VR6 или ABF?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
butsefal
Автомобил: Golf 2 syncro passat B5 4motion
Двигател: RP AFN
Контакти:

VR6 или ABF?

Мнениеот butsefal » Чет 27 яну 2011 23:02

някой може ли да ми посочи тема в която да се сравняват 2-та ВР6 двигателя с този на АБФ-а в такъв смислъл: издражливост (количество изминати километри), разход, много ми е интересно защо няма ВР6 с 24 клапана..... въпросите ми са породени от това че всеизвсетно е че от 4 цилиндровите най оптимални показатгели има абф-а (на цилиндър по4 клапана) защо и вр6 двигателите нямат такава разновидност... те тва са ъпросите ми който ме вълнуват.
Ще се радвам и ако някой с вр6 двигател сподели какъв му е разгода в градски условия

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Re: VR6 или ABF?

Мнениеот Vento » Чет 27 яну 2011 23:10

Голф 4 VR6 е 24V (сетили са се). mhihi
ABF и VR6 са коренно различни двигатели с различна идея, сравнението не е много уместно.
Идвата са добри, имат си предимства и недостатъци, надеждни са и с голям ресурс (особено VR6).

VR6 гори 15-16 градско и 9-10 извънградско.

За мен лично ABF си е градски бегач, а VR6 - магистрален.

Ето ти и един дуел по динамични параметри: http://www.zeperfs.com/duel646-745.htm

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Пет 28 яну 2011 9:26

Тая тема е с ясен край.
Ако във форума има 20-тина собственици на ВР6 и 1020 на АБФ сам можеш да се досетиш какви ще са мненията. mhihi
Като цяло мнението на колегата Венто е меродавното, според мен. :да:

Иначе моят разход с нормално каране в София е 12-14/100, но при положение, че съм спокоен..... :Mr Green Fun

Извънградско, от Шумен до София в зимни условия - 7,9/100, но без скорости от сорта на 200+ км./ч.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Пет 28 яну 2011 10:38

Vento написа:За мен лично ABF си е градски бегач, а VR6 - магистрален.

Ето ти и един дуел по динамични параметри: http://www.zeperfs.com/duel646-745.htm

еб@ ти сравнението даде :shock
синхро с/у предно :shock
вр6 синхро=вр6 на предно с опъната ръчна
ами ако абф е синхро, с тоя рехав въртящ момент...

коректната съпоставка е абф с/у 3-ка вр6 2.8 174кс -разликата чувствително се променя
а ако се премери с/у 2.9 но на корадо (щото само то е на предно), тогава пък става грозно

като каране няма база за сравнение-вр-а тръгва много по-отрано, въпреки по-дългия си диф.
вр, с диф от абф (понеже скоростите като предавателни числа са същите и на вр6 и на абф), при който проличава истинската разлика в поведението м/у двата мотора, и е мазало пак...

при нормално каране гори малко повече от абф(по-дълъг диф и много голям врт. момент в ниските). Като голям и силен мотор всичко зависи от това колко газ се дава- може малко може и много(важи и за вървене и за горене)

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Пет 28 яну 2011 10:47

http://www.zeperfs.com/duel646-384.htm - нищо драстично... под половин секунда разлики.

VR6 не гори толкова от настъпване (показва моят опит), колкото от каране в непривични за него режими - студен, задръствания, бавно каране...
Големият обем иска пълнене с много гориво дори при работа на място - почти 1,5 по-големи цилиндри се пълнят със същото съотношение горивно-въздушна смес (при изрядна кола се върти около ламбдата 14,7:1).

Какво му е рехаво на момента на ABF? Съвсем нормален и добър е за обема и конете си. Като съотношение обем/мощност/момент и кога тръгва е съвсем съотносим с VR6.
Не знам защо така говориш, ABF е много хубав мотор, има само 1-2 забележки и недостатъци срещу много повече на VR6, но не ми се обсъждат в тая тема.

За мен лично KR и ABF са почти перфектните мотори за времената, в които са разработвани. Това не го мисля обаче за VR6.

Последна промяна от Vento на Пет 28 яну 2011 11:00, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 28 яну 2011 10:55

на празен ход- кибизъм по светофари, задръствания.. вр6 гори долу-горе пак като абф- въпреки по големия с обем, мотора работи обаче на 650-680об/мин

стига си ми го навирал това синхро :lol:
айде виж това пък:
http://www.zeperfs.com/duel646-384.htm

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Пет 28 яну 2011 10:59

Да, объркал съм линковете при копирането, сори. Останалото си остава - разлики ПОД 0,5сек.. за мен не са значителни.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 28 яну 2011 11:06

Vento написа:Какво му е рехаво на момента на ABF? Съвсем нормален и добър е за обема и конете си. Като съотношение обем/мощност/момент и кога тръгва е съвсем съотносим с VR6.
Не знам защо така говориш, ABF е много хубав мотор, има само 1-2 забележки и недостатъци срещу много повече на VR6, но не ми се обсъждат в тая тема.

