Как да разбера дали водната помпа ми е за смяна?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Как да разбера дали водната помпа ми е за смяна?

Мнениеот Traytor » Вто 15 мар 2011 17:09

Колата е Голф МК3 1.9 ТД AAZ! Докато работи постоянно има един съскащ звук и от доста време се чудя какво е... Един колега каза че трябвало да е от лагер на водна помпа ама не бил сигурен... Та как да разбера дали водната помпа със сигурност е за смяна?

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Re: Как да разбера дали водната помпа ми е за смяна?

Мнениеот feikot » Вто 15 мар 2011 17:42

Като прокапе например.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Вто 15 мар 2011 17:45

Незнам при бензините дали е същото, но и аз имах някакъв стъргащ шум от Водната помпа, казаха ми да я сменя, но не беше протекла, та смених помпата, шума се увеличи :shock И все още никой не знае от какво е, всеки казва водна помпа! Та много много не вярвай на кой какво казал, ако не капе не я пипай!
Иначе най-лесно се разбира, когато я свалиш водната помпа и завъртиш има луфт на лагерчето, ако няма луфт значи не е от нея!

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Вто 15 мар 2011 18:11

Ми то и хидравликата "съска"..та трябва някой с повечко опит да се ослуша.Или на канал,отдолу да я преслушаш със стетоскоп(онова дето виси на врата на докторите :lol: ),и друг "селски" номер има за прослушване,но е срамно да го давам за пример..

Иван Златев
Автомобил: Passat b5 1999
Двигател: TDI 19 110

Мнениеот Иван Златев » Вто 15 мар 2011 18:58

Лагери на динамо,лагери на климатик(ако имаш климатик) водната помпа също е вероятно,но по скоро ако е водната помпа шума няма да е съскащ а стържещ,и при мен имаше един гаден шум,все едно се търкат 2 метала един в труг,с много хора си говорих,секи ми казваше различни неща,един ми каза че са лагерите на динамото,друг ми казваше че е водната помпа,но се оказа климатика,още не съм ги сменил,но сега пролетта ще ги смена и тях,казаха ми че ще струва 60 лв цялата далавера.

Потребителски аватар
ivanbl
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ivanbl » Вто 15 мар 2011 19:14

ако има възможност, откачи я от ремъка и пак се ослушай за шума

rocky66
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rocky66 » Сря 16 мар 2011 9:46

Ами при мен се чуваше монотонно тракане или по-скоро чаткане. Оказа се, че имам даже откършени лопатки.

Потребителски аватар
Layman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layman » Сря 16 мар 2011 10:25

Съскането едва ли е от водната помпа. Ако не е прокапала и няма биене при ремъчната шайба, едва ли тя виновника.

Аз сменях водна помпа заради тракане, дори се бях притеснил, че мотора си заминава - лагери (основни/биелни). Но после се загледах и видях минимално мотаене на шайбата на помпата. Когато я свалих си изглеждаше аналогично на новата - минимален луфт, но след замяната всичко си дойде на мястото - мотора замърка.

Бих те посъветвал да намериш човек със слушалка сонда - приличат на докторксите но са с накрайни подобен на голяма писалка и да преслушате всичко.
Аз за съскане без накакъв теч, при положение че колата откликва на всички команди, не бих се притеснявал.

Потребителски аватар
borislav_halachev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот borislav_halachev » Сря 16 мар 2011 14:04

колега провери лагери на динамо и обтегателна ролка на ремака

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 16 мар 2011 14:09

rocky66 написа:...откършени лопатки.

:да:

Потребителски аватар
golf_III_2e
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_III_2e » Сря 16 мар 2011 19:03

kaто свали6 ремъка ви6 има ли луфт нагоре и надоло ако няма и не те4е не я бараи.А този 6ум за които говориш се появява когато лагера на помпата се разбие и лопатките на турбината запо4ват да стържат по блока.Не жинаги помпата теква като се разбие лагера въпреки 4е оста има луфт.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 16 мар 2011 19:11

golf_III_2e написа:kaто свали6 ремъка ви6 има ли луфт нагоре и надоло ако няма и не те4е не я бараи.А този 6ум за които говориш се появява когато лагера на помпата се разбие и лопатките на турбината запо4ват да стържат по блока.Не жинаги помпата теква като се разбие лагера въпреки 4е оста има луфт.

Значи колеги, съжалявам че пиша в темата на колегата, но и при мен има същият проблем!
Смених с нова водна помпа, шума се увеличи! И го прави след като покарам малко колата, когато е студена няма проблем, щом позагрее се почва едно стържене! Гъглгочене! Никой не знае от какво е, нямам хидравлика и няма климатик Г3 1,4! Ако някой знае от какво е ще съм благодарен! :bowdown

Потребителски аватар
golf_III_2e
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_III_2e » Сря 16 мар 2011 19:25

Ами колега като се свали ремъка се завърта всяка паразитна или обряжна ролка.Трябва да не издават звуци като ги върти6 на ръка.И не се сменя едно по едно а ремък и ролки заедно за да няма 6умове.Хидравли4ната помпа и тя има съ4мен лагер зад 6аибата на ремъка.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 16 мар 2011 19:30

golf_III_2e написа:Ами колега като се свали ремъка се завърта всяка паразитна или обряжна ролка.Трябва да не издават звуци като ги върти6 на ръка.И не се сменя едно по едно а ремък и ролки заедно за да няма 6умове.Хидравли4ната помпа и тя има съ4мен лагер зад 6аибата на ремъка.

Колега, моя е вината че не се уточних! Моята няма ролки, самата водна помпа е обтегач на ремака на двигателя! Та затова питам, много ми е интересно от каде идва тоя шум, на уше се слуша че е от водната помпа, но я смених с нова, и пак има шум, сменях лагерчета на динамото, шот си мислех че е от там, и пак си има шум , ремака на двигателя е сменян преди 20 хил км! Та незнам и идея си нямам от какво е !

Потребителски аватар
golf_III_2e
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_III_2e » Сря 16 мар 2011 19:45

а палил ли си я без ремък на генератора и хисравлика запали я ви6 има ли шум така.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”