Проблем антифриза Vw Golf 1.8 ABS

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Golf_Mon
Автомобил: BMW E90 320i Ibiza 6k1
Двигател: бензинов

Проблем антифриза Vw Golf 1.8 ABS

Мнениеот Golf_Mon » Чет 10 фев 2011 1:38

Здравейте колеги.От ноември бащата се е сдобил с голф 3 1800 код на мотора Abs. Koлата е екстра, и нямаше никакви проблеми. Днес ми остана малко свободно временце и реших да я погледна , това онова, буквално капака не и беше отварян 2 месеца.Изумих се , като погледнах в казанчето на антифриза- чак долу на дънцето останало! А антифриза му го сменихме изцяло с нов концентрат някъде средата на ноември. От тогава до сега са навъртяни някъде около 1300 км повечето от които градско.Монтирана му е и газова уредба. Та , запалих го да поработи даннеБи ...да вдигне антифриз - обаче не! Долях му до четичката .направих 2 кръгчета- загрява си нормално изправя срелката - няма проблеми.Има индикатор за прегряване ( когато е на контакт светка- полсе гасне) , парно си има , после след карането проверих стисках маркучите- държат наклягане. Капачката съска като я отвия...всичко изглежда наред НО къде с е загъбил толкова антифриз?? долях близо половин литър.
Дригото което забелязах е, че като стои на място и работи- отзад от под аспуха ми става като петно влажно, илзиза някакво като капчици и ми се струва че пушеливи повече от нормалното. Това го прави на загрял мотор. Дали е възможно като работио на гас да гори и антифриз? Иначе нивото на маслото си е точно както трябва , маслото на пръчката не е редко , не капе точно като масло на 1200 км си е. Дайте ми идея , нормално ли е това да го няма тоя антифриз. При положение че колата всяка нощ ношува в гараж и е с плочки- ако капе отнякъде няма начин да не се забележи. И сеата ми е на гас но изобщо нямам такива проблеми с антифриза нито зиме нито лете. Очаквам съветите ви , че се шашнах днеска с тия 500 -600 мл антифриз :|

Потребителски аватар
Disturbed
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем антифриза Vw Golf 1.8 ABS

Мнениеот Disturbed » Чет 10 фев 2011 7:46

Отвори капачката за наливане на масло, виж дали е побеляла отдоло. Другото което се сещам е изпарител - профилактика, смяна на мембранки. Има вариант и от някъде бавно да си капе, за 3 месеца си е истекло половина литър и като нищо няма да забележите такова малко количество.

Потребителски аватар
Golf_Mon

Мнениеот Golf_Mon » Чет 10 фев 2011 10:56

остава да е само нещо по изпарителя, явно. Под капачката на слото си е черно и няма никакви признаци на нередности, няма и грам "боза". Успокоява ме факта , че су държи налягане на маркучите и в казанчето. И все ми се струва че много попушва, а маслото не го бара..

Потребителски аватар
bobi_diesel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobi_diesel » Чет 10 фев 2011 12:27

Свали и огледай внимателно водните фланци на главата.От умора на материала се напукват и започва да сълзи от тях върху топлия мотор и не остават следи :wink:

Потребителски аватар
Golf_Mon

Мнениеот Golf_Mon » Чет 10 фев 2011 19:01

ходих при газаджиите. Прегледаха изпарителя ( турски ...),казаха 4е е ОК и според тях е било нормално при студено време ,и пуснато парно при работа на двигателя на място ( на гас) да изхвърля и антифриз през аспуха под формата на конденз.....действително доста пъти се е налагало koлата да стои на място и да работи за да затопли купето ( около 10-15 мин) , но това обяснение от тие "майсторe" не ми се струва хич реално . Къде се намират тия водни фланци, ( 1,8 ABS)

keymaker
Автомобил: Passat+T4
Двигател: ABS+AAB

Мнениеот keymaker » Чет 10 фев 2011 19:06

след смяната на антифриза проверихте ли нивото на следващия ден когато мотора е студен?
понеже ми е направило впечатление ,че след порядъчно обезвъздушаване и изстиване на мотора се освобождава място за още 0.5-0.7л.охладителна течност.

Потребителски аватар
Golf_Mon

Мнениеот Golf_Mon » Чет 10 фев 2011 19:12

е тва беше още ноември когато и се направи обичаното за "нова кола" обслужване. След смяната на маслото и антифриза, след 2-3 дни проверихме как са нивата има ли нужда от доливане- едиснвено масло доляхме , антифриза си беше точно на средата.
От вчера до днеска ( 60 км ) , антифриза не е мръднал.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Чет 10 фев 2011 19:54

Да не би газаджиите, при монтажа на газеното ,да са "изпуснали" малко антифриз?Не чакай да си признаят,въпреки че за отоплителния кръг на изпарителя е необходимо да се "конектнат" към малкия кръг на колата..и си потича поне малко.
А системата си работи под налягане и при топъл мотор не се отваря капачката!Понякога има и "гейзер" с вода над 90*!!!.А маркучите..ами твърди..ама колко да са твърди?Поне визуално не трябва да изглеждат "надути",но на пипане са,все пак могат да се "мачкат" с ръка.
Това отзад е вероятен конденз,дори и по капачката да имаш "майонеза",по-скоро говори за работа на незагрял мотор,всяка зима го виждам на Г3 със същия мотор-кара се 2х4км на ден.Даже почнах ,като си паля дизела ,да паля и Г3-да поработи 10-12минути,та като тръгне жената с него да е поне подгрят.
Не вярвай много на майстори с необясними "причини",докато не си изясниш ситуацията-не прави нищо превантивно,по-често я наглеждай за сега.