За мен лично KR и ABF са почти перфектните мотори за времената, в които са разработвани. Това не го мисля обаче за VR6.

митак имал съм абф над 3 години, при това вървящ...
карал ли си и други коли в категорията леко спортни хечбеци 120-150 коня. знаеш че съм фен на марката, но съм и реалист(или оне се опитам) Колко марки ще се похвалят с 6 цил близо 3 литор мотор в класът "голф"
естествено че за да се направи толкова компактен мотор е свързано с известни компромиси. Не забравяй че вр-а общо взето си е уникална конфигурация и само фв си я ползва и то до ден днешен.
Ще ти се чупи вр-а, да знаеш... много го оплюваш :lol: . Като те кефи толкова, дай да му пуснем един абф мотор на голфа ти..

Разлика от 1сек на 400м или от над 1и половина на 1км-незначителна :screwy И м/у другото стоков вр6 наистина си дава много ниска 15-ка на 400м

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Пет 28 яну 2011 11:57

Силно пристрастен си и не си справедлив! Първо къде я видя тая 1 сек - 15,6 срещу 15,3, километър - 28,1 срещу 28,6 сек. :screwy Нали си говорим за разликите между синхро и 174 коня предно (с пусната ръчна!). Не между ABF и VR6 (защото аз лично VR само на предно никога не бих си взел!), а спрямо ABF и синхро - разлиите също не са огромни, предвид обем и мощност.

"Колко марки ще се похвалят с 6 цил близо 3 литор мотор в класът "голф" - това ми звучи като "вадя го много голям, ама ми е мек!" И какво като е голям мотора, като е силно компромисен (както сам си признаваш понякога). За мен щеше да е идеален (говорили сме го и наживо), ако беше истинско V6 (има достатъчно място назад дори в кош на Голф 3) с отделни глави, с отделно пълнене/празнене на всяка глава, с еднакво дълги колектори, друга горивна камера и ъгли на клапани и свещи и най-вече - с по 4 или 5 клапана!

VR-конфигурацията - като е толкова уникална и хубава, защо само VW си го правят, че даже и те се отказаха от него? Както разбра от други теми - новите вече са си истински V-образни. Също като синхрото, ама това е друга тема - и то е една недомислица...
Пак повтарям - за мен си пристрастен - нито VR е толкова хубав, колкото го хвалиш, нито ABF е толкова зле, колкото го неглижираш.

Да се чупи моят, дреме ми... и без това се оглеждам вече за AUDI или PORSCHE... death

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 28 яну 2011 13:01

Vento написа:Силно пристрастен си и не си справедлив! Първо къде я видя тая 1 сек - 15,6 срещу 15,3, километър - 28,1 срещу 28,6 сек. :screwy Нали си говорим за разликите между синхро и 174 коня предно (с пусната ръчна!). Не между ABF и VR6 (защото аз лично VR само на предно никога не бих си взел!), а спрямо ABF и синхро - разлиите също не са огромни, предвид обем и мощност.

"Колко марки ще се похвалят с 6 цил близо 3 литор мотор в класът "голф" - това ми звучи като "вадя го много голям, ама ми е мек!" И какво като е голям мотора, като е силно компромисен (както сам си признаваш понякога). За мен щеше да е идеален (говорили сме го и наживо), ако беше истинско V6 (има достатъчно място назад дори в кош на Голф 3) с отделни глави, с отделно пълнене/празнене на всяка глава, с еднакво дълги колектори, друга горивна камера и ъгли на клапани и свещи и най-вече - с по 4 или 5 клапана!

