в затворено положение
Развиваш болтовете на вода4ите (по два на водачите и един на мотора )
целия механизъм пада с 5-6 см надолу
и с лула10 охлабваш щипките на стъклото
нее толкова трудно но си изподрах ръцете
Успех

Потребителски аватар
GRUEL

Мнениеот GRUEL » Чет 14 апр 2011 9:45

Проблема е решен. Свалих стъклото като оставих колата на слънце, да се постоплят гумичките на стъклодържача, напръсках ги и със силиконов спрей и кaто понапънах релсите на механизма стъклодържачите се плъзнаха по стъклото и успях да сваля целия механизъм 7-8 сантиметра надолу и достигнах болтовете. Нататък е лесно.
Проблема ми се оказа откачена маса при бушониерата, която ту се е допирала, ту не и от там са идвали "аномалиите". А как се е откачила, при положение, че там кабелните обувки са със контрички, които ако не натиснеш не можеш да разкачиш... :dontknow:

Потребителски аватар
peachbaby
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот peachbaby » Чет 14 апр 2011 12:39

колега,преди месец и аз имах подобен случaй.беше ми блокирало пасажерското стъкло в затворено положение.и аз се чудех как да измъкна механизма и накрая отвих 5-те болта на механизма и той подаде на долу няколко см.сложих копчето и хоп механизма тръгна .не видях нередности и си събрах всичко както беше.и така си карам.по интересното е че сега стъклото се вдига почти докрай,стига до некакво положение и автоматично си се връща почти докрай.това го прави когато вдигам стъклата от кое да е копче.когато ги отварям и затварям с контактния ключ чрез комфорт модула не засича никъде.къде се намира тази маса за която говориш,за да я проверя и аз.ако можеш пусни една снимка.ще съм ти благодарен.и при мен няма видими проблеми с кабелите в маншона.и не знам вече. :banghead:

Потребителски аватар
iavor89
Автомобил: Golf AFN
Двигател:

Мнениеот iavor89 » Чет 14 апр 2011 20:47

peachbaby написа:по интересното е че сега стъклото се вдига почти докрай,стига до некакво положение и автоматично си се връща почти докрай.това го прави когато вдигам стъклата от кое да е копче.когато ги отварям и затварям с контактния ключ чрез комфорт модула не засича никъде. :banghead:

Според мен, проблема при теб идва от счупен водач (тези с болчетата които държат стъклото) и при изкачването си се изкривява, моторчето започва да се товари и автоматично изключва с цел да не изгори. А при комфорт модула не изключва за да не нощува колата с отворен прозорец :mrgreen:

П.П. вдигай прозореца на етапи с няколко натискания, така ще преодолее трудния момент и няма да се върне :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”