има ли 1.8Т EGR?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
fatix
Автомобил:
Двигател:

има ли 1.8Т EGR?

Мнениеот fatix » Вто 10 май 2011 13:55

За дизелите знам че имат,но 1.8Т има ли EGR и къде се намира евентуално и дали се чисти?

Потребителски аватар
madwifi
Автомобил: VW Polo 6N1
Двигател: 1.9D AEF

Re: има ли 1.8Т EGR?

Мнениеот madwifi » Вто 10 май 2011 14:03

Няма ЕГР, а има един маркуч за картерната вентилация. Той се чисти ако има нужда.

fatix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fatix » Вто 10 май 2011 14:45

Мерси колега

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 10 май 2011 22:13

madwifi написа:Няма ЕГР, а има един маркуч за картерната вентилация. Той се чисти ако има нужда.

:shock Кое му се чисти?
Колега fatix пуснал съм тема за картерната вентилация на 1.8Т (PCV) - там можеш да видиш снимки.Представлява разплетено черво от маркучи и два клапана.

Потребителски аватар
madwifi

Мнениеот madwifi » Вто 10 май 2011 23:03

Ами при този мотор голям проблем е използването на некачествено масло, което създава отлагания в двигателя. Доста хора карат с "някакво" маслко което даже не се знае дали покрива изискваните стандарти. Понякога част от тези отлагания се озовават в картерната вентилация и могат да задръстят частично клапана, който се намира под входящия колектор. Както сигурно се досещаш, когато този клапан не може да се затвори, се губи част от бууста. Добре е чоек да види в какво състояние е този клапан.

Също има и налепи по маркучите, които като тръгнат и цапат дросела. Аз съм си купил кеч кен, но все още не намерих свободно време да го сложа. Някои хора даже пускат картерните газове след кеч кена направо в атмосферата чрез един малък филтър. И затапват мястото на втория клапан който е преди турбото. Не е голяма болка като при дизелите и техния ЕГР, но човек ако има малко свободно време и не е с две леви ръце. Нищо не му пречи да си види системата в какво състояние е. :beer

Ето и линк към темата на колегата.

fatix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fatix » Сря 11 май 2011 9:16

Мерси за изчерпателните отговори,тези дни ще се пробвам да го сваля и почистя!

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Съб 14 май 2011 19:39

И аз отворих клапанчето за картерните газове от към колектора да видя какво е положението.За съжаление не можах да го прегледам обстойно защото от към колектора е със няква фабрична скоба дето е без врътка да се отпусне :banghead: .От към страната на картера беше сравнително чиста ,но дори след допълнително чистене като я засмуча си изпуска доволно :?

fatix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fatix » Съб 14 май 2011 20:19

И мен ме затрудни тази скоба и несъм я мъчил но клапанчето беше сравнително чисто за разлика от него N 75 е омаслен здраво.....

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Съб 14 май 2011 20:42

Засмука ли обаче да видиш дали държи?

Потребителски аватар
madwifi

Мнениеот madwifi » Съб 14 май 2011 23:53

Колеги, нещо не ви разбрах от коя страна кое сте засмукали.

Идеята е да свалите тънкия маркуч който отива от входящия колектор към тройника под колектора. Там е първия клапан. И като започнете да духате по този маркуч, клапана трябва да се затвори и да не издиша.
Ако пуска въздух, значи клапана не се затваря и от там се губи част от бууста, който отива към втория клапан, този до BOVa.

Rabbit_TDI Ако не си успял да махнеш маркуча под колектора, то при мен е с онези скоби които се махат с клещи.
Изображение

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 16 май 2011 10:39

Този изобщо не го закачах ,че е доста криво мястото ,а клещите са големи :lol: .Аз развих скобата на самия клапан който е вързан на маркуча който визираш(предполагам и колегата е направил същото).Та този клапан отдолу е хванат към картерните маркучи със развиваема скоба.От другата страна е хванат към маркуча ходещ в колектора(за който говориш).Та там скобата не е обикновенна развиваема ,а някава заводска със пъпчици и стисната в горната част.Не ми се искаше да я разтварям защото реално там идва налягането при затворен клапан.

Потребителски аватар
madwifi

Мнениеот madwifi » Пон 16 май 2011 13:31

Точно тези заводските скоби се стягат със специални клещи и много е трудно да ги махнеш. Веднъж махната скобата по-добре е да я смениш с нормална скоба. Иначе е по-лесно да махнеш маркуча от колектора. Сваляш двата пластмасови капака на двигателя. Металния държач за щеката на маслото. И после с едни клещи махаш скобата от снимката по-горе и тестваш.

fatix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fatix » Пон 16 май 2011 20:46

Аз свалих въпросното клапанче изчистих го и го монтирах обратно.Направих му проба като го надувам с уста съвсем леко изпуска,но с по голямо натоварване задържа предполагам си е наред.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”