динамото не зарежда

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
panevGT
Автомобил:
Двигател:

динамото не зарежда

Мнениеот panevGT » Пон 01 фев 2010 12:26

Здравейте, вечер като си прибера колата и на другата сутрин се опитам да я запаля, се сблъсквам с проблема-ДА ЗАКАЧА ТОКОИЗПРАВИТЕЛЯ ЗА 10 мин. Все си мисля че динамото не зарежда, има ли датчик, който да сигнализира, че динамото не зарежда ? Колата е Голф 3. Или може_би има утечка някъде ? Благодаря ви предварително!

здравеите,вечерта като си прибера колата и на другата сутрин се опитам да я запаля се сблусквам с проблема-ДА ЗАКАЧА ТОКОИЗПРАВИТЕЛЯ ЗА 10 мин. Все си мисля че динамото ен заревда,има ли датчик които да сигнализира 4е динамото не зарежда?колата е Голф 3?или мовеби има отечка някъде? благодаря ви предварително!

Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Re: динамото не зарежда

Мнениеот doaiena » Пон 01 фев 2010 12:49

Остави дилемите!
Вземи си мултицет и замери дали се зарежда акумулатора, настройваш мултицета на 20V, запалваш двигателя и мериш колко показва, ако показва 13.50/14V всичко е наред!
Това провери първо!

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Пон 01 фев 2010 13:44

да имаш червена лампичка на таблото която свети ако има проблем примерно не се зарежда акумулатора причините може да са мого напраи товакоето казва колегата
doaiena написа:Остави дилемите!
Вземи си мултицет и замери дали се зарежда акумулатора, настройваш мултицета на 20V, запалваш двигателя и мериш колко показва, ако показва 13.50/14V всичко е наред!
Това провери първо!
може да имаш проблем със стртера или батерията да е заминала

Потребителски аватар
xaxo666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xaxo666 » Пон 01 фев 2010 15:30

Наи лесното е при запален двигател да отка4иш клемата + на акумулатора ако продължи да работи колата зна4и зарежда .Ако не ти зарежда при светнати фарове може да изминеш 20тина километра само.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 01 фев 2010 15:52

xaxo666 написа:Наи лесното е при запален двигател да отка4иш клемата + на акумулатора ако продължи да работи колата зна4и зарежда .....

Колеги , моля пишете само по теми по които имате поне минимум знания :beat_butt2 !!

Това не се прави никога , дори и на чужда кола :bishop , ако някой се интересува защо - има писано :012: !

Потребителски аватар
xaxo666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xaxo666 » Вто 02 фев 2010 14:23

milmar написа:
xaxo666 написа:Наи лесното е при запален двигател да отка4иш клемата + на акумулатора ако продължи да работи колата зна4и зарежда .....

Колеги , моля пишете само по теми по които имате поне минимум знания :beat_butt2 !!

Това не се прави никога , дори и на чужда кола :bishop , ако някой се интересува защо - има писано :012: !

Колега ти като си мн компетентен защо във вси4ки подобни теми пишеш само има писано а не казваш нищо аз не намерих да пише някъде 4е пре4и за 2,3 секунди да се махне на голф2 ако пре4и ще пре4и на имобилаизер или аларма само правил съм го 10ки пъти колите за сега вървят и зареждат нормално.

Последна промяна от xaxo666 на Вто 02 фев 2010 18:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Вто 02 фев 2010 16:18

Аз ще ти го напиша нагледно,нищо че не съм чел "писаното" по темата за махането на плюса.Откачиш ли акумулатора,с тея двете "жици" които съм ти надписал се получава положителна обратна връзка по напрежение.За да сработи тя е необходимо случайно пускане/спиране на консуматор.И понеже в тоя момент опорните 12в от акумулатора ги няма,а и си го премахнал от схемата като товар, можеш да получиш прекрасни 17 волта,без реле регулатор стигат до 80 волта.Сега май ме разбра.
AlternatorWiring.jpg

Потребителски аватар
xaxo666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xaxo666 » Вто 02 фев 2010 18:13

Еми зна4и мен тока не ме лови. :Mr Green Fun мн ясно 4е има рискове просто казвам 4е съм го правил и ако няма мултицет и е дале4 от маистор това е последният вариянт .

