Монтаж на климатик на Г3.Въпроси???

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
bad racer
Автомобил:
Двигател:

Монтаж на климатик на Г3.Въпроси???

Мнениеот bad racer » Сря 02 мар 2011 15:18

Здравейте.Тъй като колата я купих без климатик,а искам да си сложа (вече съм виждал веднъж така направена интервенция на голф 3).Имам питане?Какви са често срещаните проблеми при монтиране и някой да има идея колко струва цял комплект и ако някой има такъв за продан да казва.

Потребителски аватар
plamenpet81
Автомобил: Vento
Двигател: ABS

Re: Монтаж на климатик на Г3.Въпроси???

Мнениеот plamenpet81 » Сря 02 мар 2011 16:24

Колега,колата с какъв двигател е?За да ти кажем какво ще ти трябва за слагането на климатик.

Потребителски аватар
bad racer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bad racer » Сря 02 мар 2011 16:30

Мдааааа.Извинявам се.Мотора е 1.6 ми ABU.

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Сря 02 мар 2011 16:43

В момента се сещам само за главните неща :
Компресор
Радиатор
Нова жабка или джоб...зависи дали е с Airbag или без
Въздухопроводи
Нов ремък
Алтернатор
Инсталация
Блока за управление
Филтър на купето,ако няма

и съм убеден,че пропускам нещо.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 02 мар 2011 16:49

Абу е малко слабичко за климатик - около 15 коня е компресора.
Иначе ако твърдо си решил :
-стойка за алтернатор и компресор,хидравлика,ако имаш.
-алтернатор,който да става на стойката
-компресор
-тръби и маркучи за фреона
-преден клиамтичен радиатор
-воден радиатор за отпред - голям,заедно с маркучите му към двигателя
-маска или така наричаната очиларка,на която се крепят фаровете,перката и радиаторите - твоята е с една перка,трябва ти с 2 перки
-нов филтър-дехидратор за влагата в системата на фреона (не 2-ра ръка)
-датчик за налягането на фреона - хубаво е да е нов,той седи на дехидратора,струва 40-тина лв.
-ел. инсталацията трябва или да си я отплетеш от донор (върви в общи снипове с всички други кабели по колата и трябва да се реже и вади кабел по кабел)
Под таблото:
-цялото тяло от кола с климатик - внетилатора няма нищо общо,новото тяло има изпарител вътре,това е клиамтичния радиатор,който охлажда.
-панела с врътките за топло/студено е различен.
-копчета за пускане на климатика и вътрешната циркулация
-ел. инсталация под таблото + едно реле от бушонното табло
-един клапан за пускане и спиране на ваккума към клапата за вътрешната циркулация,който седи отпред в моторния отсег или вътре до вентилатора
-жабка нова,по-плитка,ако не си с еърбег

Друго на 1-во време не се сещам,ама и аз изпускам неща,100%

За монтажа - всичко си става добре,единственото,което е хамалски труд е,да се отреже дупка за тръбите на климатика за навътре - заводски няма заготовка ама се мери и се реже.Също така се реже и дупка за тръбичката за оттичане на конденза.Другото е ръг и тръг,както се казва :)
За цена - цял комплект е цифра,защото трябва да вземеш и маската с перките и водния радиатор - цената на цял к-т в добро състояние е от сорта на 350-450лв,иначе или му има нещо или човека не знае какво точно продава и какво значи "климатик комплект". Търси си оригинален обаче,понеже има доста с насаждан климатик,който вярвай ми,не ти трябва въобще и носи само проблеми след себе си...отделно,че не работи като хората.
Ако си го монтираш сам - ще помагам с каквото мога - не съм правил 1 и 2 :) .Иначе цената за монтаж с проверка на всичко и пълнене,при нас е нещо от сорта на 300лв с нови О-пръстени по системата и фреон.Ще гризнеш дървото по 2 направления - едното е компресор,който вероятно ще тече от гарнитурите си,ако е седял без фреон дълго време и другото е резбите на маркучите и радиатора,които си прецакват резбата,при опита да свалиш частите от донора.И двете неща подлежат на ремонт,но цената е много условна според точния проблем.
:beer

Потребителски аватар
golf_III_2e
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_III_2e » Сря 02 мар 2011 17:18

с тоя списак 6те уплашите колегата :Д ина4е и аз си мисля 4е мотора е слаб за климатик

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 02 мар 2011 17:26

golf_III_2e написа:с тоя списак 6те уплашите колегата :Д ина4е и аз си мисля 4е мотора е слаб за климатик

То даже още има ама спах само 4 часа и съм малко изкофял днес,вероятно съм пропуснал половината неща mhihi
За Пасат В3/В4 си имам списък на Word с около 40 позиции :) :screwy

Потребителски аватар
bad racer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bad racer » Сря 02 мар 2011 21:52

Просто чудесно :Mr Green Fun .Май май ще я преосмислям тази идея.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 02 мар 2011 21:56

bad racer написа:Просто чудесно :Mr Green Fun .Май май ще я преосмислям тази идея.

И аз исках да сложа клима на моя 1.4 ма като прочетох сега на колегата мнението, с доста добра информация ме отказа mhihi

Потребителски аватар
plamenpet81
Автомобил: Vento
Двигател: ABS

Мнениеот plamenpet81 » Сря 02 мар 2011 22:06

Колега аз също си сложих климатик при колегата Zfa159.Но на двигател 1,8 моно и съм много доволен,не само от климатика а и от работата на колегата.Много точен и коректен.

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 02 мар 2011 22:24

Благодаря,благодаря! :oops: :beer
Иначе на 1.4 няма смисъл - срива си празния ход и гасне,като тръгва компресора,ако говорим за мотор,който не е 16V и е под 70-75коня.Има едни 1.4 двигатели,които изглеждат наклонени напред...не се сешам какъв код бяха...при тях компресора се монтира на една допълнително изработена планка (италианците ги правят,за насажданите си климатици) но това е проблем,защото компресора седи по-ниско дори от картера на колата и е изнесен доста напред и редовно се чупят по бордюрите..корпуса е цам и се троши при дори лек удар...което съвсем обезсмисля цялата работа.
На 1.6 е по-смислено,но си трябват финанси,за да стане добре.Компресорите 2-ра ръка си имат проблеми,защото седят и не се използват и протичат с течение на времето и това налага ремонт,който не е евтин,перките които ще вземеш и те не е ясно в какво състояние са и т.н. и т.н. приказка с неясен край.
Най-добрия вариант е,всичко да се свали от кола донор,за да стане горе-долу ясно преди монтажа още кое в какво състояние е.Още по-добре е колата донор да е с двигател,като този,на който ще се монтира,за да може да се вземе всичко - алтернатор,конзола,болтове дори и да стане истинско и съответно безпроблемно за в бъдеще.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”