Голф 4 припуква при студен двигател

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Danilo
Автомобил:
Двигател:

Голф 4 припуква при студен двигател

Мнениеот Danilo » Чет 07 окт 2010 12:30

Здравейте,

Става въпрос за голф 4 2.0 бензин 115 коня. При студен двигател се чува пукане от аспуха. Около колата силно мирише на изгорели газове, които при шофиране влизат през отворен прозорец и в купето (т.е лятото става голям гърч). Катализаторът е избушен. Колата е с 2 ламбда сонди. При диагностика (в БОШ сервиз и на VAG COM) показва, че всичко е ОК и че ламбдите са здрави, а изгорелите газове са в нормата. Колата си има мощност. Отдолу нищо не трака и не бръмчи. В "Крафт сервиз" провериха гърнетата и казаха, че не са запушени (евентуално с остатъци от катализатора). Според тях, ако си сложа полски катализатор при тях за 250 лв. и ако ламбдите наистина работят всичко щяло да е ОК. Питането ми е как мислите, ако сложа газова уредба на колата, дали ще си реша всички проблеми свързани с катализатора, 2-те ламбди и силния мирис на изгорели газове.

Потребителски аватар
verderet
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф 4 припуква при студен двигател

Мнениеот verderet » Чет 07 окт 2010 14:13

А просто според мен имаш нещо цепнато или спукано и ти влиза малко въздух и затова ти пука когато е студено при мен има същия проблем,но не ми се дават 95 лева за едно просто гумено съединение т.е. провери си всички съединения за цепнатини! След това давай 250 лева за катализатор!!!

Потребителски аватар
cornkiller
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cornkiller » Пет 08 окт 2010 14:53

Здравей колега,имам същия мотор като твоя и имах абсолютно същия проблем.Махнах катализатора и стана същата история като твоята.Проверявах и за пукнатини по колекторите и изобщо по цялата система за доставяне на гориво, изпускателна система със всички възможни датчици и други глупости и нямаше оправия.Работата е там,че като го няма катализатора втората сонда подава почти еднакакъв сигнал с първата и компа се шашка и набива автоматично повече бензин към двг без да избива грешки.И при мен двете ламбди работеха и не показваха признаци на разваляне.В един момент обаче първата сонда стана доста мудна(все пак тя определя каква да е сместта богата/бедна и след продължителна работа на зверска смес спря) и се наложи да я сменя въпреки,че в сервизите като я гледаха казаха че и нямало нищо :).После проблемите си продължиха пак,докато не ми писна и ей така за пробата си взех един катализатор от една морга в задоволително състояние и го сложих - и о чудо всичко си заспа!!!Няма пушеци,миризми и адски разход на бензин :D .Послушай съвета на колегата verderet. Ако всичко си е наред,купувай катализатор,пък ако не ти се дават 200+ лв в някоя морга за 50-100лв и с повечко късмет ще си намериш съвсем приличен катализатор........Успех!!!

Danilo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danilo » Пон 14 мар 2011 11:21

Ето какво се оказа решението на проблема. Първо сложих нов катализатор. Ефектът беше нулев, само дето изчезна припукването. Повишеният разход на гориво и силната миризма на изгорели газове си остана. Диагностиката в Бош сервиз и на VAG COM показа, че нямам катализатор. Питах специално за ламбда сондите, казаха ми, че са ОК. Рекох си ще я карам така и като се оправи времето ще ходя пак на диагностика. И така в събота, рано-рано, отидох в ХЕЕД 91. Предварително казах, че според мен драмата е в ламбда сондите. Програмата им веднага показа, че първата сонда е мудна. Смениха ми я и сега всичко е на шест. Смесен разход ми дава 7.0, а преди беше 10-11. Та доволен съм от Хеед - обслужване, бързина и т.н. - всичко беше на ниво. Удоволствието ми излезе 340 кинта.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”