Климатроник от Голф 3 1,6 101коня на 1,8 90коня?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
maver1ck
Автомобил: Golf III
Двигател: ABS 1993

Климатроник от Голф 3 1,6 101коня на 1,8 90коня?

Мнениеот maver1ck » Пон 10 окт 2011 19:15

Здравейте
Най-общо от заглавието си личи какъв ще ми е въпроса.
Възможно ли е да се присади климатроник от 3-ка 1,6 на 1,8ми
ясно ми е че трябва да взема цялата инсталация на климатика от донора
но не знам дали ще го подкарам в моята кола. На моя мотор няма лапа за компресор. Има ли 1,8ми с климатици? Не знам, за това питам - да търся лапата за климатроника от друго място защтото със сигурност няма да стане от 1,6 на 1,8.
Предполагам останалите части (радиаторите примерно) би трябвало да са заменими или въобще да ги няма при мен за това за тях не е проблем.
Другото ... като гледах колата - казаха че е с климатроник - а на таблото само 1 коп4е за пускането. Няма дисплей - а стандартните врътки. Информацията от климатика била на борд компютара на километража. Може ли да се вземе таблото с управление за климатроник и да се управлява от него - на мястото на 3-те врътки (гледам 4е се предлагат тук из форума такива табла) ?!?!
Хвърлям се в много мътни води май ....
Ще съм благодарен за всяко мнение, съвет, акъл .... който може да даде по темата.
Благодаря
:)

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Re: Климатроник от Голф 3 1,6 101коня на 1,8 90коня?

Мнениеот moimoimoi » Пон 10 окт 2011 19:26

климатроник без дисплей, а с врътки и само 1 копче...........според мен си е 100% климатик
на борд компютъра на таблото излиза друга информация-външна температура,темп масло и др

ако е климатроник накарай продавача на студена кола да го пусне на топло да видим дали веднага ще задуха или ще трябва да загрее колата

пп май има разлика и в жабките-тия с клима са по плитки защото зад нея минават тръбите

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Пон 10 окт 2011 20:04

Разликата между климатик и климатроник е колко от тука до луната и обратно.
Макар че 80% от частите им са еднакви. Реално климатроника е климатик със електронно управление.
Към колегата трябват ти:
Всичко от вътре под таблото,инсталация,копчета ако е климатик
Отвън за да стане като хората, очиларка,радиатор воден,двойна перка, контролер за перките и компресора, стойка за компресора,шайби за водна помпа,колянов вал

Дай снимки на донора да не те нашият със някоя диавиа дето да се чудиш кво да я правиш.

Потребителски аватар
Mapoka
Автомобил: 1992 VW Vento
Двигател: 1.8 ABS

Мнениеот Mapoka » Сря 12 окт 2011 23:49

moimoimoi написа:
пп май има разлика и в жабките-тия с клима са по плитки защото зад нея минават тръбите

В горната жабка разлика няма пасва си, проблема е долната жабка (не е точно жабка...но) доста по плитка е от тези за без клима, и направо да си кажа аз на новата жабка приложение не съм намерил, просто нищо не се задържа вътре.
Вариант е да се слжи жабка от кола с клима и бегове, те имат много готина долна жабка.

Иначе точно от 1,6 101 коня си пасва всичко (стига климата да е оригинал) очиларка, радиатори, стойката за компресора и прилежащите и, както и всичко в купето. Не пасват мaркучите за водния радиатор, трябват ти от TD или бензинките с големия радиатор.
Инсталацията е зор да я извадиш от 1,6-то понеже е сплетена с другите кабели.

Потребителски аватар
maver1ck

Мнениеот maver1ck » Пет 21 окт 2011 21:16

znainainai написа:...
Дай снимки на донора да не те нашият със някоя диавиа дето да се чудиш кво да я правиш.

Това са снимки на компресора
малко е прашен и не знам дали може да се разбере нещо
гледах, заглеждах да видя табелка някаква ама не намерих .....
Прикачени файлове
20102011638_resize.jpg
20102011639_resize.jpg

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 21 окт 2011 21:25

Да предупредя, че този 1.6 най-вероятно ще е наклонен напред двигател. За разлика от нормалните 1.8.
С други думи - може и да стане, но конзолите за компресор, генератор и к'во ли не още нямаш шанс да ги вкараш при теб :No

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Пет 21 окт 2011 21:31

По тези снимки нищо не се разбира колега.Така по въпроса за добавянето според мен ако нети се занимава си сложи обикновен климатик.Но най хубаво е климатроник и зада избегнеш дългото и мъчително разплитане на кабелите ти препоръчвам климатроник Диавиа mhihi ИзображениеИзображение
Инсталацията е лесна,просто всичко ти е на един сноп и машинките са със стойка,три термодатчика,едно външно управление на вентилатора и воала имаш си функционален климатроник.Сега очаквам Пецата да ме разпъне на кръст за диариата,но при вида и мноогото датчици на оригиналния климатроник и голямата разправия,италианското ако е добре дошло и да бъда точен подкарах я без никакви грешки на стенда.Поне за сега оставам на иаталианското ако :обичам ви

Потребителски аватар
Mapoka

Мнениеот Mapoka » Пет 21 окт 2011 22:09

maver1ck написа:
znainainai написа:...