VR-конфигурацията - като е толкова уникална и хубава, защо само VW си го правят, че даже и те се отказаха от него? Както разбра от други теми - новите вече са си истински V-образни. Също като синхрото, ама това е друга тема - и то е една недомислица... VR не е толкова хубав, колкото го хвалиш, нито ABF е толкова зле, колкото го неглижираш.
Да се чупи моят, дреме ми... и без това се оглеждам вече за AUDI или PORSCHE... death

що се правиш на луд не мога да разбера :beat_butt2
1сек на 400м е разликата м/у голф3 абф и вр6 2.8 174 коня, щото това е сравнението в темата
(174к.с. е само на предно!) Как ще сравняваш предно със синхро :shock :shock

половин сек е разлика м/у синхро вр6 и предно в полза на предното. НООО на синхрото мотора е 2.9 и е чувстително по-силен!!! Има 16коня над 2.8!!! Ами ако 2.9 беше на предно само :!:

Колко доработки иска абф, за да слезе на 15сек на 400м(говорим в пълно оборудване като тегло)?
Че задължително се изхвърля и ооригиналната кутия...
Дали го вади голям но мек... знаеш ли колко върви вр6- точно колкото като за кола със 170-180 коня на неговите кг.

Я ми напомни ако обичаш, в коя тема се оказа че фв разработва истинки V образен мотор. Ако ми кажеш че е в пасат Б5, Б5.5 ще ти отговоря че мотора е на ауди, тва не е ФВ :!: Новите мотори-Р32, Р36 са фв 6 цилиндрови мотори, напречно разположени и това са все ВР-и.

дали в кош на голф 3 ще се побере стандартен V-образен мотор напречно. Дълбочината на коша дали ще позволи надлъжно, дали няма да иска поне педя удължаване на капака и повдигането му в предния край, или малко да се вземе от купето... Разбира се невъзможни неща няма...

И последно внимавай с ауди или порше, че там също се вгражда Р32, да не стане недоразумение :lol:

п.п. предател такъв... :lol:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 28 яну 2011 20:39

Vento написа:Голф 4 VR6 е 24V (сетили са се). mhihi
ABF и VR6 са коренно различни двигатели с различна идея, сравнението не е много уместно.
Идвата са добри, имат си предимства и недостатъци, надеждни са и с голям ресурс (особено VR6).

VR6 гори 15-16 градско и 9-10 извънградско.

За мен лично ABF си е градски бегач, а VR6 - магистрален.

И всеизвестно , е , че читав VR 6 няма , а само трошляци. Освен това и обслужването му е по-скъпо.
Сега гледам за Риба и излизат 7 местни VR 6, но в окаяно състояние.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 28 яну 2011 20:53

kris11 написа:И всеизвестно , е , че читав VR 6 няма , а само трошляци.

на бая народ тука направо ни еб@ мамата :shock
що може да има читави абф и какви ли не, но не и читави вр6 :screwy

Потребителски аватар
butsefal
Автомобил: Golf 2 syncro passat B5 4motion
Двигател: RP AFN
Контакти:

Мнениеот butsefal » Пет 28 яну 2011 21:12

pe6kata написа:
kris11 написа:И всеизвестно , е , че читав VR 6 няма , а само трошляци.

на бая народ тука направо ни еб@ мамата :shock
що може да има читави абф и какви ли не, но не и читави вр6 :screwy

съгласен съм и с двамата, в мобилето а и тук някъде имаше публикувана статия за това каква кола да си избираме когато купуваме внос настаро, и беше упомената че когат е ГТИ значи е на 88% вероятно да е страшно юркана, което ще рече и мноооого издухана....
Повдигнах темата защото в последно време много ме мъчи мисълта когато имам възможността какво да си взема, и постооянно обислям това че вр6 са много по малко но за сметка на това много по склъпи и много по натискани двигателяи (с това не искам да убидя хората от форума който си пазят колиците), докъто АБФ-а го има в по-голяма бройка, по евтин е за потдръжка, и като цяло лично на мен ми се струва по добра конфигурация (клавно заради клапаните и валовете).......
Нека да се има в предвид че не съм учил за двг а 90% от познанията си по двг-тата съм ги получил от теми във нашия велик форум и от 2-ма познати със сервизи и стоене при тях и гледане... и питане.... ама защо... ама как...
Основното ми любопитство е защо на едни ААА мотор не е направена модификация със 24 клапана... при положение че е доказано че при 4 цилиндровия мотор това е оптималното положение....

Потребителски аватар
Сашо Белята
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Сашо Белята » Нед 30 яну 2011 1:45

sorry za groznata latinica !!!
Bore VR6 s tva kupe shte iska oshte oshte tolkova kesh za podsilvane, okachvane, po dobre ABF. Razlikata v kesha sha e po - malka no puk ne ti e nujno super extra okachvane. :)

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Нед 30 яну 2011 3:04

butsefal написа: Основното ми любопитство е защо на едни ААА мотор не е направена модификация със 24 клапана... при положение че е доказано че при 4 цилиндровия мотор това е оптималното положение....

Vento ти писа- модификацията на вр6 с 24 клапана е качена на голф 4.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”