Въпросчета преди покупката на голф 3 дизел

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
K1fte
Автомобил:
Двигател:

Въпросчета преди покупката на голф 3 дизел

Мнениеот K1fte » Сря 28 юли 2010 7:44

Здравейте колеги.

От два месеца съм се загледал за служебна кола и като наблюдавам машините на приятели и познати, мисля че народната марка, ще ми свърши най-добра работа.

Знам че трябва да чета из темите от форума относно въпросите ми, но нямам време за да се занимавам точно в момента, за това ще попитам направо:

Харесъл съм си голф 3 1.9 TDI Synchro.

1. Отзиви за мотора ? Пъргавина ? Слаби места ? Турбината как е, че тя най-много ме притеснява ?
2. Разход Градско, извънградско, смесено ?
3. Примерни цени на консумативите - масла, ролки, ремъци и т.н ?
4. Синхрото какво представлява точно ? Знам че е 4x4, но това означава ли, че когато поискам колата може да е със "задно", "предно" или 4x4 ? Смисъл има ли някакъв ръчен режим ?
5. Други слаби места и цените относно тях?
6. Всичко друго което се сетите че трябва да знам, относно точно този модел и спецификация :) e||

Благодаря предварително :)

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Re: Въпросчета преди покупката на голф 3 дизел

Мнениеот Vento » Сря 28 юли 2010 9:24

1,9 TDi са много добри двигатели (във всичките им разновидности)! Лошото е, че повечето са на голям пробег и/или зле поддържани. Което впоследствие е свързано с високи разходи и нерви. Ако попаднеш на добър обаче, ще си много щастлив и доволен от него. Затова трябва да се гледа под лупа при покупката.
Разходът е много относителен според това как се експлоатира колата. Но определено е добър.

Синхрото е система при по-старите VW, която представлява предно предаване, от скоростната кутия излиза кардан до задния мост, преди задния диференциал има т.нар. виско-съединител (Visco-Kupplung). Той представлява най-грубо казано "кутия", която според натоварването на предните колела и въртенето на кардана, решава кога да включи задния мост.
Грубо казано - караш кола с предно предаване и ако предните гуми забуксуват или се натоварят повече - включва автоматично задните. Не можеш да влияеш на това кога, колко и как да включи.

Виското представлява корпус, в който има метални ламели, който са в специална силиконова смес. Тази смес от въртенето се загрява и променя плътността си, карайки ламелите да зацепят и да предадат въртене от вход към изход на виското. Като цяло доста глупава и не особено надеждна система на псевдо 4х4 предаване. Затова и от VW се отказаха да я правят и наблегнаха на изпитаните методи - на базата на много по-доброто quattro на AUDI, разработиха 4-Motion системата.
Не знам защо си се спрял на syncro, но като цяло, ако не ти е нужно, избягвай го.

Ето схема на виското:
Изображение
ИзображениеИзображение

Ето описание (но е на немски):
http://de.wikipedia.org/wiki/Visco-Kupplung
Монтира се и на други марки и модели:
Subaru Justy JMA/MS (Visco-Kupplung bindet Hinterachse an),
VW T3 Syncro (Visco-Kupplung bindet Vorderachse an),
Porsche 996 (911) Allrad (Visco-Kupplung bindet Vorderachse an),
Volvo XC70 (Visco-Kupplung bindet Hinterachse an),
Opel Calibra 4x4

Потребителски аватар
K1fte
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот K1fte » Сря 28 юли 2010 9:46

4x4 не ми е приоритет. Вече съм се уверил че предното, особено на VW e достатъчно за всеки сезон и ситуация !

Значи остава да е само 1.9 TДИ , евентуално мисля да я вкарам от Германия. Набелязъл съм един модел дето е на 140 000 км, от първи собственик (баща на състудент на мой приятел) - колата е купена от магазина и се кара до момента. А тва за синхрото беше спонтанна идея, тъй като го видях в мобиле.бг :)

Как вървят цените по подръжката ?

Потребителски аватар
stoqn_g60
Автомобил: Audi 80
Двигател: ADA

Мнениеот stoqn_g60 » Сря 06 окт 2010 0:22

Ако няма против автора,да задам 1 въпрос за пословутото синхро...Харесал съм Голф 3 1.8 90коня АБС мотор 4x4 и ме интересува какви са типичните слабости,забележки и преимущесства на това задвижване.С 2 думи +и-...Пробвах и с търсачката,ама нещо ,,,

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”