Това са снимки на компресора
малко е прашен и не знам дали може да се разбере нещо
гледах, заглеждах да видя табелка някаква ама не намерих .....

Колега, ако това е донора, всичко ще ти пасне на 1.8-то. Компресора е Sanden SD7V16 (по спомен mod:1100)
Климатика си е оригинален на ФВ, Ако го вземаш огледай отпред шайбата на компресора за евентуално омазняване (опекано осево) както и за омазнявания там където са гарнитурите на компресора, ако няма омазнявания има шанс и да е добър, като го свалиш развий пробката и виж какво е маслото (основно да няма стружки).

radotom написа:Да предупредя, че този 1.6 най-вероятно ще е наклонен напред двигател. За разлика от нормалните 1.8.
С други думи - може и да стане, но конзолите за компресор, генератор и к'во ли не още нямаш шанс да ги вкараш при теб :No

Двигателя си е задно наклонен както "обикновенните" 1.6 (Г2) и масовите 1.8, 2.0

Последна промяна от Mapoka на Пет 21 окт 2011 22:22, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 21 окт 2011 22:17

Инсталацията е оригинална,поне отвън,което значи,че и под таблото инсталацията е оригиналната,вече не е ясно ако е климатроник дали управлението вътре и моторчетата за клапите не са 'талянска простотия,те обичат доста да преправят оригинален климатик на климатроник,при което всичко отвън е оригинално,но вътре е доста различно.
Иначе 1.6 101к.с. е наклонен назад като 1.8 моно и всичко трябва да стане 1:1 на моно-то.Аз съм слагал от 1.6 на 1.8 моно и на 2.0 (2E) и нямаше никакви проблеми.
:beer

Потребителски аватар
maver1ck

Мнениеот maver1ck » Съб 22 окт 2011 16:59

Климатик си е
най-прост и обикновен ..... (до колкото разбирам аз, де)
вътре са си трите врътки като на повечето 3-ки - има само един надпис AirCindition под врътката за вентилатора и бутон АС и там некакъв друг до него(комплект са си 2-та) и това е. Няма друго. Малко собственика ми го беше наговорил, че е климатроник ..... ама не е
Климатик си е. (не вярвам да може да се управлява от борд компютара)
Сега голфа е в една морга, дават ми го за 250 лв, пълен комплект за инсталиране в моята кола...
та малко се чудя дали да инвестирам или не си струва..
Какво е вашето мнение?
Не сме се уточнили обаче какво включва комплекта - да не "моргаджията" да се мине. Беше пазарлък без да се уточняваме много много, взех му рекаро салона и намекнах само за климатика и така ...
Та за това се чудя сега

Благодаря на всички за мненията
и съветите
:drunk :beer
а аз ще помисля още малко

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Съб 22 окт 2011 18:07

maver1ck написа:Климатик си е
вътре са си трите врътки като на повечето 3-ки - има само един надпис AirCindition под врътката за вентилатора и бутон АС и там некакъв друг до него(комплект са си 2-та) и това е. Няма друго. Малко собственика ми го беше наговорил, че е климатроник ..... ама не е
Сега голфа е в една морга, дават ми го за 250 лв, пълен комплект за инсталиране в моята кола...
Какво е вашето мнение?
Не сме се уточнили обаче какво включва комплекта - да не "моргаджията" да се мине. Беше пазарлък без да се уточняваме много много, взех му рекаро салона и намекнах само за климатика и така ...
Та за това се чудя сега

и съветите

Че той ако не те мине кой друг ще го направи mhihi
Според мен най добре е ти да си свалиш нещата,компресор,2та радиатора като тука май ще ти трябва цялата конзола на парното,релета,кабелите,врътките,компрсоора с мъркучите :да:

Потребителски аватар
Mapoka

Мнениеот Mapoka » Съб 22 окт 2011 19:47

enigma79 написа:
maver1ck написа:Климатик си е
Какво е вашето мнение?
Та за това се чудя сега

и съветите

Че той ако не те мине кой друг ще го направи mhihi
Според мен най добре е ти да си свалиш нещата,компресор,2та радиатора като тука май ще ти трябва цялата конзола на парното,релета,кабелите,врътките,компрсоора с мъркучите :да:

Основното схващане на пълен комплект климатик е радиатор на климата компресор със стойка мъркучите както и нещата в купето (конзолата на парното и изпарителя), това го забелязвам и в някои от обявите тук във форума, споменава се пълен комплект, ама не е точно.
В случая с вариант като твоя двигател, освен "комплекта" ще ти е нужна очиларката с водния радиатор и перките, мъркучите горния и долния за водата (двигател-радиатор), друг алтернатор и нова шайба на водната помпа (не броя и двата нови ремъка).

