Здравейте колеги,
прочетох темите относно такъв проблем, но точно кото моя не открих. Ситуацията е следната: днес един пич не успа да спре и ме нацели точно в левия калник и малко в лявата врата. Пораженията по ламарините не са кой знае колко сериозни и с изключение на това, че малко закача врата в калника като я отварям не изглежда много зле. Проблема обче е, че явно е ударил и гумата в горната част и сега колелото има наклон навътре в горната част, а волана ми се изви малко наляво. Та питането ми е кое може да се изкриви при такъв удар. Гледах болтовете за които се хваща амортисьора за шенкела и ми се струват леко изместени, но може и да си внушавам. А иначе амортисьорите скоро ги сменях и незнам дали при реглажа след това са ги стегнали както трябва. Огледах шарнир, накрайник, тампони и всичко ми изглежда поне на пръв поглед читаво. Ще съм благодарен за мнения и предположения какво може да съм изкривил и дали знаете сервиз в който правят диагностика и реглаж на предница в неделя, че колата ми е много необходима тея дни. С криви ламарини не ми пречи да карам, но с криво колело не ми се иска. Колата е Голф 3 ако има значение.
Благодаря предварително!
Въпрос за последствия след ударр в предно ляво колело
- ogogin
- Автомобил: Vw Golf MKV
- Двигател: BWA
Re: Въпрос за последствия след ударр в предно ляво колело
Провери носач, вътрешния накрайник на кормилната рейка.
- mirogti1983
- Автомобил:
- Двигател:
-
Хитко
- Автомобил:
- Двигател:
ogogin написа:Провери носач, вътрешния накрайник на кормилната рейка.

- edisonov
- Автомобил: VW Golf 8 Variant
- Двигател: 2025
mirogti1983 написа:амортесъор
Да се е изкривил? И това си го мислех като възможност. Но минах около 15 килиметра и освен изкривения волан и леко дърпане на дясно нищо друго не осетих. Амортисьора си държи и нее омаслен, но може и от стеблото да е мръднал знам ли.
- edisonov
ogogin написа:Провери носач, вътрешния накрайник на кормилната рейка.
Удара беше в горната част от там може ли да мръдне носача. А иначе колелото беше изправено положение и така може ли да повлияе на накрайниците.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Така или иначе трябва да ти регулират предницата, като идеш ще ти кажат кое се е изкривило. Най-вероятно е мръднало при болтовете на амортисьора или се е изкривил шенкела.
- edisonov
ktamen написа:Така или иначе трябва да ти регулират предницата, като идеш ще ти кажат кое се е изкривило. Най-вероятно е мръднало при болтовете на амортисьора или се е изкривил шенкела.
Дано да е от болтовете. Утре ще пробвам да намеря работещ сервиз за реглаж и поне да ми кажат какво е полужението.
- edisonov
Преди малко бях на реглаж и се оказа крив шенкел, всичко друго е ОК. Майстора успя да направи реглажа от болтовете на амортесьора и каза, че стойностите са добри за момента. Според него обаче така имало вероятност да събори лагера. Дали е прав човека? Каза, да карам така и когато събори лагера да търся шенкел втора употреба и нов лагер и да сменям което мисля и да направя. Ако някой има подобен опит с крив шенкел моля да сподели какъв е бил резултата.
- Golf 3 Yahting GT
- Автомобил: VW GOLF III YACHTING GT VARIANT
- Двигател: AEK 1.6-74kW - 1996
edisonov написа:Преди малко бях на реглаж и се оказа крив шенкел, всичко друго е ОК. Майстора успя да направи реглажа от болтовете на амортесьора и каза, че стойностите са добри за момента. Според него обаче така имало вероятност да събори лагера. Дали е прав човека? Каза, да карам така и когато събори лагера да търся шенкел втора употреба и нов лагер и да сменям което мисля и да направя. Ако някой има подобен опит с крив шенкел моля да сподели какъв е бил резултата.
Здрасти Колега,
Преди 3-месеца ми се случи подобно нещастие.
Първо я закарах на стенд(пратихаме от застрахователното другество), казаха крив преден ляв амортисьор, крив ляв шенкел.
Закарах колата в един сервиз при познат на мои познат. Там първо оправиха тенекиите, а през това време обикалях по моргите за щенкел(между 50 до 80лв зависи от спирачния апарат). На другия ден ми се обадиха от сервиза и ме помолиха ако имам възможност да я закарам колата на някакъв стенд( близо до тях) твърдяха че не са криви амортисьора и шенкела за това и нея бяха разглобили. Отидох до препоръчания стенд и се оказа само шарнир(той е поел удара в джантата) както и тампоните-лагерите на предните амортесьори(ама за тях си знаех).
И така се разминах със сериозен ремонт.
Така че ако искаш закарай на още един стенд преди да сменяш.
