Здравейте, при диагностика с VAG COM ми дава следната грешка:
1 Fault Found:
00537 - Lambda (Oxygen Sensor) Regulation
18-00 - Upper Limit
Колага е GOLF 4 / 1998 година / 1,6 бензин/газ
Правя диагностиката само на бензин, защото сутрин когато е студена колата при запалване гасне 2-3 пъти, държи нестабилни ниски обороти и така до като не загрее до около 30-40 градуса. Проблема го имам от закупуването на колата още от автокъщата като си мислех,че проблема е или от свещите или от температурен датчик. Газовата уредба преминава на газ след 30 градуса. Интересното е, че ламбда сондата заработва след като колата стигне 90 градуса и е работила около 10-15 минути на такава температура. Волтажа на ламбдата варира от 6 до 64v. Надявам се,че съм бил изчерпателен при описването на проблема. Кажете ми какви стойности трябва да държи волтажа на ламбдата при работа на бензин на празни обороти. Казаха ми, че при работа на газ ламбдата не влияе а при неработеща ламбда на бензин колата качва разхода с 30%. Интересува ме вашето мнение относно проблема преди да прибегна до смяна на ламбдата, благодаря ви предварително. Прикачам и графика с нестабилния волтаж на ламбдата (жълтата линия е ламбдата). Дори пробвах да откача симулатора на газовата уредба която беше закачена за една от жиците на буксата на ламбдата, но нямаше ефект.
Ламбда сонда
Re: Ламбда сонда
Колега, често срещана е тази болка на този двигател. Доста е писано по въпроса.
Най-вероятно смуче въздух от изгорели уплътнителни пръстени на смукателния колектор към главата.
Ето, започни да четеш от тук: http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=114692
Най-вероятно смуче въздух от изгорели уплътнителни пръстени на смукателния колектор към главата.
Ето, започни да четеш от тук: http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=114692
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
tonyM написа:Най-вероятно смуче въздух от изгорели уплътнителни пръстени на смукателния колектор към главата.]
И ауспуховата система надявам се е в ред,без пропуски.Нормалния волтаж е 0.1v до 1.0v(да не се объркаш с VC Scope)няма понятие 6-64 волта.Също така нивото се сменя ниско/високо с честота 2,3 пъти в секунда примерно.Колега чарка е консуматив,ако е на 70/80к километра свирено му е.

P.S.
philips4 написа: защото сутрин когато е студена колата при запалване гасне 2-3 пъти, държи нестабилни ниски обороти и така до като не загрее до около 30-40 градуса.
В тоя момент никой не следи показания на сонда,тя не е готова.Тресене и гаснене от грешна смес,термодатчик евентуално..
-
philips4
- Автомобил:
- Двигател:
tonyM видях, че си иамл същия дразнещ проблем още в понеделник ще ги сменя и ще пиша какъв е резултата.
- barezifranko
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABU 1993
Колега ако я караш предимно на газ няма смисъл да сменяш ламбда-сондата. Тя оказва влияние при каране на бензин. Голфа го закачих на компютър миналия ден и показа че е изгоряла ламбда сондата но карам на газ и изобщо не се отразява на разхода
- DimoNN
- Автомобил:
- Двигател:
зависи от газовата... при г.инжекциони има също толкова голямо значение колкото и при бензин 

DimoNN написа:зависи от газовата... при г.инжекциони има също толкова голямо значение колкото и при бензин

-
philips4
- Автомобил:
- Двигател:
Смених пръстените на колекторите и колага мърка като коте на бензин. Ламбда сондата обаче продължава да си игае от 0.02 до 0.60. Графиката пак прави зиг заг като скрееншота на първия ми пост. Явно и тя е за смяна, но ми кажете какви трябва да са нормалните стойности за този мотор и дали наистина ще има падане на разхода при каране на гас.
Изтри ли грешките преди последния тест? Ако не си, направи го. Когато има неизтрита грешка, касаеща веригата на ламбдата, ECU-то игнорира ламбдата, и затова ВАГ-КОМ не дава никакви стойности.
Другия вариант е да провериш и подгрева на ламбда сондата дали работи: тя е 4-ри пинова и когато мотора е студен, от ECU-то трябва да идва 12V на пиновете за подгрев. Теста го правиш на студено, намираш канал, защото куплунзите на ламбдата се намират отдолу вдясно от катализатора под пластмасова капачка. Разкачаш ги и на перата за подгрев на самата ламбда на студено трябва да измериш съпротивление, не по-голямо от 10-12 ома. После палиш мотора, и както е разкачена веригата на ламбдата, на перата от ECU-то за подгрев на ламбдата трябва да идва 12V при запален мотор. В Аутодата-та ще видиш номерацията на перата.
След това, закачи ламбдата, изтрий грешките, и както е студена, превключи само на бензин и запиши един LOG-файл с ВАГ-КОМ на група 012, докато загрее на място до 60-70 градуса (Measuring Blocks->Group 099->Log->Start...->Stop). Ако след този тест набие грешка, запиши каква е, и я остави да изстине. След това, изтрий грешките, и както е студена, превключи само на бензин и запиши един LOG-файл с ВАГ-КОМ на група 012, докато загрее на място до 60-70 градуса (Measuring Blocks->Group 099->Log->Start...->Stop). После ще гледаме LOG-овете и ще му мислим.
Другия вариант е да провериш и подгрева на ламбда сондата дали работи: тя е 4-ри пинова и когато мотора е студен, от ECU-то трябва да идва 12V на пиновете за подгрев. Теста го правиш на студено, намираш канал, защото куплунзите на ламбдата се намират отдолу вдясно от катализатора под пластмасова капачка. Разкачаш ги и на перата за подгрев на самата ламбда на студено трябва да измериш съпротивление, не по-голямо от 10-12 ома. После палиш мотора, и както е разкачена веригата на ламбдата, на перата от ECU-то за подгрев на ламбдата трябва да идва 12V при запален мотор. В Аутодата-та ще видиш номерацията на перата.
След това, закачи ламбдата, изтрий грешките, и както е студена, превключи само на бензин и запиши един LOG-файл с ВАГ-КОМ на група 012, докато загрее на място до 60-70 градуса (Measuring Blocks->Group 099->Log->Start...->Stop). Ако след този тест набие грешка, запиши каква е, и я остави да изстине. След това, изтрий грешките, и както е студена, превключи само на бензин и запиши един LOG-файл с ВАГ-КОМ на група 012, докато загрее на място до 60-70 градуса (Measuring Blocks->Group 099->Log->Start...->Stop). После ще гледаме LOG-овете и ще му мислим.
-
Lachi
- Автомобил:
- Двигател:
Нормално е сигнала на ламбдата да се колебае м/у 0,1 и 0,9 В.
Здравейте колеги, миналата седмица и аз смених о пръстените на г4(АКЛ) и за сега проблемите сутин рано ги няма, да видим като по-застудее. Използвам случая да благодаря на колегата Тони М за съдействието което ми оказа, и да задам един въпрос:). Когато е на свободна има едно неравномерно работене на двигателя оборотите не играя а се усеща от време на време тресене, съвсем леко де, когато е на газ е една идея по усезателно. Момчето което ми я приглежда от време на време каза, че се е сблъскал с този проблем, но тъмнина -повдигачи сменяли клапани шлайфали но нищо.
Ако някой колега се е справи и с този проблем ще съм му благодарен ако сподели.
Ако някой колега се е справи и с този проблем ще съм му благодарен ако сподели.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”