Иначе силно се съмнявам моргаджията да ти даде всичко това за 250 лв, той само на очиларката с радиятора и перките ще им иска едно 100-150 лв.

Ако имаш мерак за климатик и имаш техническите умения да си го инсталираш въобще не се замисляй, въобще не е излишен. Преди години и аз си мислех че е само изгъзица, ама лятото като ти е било хладно не мисля вече така.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 23 окт 2011 13:28

Тъй,да те предупредя,ако имаш 600-700лв излишни,хващай се на хорото,ако не - не се занимавай.
Комплект климатик за 250лв е меко казано смешно,защото колегите ти обясниха какво трябва да свалиш и аз ще го ревизирам и допълня и ще ти дам разбивка на парите,които ти трябват после :
-цялата маска (очиларка) отпред с двете перки
-двата радиатора воден,клмиматичен с маркучите за водния
-стокйа за компресора,самият компресор,алтернатора,обтяжната ролка
-шайбите на хидравлика,водна помпа и кол. вал от двигателя (това зависи от това с какво е твоят двигател,аз говоря общо)
-всичко което е тръби по климатика отпред,заендо с цялото електро,което трябва да си отплетеш от инсталацията на донора и да изрежеш половината моторна инсталация,контролера за перките,който седи под разширителния съд
-вътре - жабка (ако си с бег,не ти трябва),поличка под жабката,цялото тяло на климатика - вентилатор,кожух с клапи,електрото там,врътките за топло/студено
-резервоара за вакуум от под левия калник,тръбите за вакуумите,ел. магнитния клапан за вакуума.
Има и още ама отивам на пазар и не ми се пише повече :)
За другите пари,които ти трябват :
-нови О-пръстени навсякъде,където разкачаш клиамтика - средна цена по лев на брой,трябва да са фреоноустойчиви,не става да си ги вземеш от железарията.
-една хубава профилактика на компресора - да се провери лагера на шайбата,състоянието на бобината,да се види как е осевия оплътнител и т.н. и ако трябва да се сменят - плаваща сума между 50 и 150лв
-нов филтър-дехидратор за системата - средна цена 50-тина лв.
-някой и друг лев за някоя скъсана резба,защото се късат много често.
след това си го монтирал и си готов за пълнене и да олекнеш едни 50-100лв за зареждане с фреон и масло.Пълниш го с фреон и компресора не иска да вдига налягане,защото му е заминал клапана за регулиране на налягането на фреона (редовно се случва при 7V16,като не се ползват дълго време),изпразваш си системата,сваляш си компресора и се сменя клапана за минимум едни 80лв още (клапана като клапан струва 60).
След това може да се нагледаш на всякакви изненади от сорта на прецакан датчик за налягането на фреона - нов струва 40лв,седи на дехидратора,от него зависи дали и кога тръгва 2-ра степен на перките и т.н.,неработещи степени на перките отпред на радиатора,компресор,който работи,ама трака на поразия,което не се ремонтира,запушено ТРВ,течащи дюзи за ниско и високо налягане и т.н. глупости и да дадеш още една шапка с пари.
Аз до сега в скромния си опит не съм имал монтаж на климатик,при което на човека да му се върже под 1000лв всичко,защото първо взима части за около 300-350лв,после олеква с около 200-250лв за монтажа на всичко от моя страна по колата (обикновено аз си свалям и частите от донора в тази цена,защото така за мен е по-лесно,знам какво точно ми трябва и как да си го сваля цяло :) ),после зареждане с фреон едни 70-80лв,после се започват драмите с компресор,клапана на компресора,перки,какво ли не....и нещата набъбват много бързо и много сериозно и става така,че вече си стигнал до някъде и си дал едни 600-700лв и искаш или не даваш още 200-300,за да не са на вятъра предните,които вече си дал...та за това горе ти написах едни 700лв,защото приемам,че ще си го слагаш сам,но ако имаш проблеми с частите (200% щом е от морга и не е ползван в скоро време),ще си набъбне сумата сериозно :)
Ако на някой му трябва информация кое как,защо - слагал съм доста климатици и няколко климатроника и с това се и занимавам професионално и съм готов да помагам с каквото мога :)
:beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”