Преди време забелязах, че светлината на десния ми фар пулсира като минавам през неравности и като отворих фара да видя какво става забелязах, че вътре целия рефлектор с крушките се клати поради това, че се е появил луфт в оста или валчето (или както там се нарича) на моторчето за реглаж на фара. Моторчето все още функционира и мести фара нагоре-надолу, но има и празен ход и затова подскача всичко. Та някой разглабял ли ги е тези моторчета и дали подлежат на някакъв ремонт ?
Колата е голф 4, обикновенни фарове.
Ел. машинки (моторчета) за фаровете (голф 4)
- achodemo
- Автомобил: GOLF IV
- Двигател: AHF ASZ
Re: Ел. машинки (моторчета) за фаровете (голф 4)
И при мен е така само на единия фар за сега . Вадил съм моторчето ,но ми изглежда капсуловано и не знам дали може да се отвори без да се шчупи ?! Нека някой друг да сподели ,ако го е правил. Не ми се мисли колко ще струва ново ,ако се продава изобщо отделно ! 

- rmk
- Автомобил: KIA Sportage 3
- Двигател: 1.6 GDI
При мен за сега проблема го има само на десния фар.
Моторчето си се продава отделно, номера му е 1J0941295B
Сега звъннах в Юнитрейд и обявиха цена от 85.90 лева с ДДС
Нещата отиват на "направи си сам"
Моторчето си се продава отделно, номера му е 1J0941295B
Сега звъннах в Юнитрейд и обявиха цена от 85.90 лева с ДДС
Нещата отиват на "направи си сам"
- achodemo
Определено ще е направи си сам !
- rmk
- Автомобил: KIA Sportage 3
- Двигател: 1.6 GDI
Преди време разглобих моторчето и го побългарих и сега ще напиша какво направих всъщност. Извинявам се предварително за оскъдния снимков материал, но бях омазах целия в грес и не можех много да снимам.
И така както горе е писал колегата моторчето е капсуловано или по-точно залепено. Мен обаче това не ме спря естествено и хванах една подострена отвертка (като длето) и го почнах отстрани и скоро се предаде залепения капак. Като се отвори и се махне платката отгоре се вижда това:

Та вътре има моторче в ляво което върти колелото по средата, което прераства във вал с червяк. Червякът върти външното зъбно колело (посочено с червената стрелка), което "лагерува" в корпуса от долната страна и само се върти. Това колело има вътрешна резба и в него е навит вала с външна резба (посочен със синята стрелка) и той се мести навън и навътре и така регулира наклона на целия рефлектор с крушките.
Та при мен това въпросното лагеруване на външното колело се беше поразбило или износило и съответно всичко хлопаше. Всички части са пластмасови и не успях да се сетя за никакъв по-добър начин за ремонт от това да навъртя малко конец на външното колело и да го вържа за да не се развие преди да го щракна към корпуса и да гресирам там с надеждата, че няма да се затруднява въртенето. За сега всичко е събрано и поне месец си играя с фаровете нагоре/надолу и няма ядове.
След това при събирането не лепих капака с лепило, а с добрия стар изолирбанд

Успех, дано съм помогнал с нещо.
И така както горе е писал колегата моторчето е капсуловано или по-точно залепено. Мен обаче това не ме спря естествено и хванах една подострена отвертка (като длето) и го почнах отстрани и скоро се предаде залепения капак. Като се отвори и се махне платката отгоре се вижда това:

Та вътре има моторче в ляво което върти колелото по средата, което прераства във вал с червяк. Червякът върти външното зъбно колело (посочено с червената стрелка), което "лагерува" в корпуса от долната страна и само се върти. Това колело има вътрешна резба и в него е навит вала с външна резба (посочен със синята стрелка) и той се мести навън и навътре и така регулира наклона на целия рефлектор с крушките.
Та при мен това въпросното лагеруване на външното колело се беше поразбило или износило и съответно всичко хлопаше. Всички части са пластмасови и не успях да се сетя за никакъв по-добър начин за ремонт от това да навъртя малко конец на външното колело и да го вържа за да не се развие преди да го щракна към корпуса и да гресирам там с надеждата, че няма да се затруднява въртенето. За сега всичко е събрано и поне месец си играя с фаровете нагоре/надолу и няма ядове.
След това при събирането не лепих капака с лепило, а с добрия стар изолирбанд

Успех, дано съм помогнал с нещо.
Последна промяна от rmk на Нед 19 дек 2010 18:14, променено общо 2 пъти.
- achodemo
Браво ! Някой ден и аз може да се занимая . Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”