въпрос за макферсон
- bajslav
- Автомобил:
- Двигател:
въпрос за макферсон
Здравейте,приятели!Как да разбера дали горните тампони(макферсони)са разбити,или здрави?Когато сменях гумите,като надигнах колата,случайно(или не),се хвнах за предния амортисьор и той се раздвижи нагоре-надолу.Помислих си,че е "заминал".Някой може ли да каже дали е разбит
Един майстор ми каза,че така било нормалното.Колата е Венто,1,8 АБС дв.1993г.Благодаря предварително!

-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: въпрос за макферсон
Ако са "тръгнали",обикновено луфта между бомбето и защитната чинийка(виждат се отгоре,при спусната от крика кола)-надвишава 1см.Иначе в доста случаи,при вдигната кола се наблюдава луфт в тампона,обикновено аксиален(нагоре-надолу) и малък радиалем(настрани).Когато е на земята тампона,който е с профил "пресечен конус",си ляга плътно в бомбето.Има и едно лагерче там,ръждясва.Ефтини са(поне тия-големите,до '95г.).Ама има и големи боклуци,късмет.
- golf_III_2e
- Автомобил:
- Двигател:
Вдига6 на крик хва6та6 гумата и се опитва6 да я вдигне6 нагоре, ако мърда зна4и са заминали.не е проблем и да кара6 така понеже новите тампони омекват за максимум година а понякога за няколко месеца.А този тампон за да вземе да хлопа трябва по време на движение да ти се отлепи гумата във въздуха, така 4е не е проблем да кара6 и така.
-
- Автомобил:
- Двигател:
НИЩО не ги държи в бомбето!И чисто нови могат да "хлопат" при вдигане,това не е работна позиция на тампона!
- bajslav
- Автомобил:
- Двигател:
А дали има нещо общо това,че като въртя волана,вътре в купето се чува шум(скърцане)на притисната гума?Това признак ли е за износване на тампоните?
- Peterman
- Автомобил: passat b6
- Двигател: BMP 2000 140 hp - 2006
bajslav написа:А дали има нещо общо това,че като въртя волана,вътре в купето се чува шум(скърцане)на притисната гума?Това признак ли е за износване на тампоните?
и при мен е така, скърца гума нещо?!
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Да не би да си за смяна на кормилен накрайник? При мен така скърцаше само като завивах в едната посока и се оказа от него... Отиди на сервиз да ти проверят предницата, тук някои сервизи даже и пари не взимат за проверката.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Вероятно са заминали. Евтини са, вместо да им се чудиш ги смени. На мен понякога ми биеше волана при висока скорост, балансирах джанти 3 пъти докато не забелязах че при вдигната кола целия макферсон хлопа - смених тампона и всичко заспа 

- bajslav
- Автомобил:
- Двигател:
След като сложих летните гуми и на мене започна да ми бие волана,но си мисля,че има крива гума,защото на гладък асфалт с малка скорост ми клати(леко)колата.А може да се окаже и...тампона,в края на краищата. 

- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
луфта нагоре-надолу е нормално да го има
а това за потъването не винаги е показателно
ако има периферен луфт тогава ги смени
а това за потъването не винаги е показателно
ако има периферен луфт тогава ги смени
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”