Привет
Отскоро с диагностика се установи, че ламбда сондата на моята Bora 1.6 8v (AKL) е за смяна. VAG-COM-ът дава грешка за сондата "Input open" и сондата дава постоянен сигнал около 1.2 волта без промяна.
Сега се опитвам да реша каква сонда да сложа. Предлагат ми три варианта:
1. Оригинална за 240лв
2. на NGK за около 230лв
3. "Универсална" за 80лв
Не ми е Голям проблем да отделя и 240лв за оригинална. Предупредиха ме обаче, че карайки на газ ще скапя сондата бързо. На година правя около 10 000км и карам умерено кротко. Не ми е известно колко време може да се очаква да живее оригиналната сонда. По тази причина се чудя каква да избера. Ако след 6 месеца ще ми откаже оригиналната сонда, а "универсалната" ще свърши същата работа, то става неоправдано да дам три пъти повече пари.
Някой би ли отговорил на следните ми въпроси:
1. При подобно каране колко дълъг живот може да се очаква за оригинална ламбда сонда?
2. Може ли да се очаква "универсална" сонда да има проблеми със съвместимостта и правилното отчитане на информацията от нея?
3. Какви недостатъци има "универсалната" сонда спрямо оригиналната?
4. Каква ламбда сонда бихте ме посъветвали да взема и защо?
Благодаря за търпението да изчетете въпросите ми и още повече за отговорите ви.
Поздрави
Каква ламбда сонда да избера за Bora 1.6 8v с ГИ
- Bots' Revenge
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- k_garchev
- Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
- Двигател: AGZ
- Контакти:
Re: Каква ламбда сонда да избера за Bora 1.6 8v с ГИ
И аз като сложих газ на предната четворка(същия двигател) и не след дълго ми се наложи да сменявам ламбда сондата!Тогава взех някаква за 130лв и след това 2 години нямах никакви проблеми!изминах около 50000км за тези две години!Бих ти дал съвет да купиш универсалната или оригинална втора употреба!
П.П.В последствие се оказа че моята старата сонда си работи перфектно!Продадох я тук във форума преди 7-8 месеца и момчето и до сега не се оплаква от нея!Майстора ме е подлъгал и само давах пари за нова!
П.П.В последствие се оказа че моята старата сонда си работи перфектно!Продадох я тук във форума преди 7-8 месеца и момчето и до сега не се оплаква от нея!Майстора ме е подлъгал и само давах пари за нова!
- sigi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Карайки колата с газова сондата не играе голямо значение.
Даже да не ти е проблем да отделиш 240 лева не е нужно за нещо което не го ползваш да ги даваш грешно тия пари.
Взимай универсалната и си карай колата на газ и не му мисли няма да има разлика в стойностите просто като свалят твойта и отрежи кабела и го дай на някой да ти го сложи на универсалната защото тя няма да има куплунг не я изхвърляй по тази причина старата веднага.
Даже да не ти е проблем да отделиш 240 лева не е нужно за нещо което не го ползваш да ги даваш грешно тия пари.
Взимай универсалната и си карай колата на газ и не му мисли няма да има разлика в стойностите просто като свалят твойта и отрежи кабела и го дай на някой да ти го сложи на универсалната защото тя няма да има куплунг не я изхвърляй по тази причина старата веднага.
- kiro rachnata
- Автомобил: vw
- Двигател: бензинов
И аз съм със универсална вече половин година,карам само на бензин и засега нямам проблеми 

-
Христо Стайков
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте колеги,относно продължителността на живота на ламбда сондата според мен си зависи от много неща,например на първата ми кола вече съм изминал почти 100 000км и не съм имал проблем в момента е на 240х.км.модел венто.Тази година взех БОРА 1.6АКЛ която по документи и километраж беше на 39х.км.и при монтирването на газовия инжекцион се останови,че едната от сондите не работи но не я сменихме.След като започнах да карам колата оборотите при изключена скорост започнаха да играят,че от време на време даже огасваше двигателя,което е много неприятно особенно в завой в движение,това го правеше и на бензин,това според някои колеги трябваше да е от замърсен дросел.След като я закарах в сервиз ми казаха,че най на пред трябва да се смени сондата,най-скъпата която ми предложиха бе на цена 140лв.и ми каза,че от 8години слага този модел и до сега не е имал рекламации.След смяната ме накараха да изпробвам колата,нямаше нищо общо с предишното вървене,спря да люлее оборотите и да гасне,и понеже нямаха софтуер за този модел газ. инжек.в този сервиз ми казаха да карам на бензин\за да не трупа грешки\ до газаджията да ми направи нови настройки.Затова не съм съгласен,че сондата не влияе при работа на газ.От тогава до сега съм изминал над 10 000км.без никакви проблеми.
- Bots' Revenge
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Много ви благодаря за съветите. Значи ще избера универсалната. Ще споделя накрая дали колата ми се е оправила. В момента страда от явно типичен проблем - нестабилни обороти на студен старт, гаснене, претрисане... Ще пиша резултата.
Здравейте колеги. Искам да се присъединя към Проблемната група с оборотите на Бора 1.6/AKL/DUU. Моят случай явно е типичен - купена с монтирана газова, но НЕ трупа грешки в компютъра! Моля за впечатление от подмяна на ламбдата, за да реша дали да хвърля 200+ лева за смяната и 
П.П: при мен лично ако оставя колата да позагрее, преди да отпраша проблемът с нестабилните обороти НЕ се явява (говорим за работа на БЕНЗИН - газовата не се ползва сщото не е инжекция... и нейната смяна ще навреми, но това е друга тема
)
П.П: при мен лично ако оставя колата да позагрее, преди да отпраша проблемът с нестабилните обороти НЕ се явява (говорим за работа на БЕНЗИН - газовата не се ползва сщото не е инжекция... и нейната смяна ще навреми, но това е друга тема
- Bots' Revenge
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Да отбележа, че проблемът при мен се разреши не чрез смяна на ламбда-сондата, а чрез смяна на "о" пръстените на входящите колектори. Това решение се оказа приложимо при още няколко души със същия проблем. От деня, в който ми сложиха нови О пръстени, колата пали безгрижно.
Тепърва предстои да реша дали да сменям сондата.
Тепърва предстои да реша дали да сменям сондата.
Благодаря, прочетох другата тема, но вече бях постнал тук
Ще пробвам и аз със смяна на пръстените и ще споделя мнение...
Благодаря
Благодаря
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”