Потребителски аватар
golfajiata golf 2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golfajiata golf 2 » Чет 10 фев 2011 20:38

Извинявам се на колегата че му се намесвам в темата но по моята капачка на маслото има такова бяло какво значи това може ли да ми обясните колата е на газ и се кара предимно на къси разстояния (2-3)км. Благодаря на отзовалите се!

keymaker
Автомобил: Passat+T4
Двигател: ABS+AAB

Мнениеот keymaker » Чет 10 фев 2011 21:23

ами колега тогава се огледай около маркучите които захранват изпарителя с вода доста често се случва да се поопече маркуча и съответно да се охлаби връзката от което следва много слабо сълзене и при загрял мотор да се изпарява без да капе,следите които стават са с цвета на антифриза и отлагания като от сол(всъшност то си е сол ама не тази от кухнята)

golfajiata golf 2 написа:Извинявам се на колегата че му се намесвам в темата но по моята капачка на маслото има такова бяло какво значи това може ли да ми обясните колата е на газ и се кара предимно на къси разстояния (2-3)км. Благодаря на отзовалите се!

ами това дето ти е по капачката се получава от конденза в картера,в повечето случаи не е фатално,но ако маслоизмерватената щека е омазана с майонеза(става дума за цялата не тук-там) вместо масло има проблем ,като профилактика оставяй колата да бръмчи повечко с цел хубаво загряване 90*С по този начин ще намалиш количеството на тези майонезени отлагания.

Потребителски аватар
Golf_Mon

Мнениеот Golf_Mon » Чет 10 фев 2011 21:45

мерси колеги, за мненията. Ами да, ще зачакам наблюдавайки. Тази машина я избрахме след доста четене из форума и мнения на по компетентни , всеки хвали 1.8 90 коня голям даянджия, щял да надживее купето :) и такива. И общо взето се ориентирахме към този мотор, въпреки че според родителското тяло , който главно кара колата " тия коне са и много " , но сега е доволен .Дано не ме боли сега главата.
Иначе малко извън - тая маионеза ми се появи една зима под капачката на Сеата, тогава бях с някакво БП масло....незнам как се излъгах. Но мисълта ми е ,че от тогава до сега 4 смени на маслото вече сипвам само Статоил и предимно на късо я карам - никога повече не се появи тая гняс.Та маи не е само от начина на каране ами и от самото масло.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Чет 10 фев 2011 22:10

Да,от емпиричен опит(опит-грешка),също съм стигнал до извода че "майонезата" по капачката зависи количествено и от маслото.Последния "опит-грешка" е на споменатия Г3-ABS,яко конденз по капачката.Сега,малко ми е неудобно ,но трябва да спомена и ползваните масла:Някакъв Мобил 10/40-полусинт.-няма отлагане по капачката,каран е около година и 8 месеца,включително пълен зимен сезон.И последното заредено..съжалявам...Лики-Моли(без молбиденова добавка)10/40-може да си намажете филия с майонеза..повече никога такова.Сега съм приготвил друго,няма да казвам марка,но доста съм го ползвал-и служебно и на другата ни кола.

Потребителски аватар
golfajiata golf 2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golfajiata golf 2 » Пет 11 фев 2011 6:00

Благодаря ви колеги за отговора майонезата ми е само по капачката и е съвсем малко а по пръчката няма.А и аз да се изкажа и аз карам ABS мотор и за сега съм доволен от към вървене не е лош но преди месец ми протече един семеринг или на разпределителния коляновия или паразитния вал,майстор ми каза че ако е паразитния вал и са му разбити там лагери ли са втулки ли са трябвало целия двигател да се сваля да се сменят и новите после да се напаснат е тая работа ме тревожи иначе мотора е супер пъргав особено на бензин! :lol:

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Съб 12 фев 2011 10:15

То семеринга на "паразитния" вал(задвижва май помпа и делко)-не е философия да се смени,само шайбата да се свали със скоба...ама за лагери..и аз съм се чудил как да го измъкна от мотора и съм стигал до извод да се маха от коша.В моя случай беше на дизел и задвижва м.помпа и вакуум-помпа,понеже има лек аксиален луфт,не тече нищо,но май не трябва да "шава" така.Не съм влизал в подробности,но някой хубав ден и до там ще стигна.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”