"Крем карамел" около капачката за маслото на 1.6 SR

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
javor_bg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

"Крем карамел" около капачката за маслото на 1.6 SR

Мнениеот javor_bg » Сря 15 дек 2010 15:31

Здравейте ! Наблюдавам наслоения от типа "крем карамел" около капачката на маслото И ОКОЛО гърловината на капачката. Колата антифриз не губи, не надува маркучите и температурата е идеална - сигурен съм в тези изброени неща. Наблюдавам и капчици вода точно там. около капачката и гърловината и то не капки антифриз, а ВОДА. Как точно е влязъл този конденз незнам. Гърловината на моя мотор е по-особена. отстрани на гърловината, която е гумена влиза маркуча за маслените пари. Отдолу на дъното на гърловината има маслоуловител. Направи ми впечатление, обаче че вътре в гърловината има нещо пластмасово, което се клати, а отстрани на него е гумата на гърловината.

Другото, което е че колата има висок разход на бензин и самото масло мирише на бензин ! Не съм я водил на диагностика, но ще я заведа. Иначе по пръчката за маслото няма такива наслоения. Някакви идей защо се получават тези наслоения ? Някой със сходен проблем ?

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Re: "Крем карамел" около капачката за маслото на 1.6 SR

Мнениеот lion_heart002 » Сря 15 дек 2010 15:46

Колега,това е конденз-нищо страшно!Караш на малки разстояния студена кола и затова...

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Сря 15 дек 2010 15:49

lion_heart002 написа:Колега,това е конденз-нищо страшно!Караш на малки разстояния студена кола и затова...
:да:
:търсачкаа

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Сря 15 дек 2010 16:18

:да: Това за зимата е нормално. Лятото ще изчезне. Ако караш само на големи разстояния, навярно няма да го имаш. При градско каране май всички коли страдат от тоя "крем карамел"

javor_bg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот javor_bg » Сря 15 дек 2010 16:27

Колеги, въпреки че ми се видя бая вие сте много прави ! Карам от нас до работата - 4.4 км х 2 . Сетих се, че преди месец пак го имаше.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Сря 15 дек 2010 20:42

При това положение е хубаво да сменяш маслото на по-малко километри и от време на време да я опъваш на дълъг път,за да се изпари конденза от бензина като загрее маслото

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 15 дек 2010 20:48

Различните масла различно правят майонеза, така се нарича.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 15 дек 2010 20:50

Колегите по-горе са казали основно от какво се получава "Крем КАрамела" (Конденза) Та той самият може да бъде много коварен, внимавай и следи много добре, за да не правиш ремонт на двигателя защото има вероятност да запуши маркуча за въздуха и да изхвърли маслото! Има много теми писано по този случай!
Също така и колите карани на ГАЗ, ако се карат на малки разстояния също правят много конденз, защото в гъзт-а набивят яко вода!
Единственият начин за премахване е да се покарва колата, докато пусне перката или по точно казано 90 градуса! Знам че зимата си иска яко шетане за да направим такива градуси, ма е хубави за колата, да се обърне малко маслото!
Другото което спомена колегата, че му мирише маслото на бензин, също се дължи на градско каране и къси разстояния, но наблегни на това когато караш по-често колата и когато е загряла, ако пак ти прави така, значи имаш проблем с автоматичният смукач, набива бензин в картера и това не е хубаво! Решението ако не се лъжа се сменяваше някакъв датчик!
ПО това което казваш нямаш проблем. А за да нямаш и за напред е хубаво да се кара колата и то доста добре, поне за зимата, а лятото няма проблем!
Късмет!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Мнениеот stefan4o » Сря 15 дек 2010 22:38

muns61 написа:Различните масла различно правят майонеза, така се нарича.

В тоя ред на мисли аз смятах да пускам тема, но ще питам тук по-знаещите по въпроса.
Има ли нещо вярно, че изпаренията при дадена температура на маслото, да кажем 100 градуса, са повече при минералното, отколкото примерно при полусинтетиката? В смисъл по-хубавото масло полу и пълна синтетика по-малко изпарения ли има от обикновеното минерално? Тая майонеза като замръзне в някой маркуч по пътя към възд филтър нали всички знаем какво се получава? Дано тая година да се размина като миналата и да не го гледам този филм, иначе трябва да сменям направо колата :Mr Green Fun

Потребителски аватар
davidoff_be
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот davidoff_be » Вто 10 май 2011 22:33

Колеги при мен освен този "крем карамел" от аспуха хвърляше вода, след малко зорене на 3-та до червеното конденза от апухът изчена, но този "крем карамел" се появи след това... Сега конденз в аспуха няма, но има под капачката на двигателя... :Х:Х:Х Наистина карането на колата е грацко по има няма 3-4км. на ден...

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Сря 11 май 2011 8:29

Като загрее на 90 градуса спира да хвърля вода, споко mhihi

Потребителски аватар
hooligan_sk
Автомобил: GLC X254 + Kona EV
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 11 май 2011 11:24

Сменяй маслото по-начесто! Motul 10/40 примерно на 3 бензинови и 1 дизелова кола, никога не ми е правил конденз :да:

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 11 май 2011 12:22

Комденза зависи от горивото, температурата и продължителността на каране. Маслото влияе в по - малка степен.
Аман от тоя Мотул! Не казвам, че е калпав, ама чак толкоз...
То не беше негорене, утихване, сега и конденз няма. Ако кажеш, че ходи до магазина за бира и пържи картофи с коричка, на всичките си коли ще сложа!
:beer

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Сря 11 май 2011 12:25

hooligan_sk написа:Сменяй маслото по-начесто! Motul 10/40 примерно на 3 бензинови и 1 дизелова кола, никога не ми е правил конденз :да:

Явно караш на дълги разстояния, колега. Това оказва огромно влияние. Също така и дали ще караш на бензин или газ.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Автомобил: GLC X254 + Kona EV
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 11 май 2011 14:10

stefan4o написа:
hooligan_sk написа:Сменяй маслото по-начесто! Motul 10/40 примерно на 3 бензинови и 1 дизелова кола, никога не ми е правил конденз :да:

Явно караш на дълги разстояния, колега. Това оказва огромно влияние. Също така и дали ще караш на бензин или газ.

На газ не съм карал, но едната зима цялата съм пътувал 3км сутрин и 3км вечер. Има си значение и маслото :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”