Въпрос за демонтиране на скоростна кутия

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
motoj
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за демонтиране на скоростна кутия

Мнениеот motoj » Пон 16 май 2011 12:57

Имам Голф 2 1600 дизел. Налага се да сменя скоростна кутия защото не иска да включва на задна. Та въпросът ми е може ли да се свали само кутията или се сваля и двигателя с нея заедно?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Въпрос за демонтиране на скоростна кутия

Мнениеот radotom » Пон 16 май 2011 13:17

Не, само кутията се сваля (и още доста дивотии покрай нея, де! :banghead: )
Без канал и 1-2 помощника няма да минеш!
Освен ако не си мазохист като мен, ама тогава на канала трябва да сложиш нещо стабилно, върху което да разположиш 2 крика и една стойка и... да си отделиш цял ден само за качването! :No

motoj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот motoj » Пон 16 май 2011 13:25

Предполагам че мотора се подпира с крик , пуска се леко надолу и кутията се вади отдолу под автомобила. Канал и крикове имам, а работата обичам да си я върша сам , то за това на вълка му е дебел врата де....

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Пон 16 май 2011 13:28

Всъщност - аз със стойката бях подпрял двигателя, а с криковете подпирах кутията и спусках надолу.
Качването е по-трудно, че трябва да нацелваш отворите :lol:
п.п. мноо тежи туй животно за сам човек, беееее.... :banghead:

motoj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот motoj » Пон 16 май 2011 13:33

А имаш ли представа колко тежи мотра с кутията за да ги изкавам по лесно с телфера? Мога да вдигам до 200 килограма.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Пон 16 май 2011 14:28

Не, колко тежат заедно нямам идея, но щом има телфер - ехеее.... :ihaaaaa :vacation
Пускай кутията долу и вдигай предницата! mhihi mhihi
Шегувам се!
Но този телфер страшно ще улесни работата! :да:

motoj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот motoj » Вто 17 май 2011 12:26

След като приключа ще покажа и някой снимки защото съм направил и някой промени по конструкцията и височината. Сега Голфа изглежда като Кънтри но е с само с предно предаване. Има гуми отпред 195/60/15 а отзад 205/65/15, като идеята е след ремонта да сложа 205/65/15 отпред а отзад 225/65/15. Ако имам въпроси по време на ремонта ще питам. Благодаря.

Потребителски аватар
djshomi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djshomi » Вто 17 май 2011 13:23

Да нямаш проблем с лостовата система и да смениш цялата кутия за този дето клати дврветата че рядко та почти нигога не съм чул някои да има проблем с задна.Ако телфера е менте от китаиските няма да извадиш двигателя с скоростите.Ако не пипаш съединителя по лесно ще я качиш ако го сменяш ще ти е мъка може да си пуснеш двигателя от страната на ск кутия с телфера на долу за да нямаш крикове и даски за по лесно.

motoj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот motoj » Вто 17 май 2011 13:42

Скоростната кутия има много проблеми, трета хърка , четвърта самоизключва, втора влиза трудно , има луфт във фланците на полуоските и тече масло и доливам , износва зъбчатката на скоростомера и от една година я чакам да ме ядоса , така че като спря да включва задната - нямам изход. За лостовата система - извадих я и опитах да включа ръчно и пак не успях даже и с доста зор и малко бой. Телфера е италиански Валекс 100 и е на ръба на възможностите си но мисля да сложа два полиспаса (макари) и да ги вдигна. Сега чистя гаража и утре , вдруги ден почвам.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 17 май 2011 14:31

С телфера закачи мотора, да не го подпираш отдолу и да ти пречи подпиралката. Кутията я свалям и качвам сам. Не е лесно, но не е невъзможно.
Успех!

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Вто 17 май 2011 15:48

Ако имам нещо като навес(айде гараж да речем),бих постъпил така:една "ръчна" лебедка(някъе я наричат "талия")-закачена на напречна греда в помещението(товар в диапазон на 600-800кг).махам радиатор и всичко по предницата,махам полуоските,откачам маркучи за парно,колектори.Закачам мотор и скорости в комплект за лебедката,обирам луфта,отвивам тампони на мотора и скорости,приводите за скорости-откачени.След това избутвам купето назад(трябва да се предвиди поне 1 метър пространство отзад).Изглежда сложно,но спестява доста ожулени(та и премазани) пръсти,работата става качествено.Иначе и с дървени трупчета и 1-2 'крокодила"-и на улицата ще стане,ама ще събереш всички кибици,а няма кой един ключ да подаде :lol:.Такова демонтиране си струва,в предвид на нещата за подмяна,даже и едни тампони на мотора може да се сложат нови.Иначе в сервизите си имат канал+ подвижна подпорна греда отдолу ,пък и всякакви удължители за гедоре(за болтове на вътрешните карета),ударни винтоверти...
Ако имаш двор,то и един по-як клон би свършил работа и импровизиран найлонов навес(като последното не е задължително)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”