Тропане след смяна на гуми и нагряване на втулки с горелка

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
galford
Автомобил:
Двигател:

Тропане след смяна на гуми и нагряване на втулки с горелка

Мнениеот galford » Чет 09 дек 2010 22:23

Здравейте колеги,
днес ходих да си сменя летните гуми със зимни - малко късно, но какво да се прави - липса на време. Оказа се че лявата и дясна втулка трябва да се нагорещят с горелка, за да се сменят гумите. Нямах възможност да ги гледам какво точно правят, но след това ми направиха реглаж и всичко точно.
Проблемът е че след това се появи едно сериозно тропане от едната страна като мина през малка дупка или като карам по павета.
Утре искам да пътувам извън София и ме е страх да не е нещо сериозно.
Майсторът ми не вдига за съжаление...
Възможно ли е да са скъсали шарнир или каре?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Тропане след смяна на гуми и нагряване на втулки с горелка

Мнениеот ktamen » Чет 09 дек 2010 22:29

Би ли обяснил малко по-конкретно за какви втулки става въпрос. За свалянето и качването на гумите просто се развиват болтовете на джантите - къде са тези втулки?

galford
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galford » Чет 09 дек 2010 22:36

защото трябвало да се направи реглаж, защото болтовето които държат втулките били клеясали. И те са нагрели болтовете и са нагласили колелата.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Чет 09 дек 2010 22:37

Кормилни накрайници? Дали са стегнати добре след реглажа :talk:

Последна промяна от bobocamaro на Чет 09 дек 2010 22:41, променено общо 1 път.

galford
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galford » Чет 09 дек 2010 22:40

В всъщност тропа само от едната страна, колата си върви направо и воланът е стабилен. Няма луфт или запъване при въртене. Не ги знам кво точно са правили, щото колата я прибра приятелката ми и предавам нейните обяснения, а тези не вдигат в момента... И се чудя какво може да е...

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Чет 09 дек 2010 23:48

като не знаят как да обяснят вземането на парите ти , така казват.някакви втулки....иди ги търси!в предницата нямаш втулки от които да зависи животът ти!зависи само джобът ти ,защото може да се ускори износването на гумите ! :) там закрепването е добро!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 10 дек 2010 0:08

rudoni написа:като не знаят как да обяснят вземането на парите ти , така казват.някакви втулки....иди ги търси!в предницата нямаш втулки от които да зависи животът ти!зависи само джобът ти ,защото може да се ускори износването на гумите ! :) там закрепването е добро!

Два часа се чудя за какви втулки става въпрос, ама точно за тези не се бях сетил.
Употребата на горелка за подобни цели трябва да става много внимателно, едва ли някой може да ти каже какво тропа преди да се погледне под колата. Въпреки лошото време аз бих легнал под колата да огледам преди да тръгна на дълъг път.

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Пет 10 дек 2010 16:17

Колега до колкото разбирам са ти извадили втулките на джантите(когато централния отвор на джантата е по голям от този на главината се слага втулка за да може да я центриташ точно и тежеста да не пада само на болтовете).

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пет 10 дек 2010 16:25

van4ooo написа:Колега до колкото разбирам са ти извадили втулките на джантите(когато централния отвор на джантата е по голям от този на главината се слага втулка за да може да я центриташ точно и тежеста да не пада само на болтовете).

И аз предполагам, че колегата пита за тези втулки...Та когато сменях и аз зимните, на едно БМВ махаха такива втулки, ама бяха пластмасови и този от гумаджийницата риташе, блъскаше и подскачаше на джантите за да ги извади и като ги извади май им беше е*ал мамата, на нищо не приличаха... То това е лошото да не им висиш на главата! Най-добре отиди при тях и да ги погледнат пак и втулки и джанти! Дано ги оправят!

Потребителски аватар
Хаху Перото
Автомобил: Passat B2 B3 B4
Двигател: DS ABS ABV 1983 1992 1996

Мнениеот Хаху Перото » Пет 10 дек 2010 18:45

Колеги извинявам се, че ви се мешам, ама това да не е форд само там се ползва горелка при почти всеки възел VW-тата са измислени откъм развиване, сменяне и каквито и да било реглажи единствените места за нагряване (ако е необходимо) са законтрящите гайки на външните накрайници и гайките (шпилките) на изпускателния колектор и инцидентно някой друг по незначителен възел. За пръв път прочитам някой да е нагрявал втулки за центриране на джанти. Колега galford ако си сигурен, че са ти правили подобна операция по колата по-добре не се връщай в тоя сервиз, защото тия са пълни некадърници. :evil:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”