- edisonov
Golf 3 Yahting GT написа:edisonov написа:Преди малко бях на реглаж и се оказа крив шенкел, всичко друго е ОК. Майстора успя да направи реглажа от болтовете на амортесьора и каза, че стойностите са добри за момента. Според него обаче така имало вероятност да събори лагера. Дали е прав човека? Каза, да карам така и когато събори лагера да търся шенкел втора употреба и нов лагер и да сменям което мисля и да направя. Ако някой има подобен опит с крив шенкел моля да сподели какъв е бил резултата.
Здрасти Колега,
Преди 3-месеца ми се случи подобно нещастие.
Първо я закарах на стенд(пратихаме от застрахователното другество), казаха крив преден ляв амортисьор, крив ляв шенкел.
Закарах колата в един сервиз при познат на мои познат. Там първо оправиха тенекиите, а през това време обикалях по моргите за щенкел(между 50 до 80лв зависи от спирачния апарат). На другия ден ми се обадиха от сервиза и ме помолиха ако имам възможност да я закарам колата на някакъв стенд( близо до тях) твърдяха че не са криви амортисьора и шенкела за това и нея бяха разглобили. Отидох до препоръчания стенд и се оказа само шарнир(той е поел удара в джантата) както и тампоните-лагерите на предните амортесьори(ама за тях си знаех).
И така се разминах със сериозен ремонт.
Така че ако искаш закарай на още един стенд преди да сменяш.
Благодаря за отговора,
днес доста покарах колата из София може би към 60 километра и нямаше никакви проблеми. На оковръстното с 90 километра си вървеше направо с пуснат волан без забележка. При мен казаха само шенкела а и регулираха наклона от амортесьора значи е малко изкривяването. И поне по моята логика не виждам как след като лагера е в правилното полужение от кривия шенкел ще натоварва в повече и ще се събори. Ще пробвам да карам така пък каквото стане. В крайна сметка ако събори лагера най-много да си купя нов шенкел. То не, че е гаранция, че от моргата ще е много прав. А и едно въпросче за застрахователите - аз първо минах през реглаж, че ми трябваше днес колата и от там ми дадоха документ да покажа състоянието преди да направят реглажа като и, че имам крив шенкел. С този документ имам ли шанс за претенция да ми платят шенкела при условие че колелото вече е право? При застрахователите как правят оглед на предницата, защото този шенкел го разбраха, че е крив чак на стенда?
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
На предишния ми голф единия амортисьор беше нещо заварян и реших да го сменя. Като отидох да ми регулират предницата ме върнаха да сложа заваряния амортисьор (бяха му заварени по-големи уши) защото шенкела ми бил крив и затова са побългарили амортисьора за да може да се регулира. С този шенкел съм минал 150 000 и за това време съм сменил само веднъж лагера. Ако предницата ти е добре регулирана няма никаква опасност да ти се прецака лагера. При удара обаче лагера е понесъл огромно натоварване и вероятно няма да изкара още дълго.
Пак със същия голф бях скочил в една дупка (с другото колело с читавия шенкел) и се сряза гумата, изкриви се джантата и се счупи стъблото на амортисьора, след месец и лагера започна да хлопа, като го свалих се оказа, че едната вътрешна гривна се е счупила на две по-малки гривни, предполагам, че и това е станало от удара в дупката.
Щом са успели да ти регулират предницата - карай си така и се ослушвай за подозрителни шумове от лагера, ако започне да хлопа го смени, но самия шенкел аз бих го оставил.
Ако потърсиш в обявите във форума е много вероятно да си намериш шенкел с главина и лагер за 50лв (нов читав лагер също струва 50лв), но поне засега си карай така.
Пак със същия голф бях скочил в една дупка (с другото колело с читавия шенкел) и се сряза гумата, изкриви се джантата и се счупи стъблото на амортисьора, след месец и лагера започна да хлопа, като го свалих се оказа, че едната вътрешна гривна се е счупила на две по-малки гривни, предполагам, че и това е станало от удара в дупката.
Щом са успели да ти регулират предницата - карай си така и се ослушвай за подозрителни шумове от лагера, ако започне да хлопа го смени, но самия шенкел аз бих го оставил.
Ако потърсиш в обявите във форума е много вероятно да си намериш шенкел с главина и лагер за 50лв (нов читав лагер също струва 50лв), но поне засега си карай така.
- edisonov
ktamen написа:На предишния ми голф единия амортисьор беше нещо заварян и реших да го сменя. Като отидох да ми регулират предницата ме върнаха да сложа заваряния амортисьор (бяха му заварени по-големи уши) защото шенкела ми бил крив и затова са побългарили амортисьора за да може да се регулира. С този шенкел съм минал 150 000 и за това време съм сменил само веднъж лагера. Ако предницата ти е добре регулирана няма никаква опасност да ти се прецака лагера. При удара обаче лагера е понесъл огромно натоварване и вероятно няма да изкара още дълго.
Благодаря за инфото, със сигурност за сега няма да сменям нищо и ще изчакам да видя дали ще се появи проблем.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”