Странен "проблем", при опит за смяна на свещи AZD.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Motty
Автомобил:
Двигател:

Странен "проблем", при опит за смяна на свещи AZD.

Мнениеот Motty » Вто 19 юли 2011 14:28

Колеги, може ли някой да ми каже дали мога да счупя нещо по главата като свалям свещите..... нямат никакво желание да се развъртят........ Става въпрос за голф 4, 1.6 16В, с код на двигателя AZD. Вчера започна да работи на 3 цилиндъра, махнах декоративния капак отгоре и като погледнах кабелите до всяка от бобините, бяха в ужасно състояние, прогнили и вероятно пипали на късо... Резултата е 1 бобина фира..... Свалих бобините, после опитах да развия и свещите......но не помръдват, или по-скоро мърдат но.....много сила трябва за да се развиват.... съвсем в началото "тръгват" лесно, после затяга и... край, все едно е с обратна резба и е било останало да се донатегне. Пробвах и на обратно, не посмях да прекалявам със силата, отвивал съм "хиляди" свещи/като ливайн../ и имам идея как става но, тоз двг. ме изненада. След консултация с кварталния майстор, съвета беше.... остави я да изстине или я води при мене, че тая "винтилова" глава..... Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем, да ги напъвам ли или..... ба си та това са си свещи, кво да им е, че да не искат да се отвият......

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Странен "проблем", при опит за смяна на свещи AZD.

Мнениеот stefan4o » Вто 19 юли 2011 14:42

Доколкото знам свещите се отвиват на топла кола. Предполагам има общо с разширението на метала, когато се нагрее :Mr Green Fun

Потребителски аватар
GREEN_lADY
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GREEN_lADY » Вто 19 юли 2011 14:42

пръсни му малко WD или обезмаслител нещо :idea:

Потребителски аватар
Ivan4u
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivan4u » Вто 19 юли 2011 14:45

Когато си допреш ръката на главата и можеш да я задържиш , значи е достатъчно изстинала и можеш да работиш - закон божи . Може предния специалист преди теб да е повлякъл резби или да е намачкал свещите мъжката в гореща глава и сега да са вклинени прилично ...

stefan4o написа:Доколкото знам свещите се отвиват на топла кола. Предполагам има общо с разширението на метала, когато се нагрее :Mr Green Fun

Сам си противоречиш :wink:

Motty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Motty » Вто 19 юли 2011 15:21

Ivan4u написа:Когато си допреш ръката на главата и можеш да я задържиш , значи е достатъчно изстинала и можеш да работиш - закон божи . Може предния специалист преди теб да е повлякъл резби или да е намачкал свещите мъжката в гореща глава и сега да са вклинени прилично ..

Много гадно става, до колкото разбирам ...... остава си ми варианта със силно напъване... Да му се .... хич не ми се искаше да се прибягва до този момент...

stefan4o написа:Доколкото знам свещите се отвиват на топла кола. Предполагам има общо с разширението на метала, когато се нагрее :Mr Green Fun

Сам си противоречиш :wink:

Може би е имал впредвид, колегата, че алуминия се разширява повече или се бъркам...не бих рискувал да пипам "на топло". А то пък колегата отдолу казва, че баш тогава се пипа....!!

Последна промяна от Motty на Вто 19 юли 2011 15:35, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 19 юли 2011 15:24

Мда, нямах предвид това, че свещите се разширяват там където им е резбата :Mr Green Fun
Според теб защо се препоръчва на загряла кола да се развиват свещите?

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Вто 19 юли 2011 15:35

От личен опит на моя автомобил на студен се отвиват много по лесно от на топъл двигател.Както го описваш проблема-ефекта го имаше на старите автомобили-най-долните витки на резбата са запечени с нагар и понякога развиването е доста трудно.Не зная какъв ще е проблема при теб но най добре ходи при кварталния,че за едни свещи да не свалиш главата-ако прецакаш някоя резба.

Motty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Motty » Вто 19 юли 2011 15:40

Тоест да разбирам, че самата свещ, като метал, е по-здрава от главата/алуминий/ и евентуалното напъване може да доведе до повреда на резба, но не и до скъсване на свещ! Късане на свещ съм го чувал при 250 Д, на мерцовете....коренно различно е но...

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Вто 19 юли 2011 15:44

напълни отвора на свещите със спирачна течност или проникващ спрей - като казвам напълни не казва олей се
почукни ги преди развиване няколко пъти ама не по керамиката а по металната част
така или иначе ако скъсаш пред блока или я скъса "кварталниЯ" все тая
а още по-добре преди да се осере работата иди при "форумни" майстори - има ги в "сервизи"

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Вто 19 юли 2011 17:14

Потребителски аватар
Ivan4u
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivan4u » Сря 20 юли 2011 8:20

stefan4o написа:Мда, нямах предвид това, че свещите се разширяват там където им е резбата :Mr Green Fun

Не се препоръчва . Който ти го е препоръчал не ти е мислил доброто или се е объркал неволно :да:

Motty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Motty » Сря 20 юли 2011 9:10

Момци, благодаря за вниманието, ако не продължа темата със..."как да оправя резбата".... значи приемаме, че съм се справил, по скоро "кварталния"/то в Костинброд си е "селския", ама айде.../ се е справил!

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 20 юли 2011 11:44

Ivan4u написа:
stefan4o написа:Мда, нямах предвид това, че свещите се разширяват там където им е резбата :Mr Green Fun

Не се препоръчва . Който ти го е препоръчал не ти е мислил доброто или се е объркал неволно :да:

А тогава как според теб се замерва компресия на загрял двигател?

Потребителски аватар
Ivan4u
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivan4u » Сря 20 юли 2011 12:24

Компресия се мери и на студен и на загрят и на 'марен' . Как ли ? Както се замерва компресия - разкачаш кабела на свещта , развиваш свещта , зануляваш компресометъра , завиваш комресометъра на мястото на свещта , в колата човек/маймуна/магаре върти контактния ключ и двигателя превърта 4-5-6 оборота , като през това време газта е на макс .

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”