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 03 фев 2010 1:01

Още по-опасно е при бензинови автомобили . Бибината за високото напрежение (за свещите) създава доста сериозни пикове . Тези пикове обикновено се подтискат от акумулатора , той играе роля на кондензатор . Ако откачиш акумулатора и особено ако нямаш включени консуматори (фарове .... ) пиковете от бобината са доста опасни сами за себе си , но и "ошашкват" работата на генератора . Нищо чудно автомобила да стане за смяна на компютъра след подобен експеримент :shock .

По-старите коли - нищо им няма :) !

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Сря 03 фев 2010 7:49

xaxo666 написа:Еми зна4и мен тока не ме лови. :Mr Green Fun мн ясно 4е има рискове просто казвам 4е съм го правил и ако няма мултицет и е дале4 от маистор това е последният вариянт .

Тебе не те лови тока ама градския правилно ти е казал като не разбираш не пипаш.
Това да не е жигула. Върви махни на някоя кола 2000г клемата на запален мотор :horror: Абе момци като не знаете не давайте акъл. Като разкачиш акумулатора на работещ двигател става страшно, той действа като товарно съпротивление на генератора. В момента в който го откачиш ще чуеш как собственноръчно убиваш колата. Всичко което може да изгори ще изгори: крушки и всичката електроника
Като откачиш акумулатора се получава един пик от порядъка на 40V и честито за нова кола сме.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Сря 03 фев 2010 7:56

milmar написа:особено ако нямаш включени консуматори (фарове ....
аз съм чул че така има опасност да изгори инасталациата пък не знам,за пръв път го чувам не че споря просто не ми е ясно щотото понякога се налага(на мен неми се е налагало скоро дано и не ми се) поради липса на кабели, да дам акумулатора на приятел да запали след което сваля моя и слага неговия през тоя процес трябва ли да има включен косуматор или не ?

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 03 фев 2010 15:07

Спокойно,това касае приятеля ти.

Потребителски аватар
xaxo666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xaxo666 » Сря 03 фев 2010 15:12

znainainai
Това да не е жигула. Върви махни на някоя кола 2000г клемата на запален мотор :horror: Абе момци като не знаете не давайте акъл. Като разкачиш акумулатора на работещ двигател става страшно, той действа като товарно съпротивление на генератора. В момента в който го откачиш ще чуеш как собственноръчно убиваш колата. Всичко което може да изгори ще изгори: крушки и всичката електроника
Като откачиш акумулатора се получава един пик от порядъка на 40V и честито за нова кола сме

Писал сам 4е на голф 2 сам го правил и не е горяло нищо не на нова кола .На моета наи ве4е няколко пъти като останах на пътя и нямах решение разбрах 4е не зарежда по този на4ин развих 4етките и разбрах 4е там е проблема и го оправих ти като знаеш много остани си на пътя и се 4уди ко става. НЕ е правилно Не го правете не отка4аите акумулатора просто вместо да кажете така и така трябва да се направи вие по горе писалите изтъквате като не знаете не се обаждаите искате да се покажете 4е мн. знаете вие сте всезнаиковци сякаш.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Сря 03 фев 2010 15:32

Аз като незнам нещо питам, интересувам се търся информация,чета и т.н.
Не раздавам съвети които могат да бръкнат в джоба на някой. За да дам мнение трябва да съм 100% сигурен че ако не помогне то поне няма да навреди :!:

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 03 фев 2010 15:35

xaxo666 написа:....Писал сам 4е на голф 2 сам го правил и не е горяло нищо не на нова кола ....

И на най-простата кола е опасно - заради пиковете от бобината може да пробие диод в изправителя на генератора :wink: . На дизел е относително по-безопасно .

ПП какъв е смисъла от този дебат , решението е просто - най-ефтиния мултицет (има и за по 2-3 лева) . Колкото и (не)вярно да работи , достатъчно точно ще покаже дали генератора зарежда : ако показва при товар над 13V - зарежда , под 12V - не зарежда . Това е като качествена оценка - зарежда - или не !

ПП2 има много писано наистина , ето една от темите :

Последна промяна от milmar на Сря 03 фев 2010 15:47, променено общо 2 пъти.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”