Запушен катализатор или нещо друго???

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
GOLF_GT
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Запушен катализатор или нещо друго???

Мнениеот GOLF_GT » Съб 29 юли 2006 19:23

Вчера смених на голфа предни дискове вентилирани и накладки.Старите ми бяха много износени и предна десна джанта загряваше много по-вече от лявата в резултат на това че спирачния ми апарат нещо се ебаваше и не връща както трябва.Както и да е но от 2 седмици някъде усетих че колата не набира добре както преди и беше като спънат кон както се казва.До вчера преди да сменя по горните неща дето писах си мислих че е от апарата дето задържа.Но уви резултата е абсолютно същия след смяната и поправката на апарата,мотора работи перфектно но голфа вдига определена скорос много по трудно от преди.Даже вчера имах възможност да го изпробвам с новите дискове и накладки чак до Кулата и обратно.И ето днес при майстора-много мой човек и разбира.Та качи се той направи едно кръгче и вика мотора ти работи перфектно,няма колело което да ти задържа,проблема вика според мен е ЗАПУШЕН КАТАЛИЗАТОР.И ми каза в понеделник да отида в Крафт на околовръстното да ми го махнат и сложат въпросното резонантно гърне.Там имали апарат с който проверявали дали ти е запушен катализатора или не.Ако някой е ползвал услугите на Крафт нека да изкаже мниние,приемам всякакви коментари включително и за други сервизи където мога да си оправя проблема,БЛАГОДАРЯ. Laughing Laughing Laughing

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Съб 29 юли 2006 21:42

катализатора така или иначе е консуматив и се сменя на определен пробег, така че махай го смело, дори да не е заминал на 100%.

На стария ми голф се скапа и тогава просто колата спря да работи нормално на високи обороти, на празен ход и бавно каране всичко е ОК, но тръгнеш ли да ускоряваш става мазало.

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Нед 30 юли 2006 2:43

и аз имах подобен проблем, моя голф също беше като спънат кон и аз си мислех че може да е от катализатора и твърдо бях решен да го махам, НО реших да се задълбоча и да проверя всички възможни причини и се оказа че проблема не е в катализатора а във един малък въздушен клапан, мисля че той създава някакъв вакуум(но не съм сигурен), мисля че на тоя клапан някои му казват WestGate, тои стои точно преди турбото, та при мен проблема беше в тоя клапан, а проблема го намерих като отидох при един добър ЕЛКОН, там я тестваха с лаптоп и така намериха проблема, съветвам те преди да си махнеш катализатора да отидеш накъде да ти видят колата с компютър, може да е и от дебитомера, но там ще ти кажат най-добре, а ако така и така си решил да го махаш - давай смело!

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Нед 30 юли 2006 10:00

musura написа:катализатора така или иначе е консуматив и се сменя на определен пробег, така че махай го смело, дори да не е заминал на 100%.

На стария ми голф се скапа и тогава просто колата спря да работи нормално на високи обороти, на празен ход и бавно каране всичко е ОК, но тръгнеш ли да ускоряваш става мазало.

При теб само не е вървяла от запушен катализатор, на мен какво ми се е случвало...Преди години (1998)карах един Opel Astra 1.6i 8V автоматик. Колата беше нова на 3~4 години,но се появиха проблеми с вървежа. Лека-полека започна да върви по тромаво, дигна страшно разхода и стана някак тромава. Имахме извесни проблеми с автоматичната кутия и през цялото време си мислехме, че проблемите са от нея. След като я отремонтирахме но колата не се оправи, всички симптоми клоняха към запушен катализатор. Издънихме го и в сирвиза в който бях майстора вика "Я да ти видим изпускателните колектори" (върху изпускателния колектор има закрепена някъква ламарина от която не се вижда отгоре) Като свали ламарина и останахме като втрещени - чугуна на колекторите се беше стопил(на места) и напукал :shock :shock :shock

Потребителски аватар
GOLF_GT
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот GOLF_GT » Пон 31 юли 2006 7:58

Ами какво да ви кажа и аз незнам какво решение да взема все още макар че проблема с тромовото набиране много взе да ме дразни. :mad: Едни казват че е консуматив катализатора и кара около 100к километра,а моя вече стана на 160к,следователно би трябвало да го махам.Но от друга страна един приятел ми вика,че колата ставала по-шумна но незнам дали е вярно това или зависи от майсторите дето ще ми сменят въпросния катализатор и друго-чух,че няма да мога да минавам на преглед по нормалния начин щото на газ анализатора ще показва недопустими норми.За последното дали е вярно незнам,но въпросния ми приятел са го върнали в ДЗИ заради това че е нямал катализатор,но той е с газова уредба а аз съм си на бензин.Някой дали знае нищо по-вече по този въпрос да сподели???

П.С.Забравих да попитам,възможно ли е да се установи със сигурност дали ми е запушен катализатора или не,благодаря??? :lol:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 31 юли 2006 9:49

И аз се чуда за тез неща от 1-2 седмици.Ама маи няма сигурен начин да разбереш.Ама на тия километри няма как да не е запушен.Аз маи реших че наи доброто е само да ми избият керамиката щото пред органите пак се водиш с катализатор а и ламарината му е здрава и няма да изгние като резонаторните гарнета за 40-60лв.Иначе се води че е по-добре да сложиш резонатор ама като се замислиш за всички мотори слагат един и същ резонатор което не ми звучи много правдоподобно!А ако стане нещо на тестовете да те успокоя че нов катализатор е 120-150 лв. което в краина сметка като влезнем в ЕС ще си купиш нов.Аз смятам в близките дни да ида да ми избият керамиката и ще стоя да гледам кво правят циганите щото им нямам мноо вяра.А и внимави с ламбдата щото е закачена преди катализатора за него.

Потребителски аватар
GOLF_GT
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот GOLF_GT » Пон 31 юли 2006 10:15

Rabbit_TDI написа:И аз се чуда за тез неща от 1-2 седмици.Ама маи няма сигурен начин да разбереш.Ама на тия километри няма как да не е запушен.Аз маи реших че наи доброто е само да ми избият керамиката щото пред органите пак се водиш с катализатор а и ламарината му е здрава и няма да изгние като резонаторните гарнета за 40-60лв.Иначе се води че е по-добре да сложиш резонатор ама като се замислиш за всички мотори слагат един и същ резонатор което не ми звучи много правдоподобно!А ако стане нещо на тестовете да те успокоя че нов катализатор е 120-150 лв. което в краина сметка като влезнем в ЕС ще си купиш нов.Аз смятам в близките дни да ида да ми избият керамиката и ще стоя да гледам кво правят циганите щото им нямам мноо вяра.А и внимави с ламбдата щото е закачена преди катализатора за него.

Колега сигурен ли си че нов катализатор е 120-150 лева,щото аз съм чувал че е с пъти по-скъп??? :roll:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 31 юли 2006 11:30

Ми ако четеш рекламите по сервизите за гарнета.В събота примерно видях 120.Естествено че 100 лв няма да е от унитреид :lol: Пък и смятам че ако влезнат евронорми ще станат масови катализаторите и да не падне цената още.Така че мисля че не е тва часта дет тряяя те притеснява.Махаи смело.

Потребителски аватар
cheren_golf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот cheren_golf » Пон 31 юли 2006 11:32

Преди време имах следният проблем:Колата нямаше никаква мощност, на високи обороти придърпваше и когато подам газ пушеше като дизел.Оказа се катализатора.Беше запушен и бъркаше компа.Първо го изключих и нещата се оправиха.След това един майстор ме посъветва да го включа и да го избуша, защото по този начин компа ми работи в авариен режим.Така и направих и проблема се оправи.Иначе не става по-шумна без катализатор.Сега минавам на прегледи без катализатор, безпроблемнно.Колата ми е Г2,ГТИ.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”