Заслепява ли ксенон във фарове за мъгла с лупи на Венто/Г3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
vasiljas
Автомобил: Golf 2 RP
Двигател: 1988

Заслепява ли ксенон във фарове за мъгла с лупи на Венто/Г3

Мнениеот vasiljas » Нед 15 май 2011 0:53

Отдавна си търся качествени жълти крушки,но нещо не намирам качествени а само някакви ментета,но скоро видях във форума да продават ксенони 3000к,светят жълто,ще са идеални за дъжд,мъгла и сняг.
13457009696939766741300039054TIGogwiF6kUGhsStmoqc.JPG
Искам да си ги сложа за да виждам в лоши метеорологични условия а не за гъзария,но ме е страх да не заслепявам колите срещу мен.Халогените са ми оригиналната Хелла с лупи и си мисля че те ще разпределят светлината насочено и не би трябвало да има проблем за насрещните,но не съм напълно сигурен дали да ги сложа защото ми е писнало да ме заслепяват нощем и не искам и аз да съм същия.Ако някой е слагал ксенони на халогени с лупи на Венто/Голф3 моля да сподели как е и дали му присветкват нощем.Знам че темите за ксеноните са дъвкани многократно и съм ги прегледал почти всичките,но не открих нещо по моя въпрос.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Re: Заслепява ли ксенон във фарове за мъгла с лупи на Венто/Г3

Мнениеот zfa159 » Нед 15 май 2011 10:31

принципно ксеноновите крушки под 4300К светят значително по-слабо от другите ксенонови крушки,защото за да докарват по-ниските спектри на светлината,боядисват стулкото на крушката и то с доста яка боя,понеже крушката се нагрява много и боята трябва да е устойчива.Това ми го каза моят доставчик на ксенон системи,когато го попитах има ли смисъл да си слагам ксенон на фаровете за мъгла,които искам да използвам също като теб - при мъгла.
Иначе хора са го правили и казват,че няма проблеми с монтажа на крушката.Лупата фокусира светлината добре и не заслепява,но все пак ти ще ги ползваш при мъгла,няма как да заслепиш някой при сериозна мъгла,понеже обикновено е чудо, ако въобще те види :)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Мнениеот stefan4o » Нед 15 май 2011 12:27

vasiljas написа:Отдавна си търся качествени жълти крушки,но нещо не намирам качествени а само някакви ментета,но скоро видях във форума да продават ксенони 3000к,светят жълто,ще са идеални за дъжд,мъгла и сняг.
13457009696939766741300039054TIGogwiF6kUGhsStmoqc.JPG
Искам да си ги сложа за да виждам в лоши метеорологични условия а не за гъзария,но ме е страх да не заслепявам колите срещу мен.Халогените са ми оригиналната Хелла с лупи и си мисля че те ще разпределят светлината насочено и не би трябвало да има проблем за насрещните,но не съм напълно сигурен дали да ги сложа защото ми е писнало да ме заслепяват нощем и не искам и аз да съм същия.Ако някой е слагал ксенони на халогени с лупи на Венто/Голф3 моля да сподели как е и дали му присветкват нощем.Знам че темите за ксеноните са дъвкани многократно и съм ги прегледал почти всичките,но не открих нещо по моя въпрос.

Честно казано не зная, с какви крушки са фаровете за мъгла при Мк3. Но аз мислех да слагам на моите малките фарчета жълти крушки Н3 на Осрам, само че ми се досвидяха 12.50 на крушка. Предполагам че цените на останалите цокли са някъде там също. Осрам са прилична марка според мен. В смисъл, че има и халогенна алтернатива на ксенона, пък вече всекиму както му е финансово изгодно :да: Да не говорим, че обикновената халогенна лампа си жълтее сравнена с ксенона или куулблу,силвърстар и подобните им варианти, би следвало дори и с бяла крушка в мъгла пак да има доволно ефект. Тая зима, живот и здраве, ще кажа мнение от първа ръка като си тествам фаровете за мъгла heavy metal zork

Последна промяна от stefan4o на Нед 15 май 2011 12:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 15 май 2011 12:34

Простия ксенон е много зле в мъглата,понеже е такъв тип светлина,че пушеците и т.н. много се виждат....не знам жълтия дали няма да е пак така в мъглата и аз бих заложил на обикновени жълти крушки,хубави.Човекът,с който работя за ксенон системите, ми каза,че няма против да ми вземе парите,но няма да получа ефекта,който търся и аз лично съм склонен да му вярвам :roll:

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Нед 15 май 2011 15:09

zfa159 написа:...боядисват стулкото на крушката и то с доста яка боя,понеже крушката се нагрява много и боята трябва да е устойчива.Това ми го каза моят доставчик на ксенон системи...
При цялото ми уважение към теб и знанията ти :bowdown , това са пълни глупости! Ако наистина така е казал твоят майстор, или никога не е виждал ксенон 3000k, или спекулира жестоко, защото не му оттърва (по някаква причина). Но това изказване, че са боядисани категорично е НЕвярно. :012:

Аз съм с жълт ксенон на халогените на комбито, крушките изобщо не са боядисани или нещо подобно, ако държиш - ще сваля една да я снимам. Стъклото е прозрачно като на останалите крушки, с много лек жълт оттенък. Досега само 1-2 пъти ми се е налагало да го ползвам, доволен съм от ефекта.

Наистина светлина под 4300k е по-слаба като интензитет (cd - кандели) и осветеност на повърхностите, НО пък специално за сняг/дъжд/мъгла пробивната й сила е по-голяма и дефакто осветява малко по-добре от всички други температури. Тъпото е, че в БГ няма хубава маркировка навсякъде, иначе с хубави крушки 2500-3000k (независимо ксенон или халогенна), дори и в най-лошо условия се кара супер спокойно.

По темата - ако са правилно регулирани, оригиналните халогени Hella на Голф 3/Венто никога не могат да заслепяват, защото са с лупа и една ламаринка, която реже светлинния поток и не може да заслепи отсрещните. Стига да не си ги вдигнал над хоризонтално положение на режещата черта. Аз лично си ги свалям с 10-15 градуса спрямо хоризонталата и осветяват перфектно и не заслепяват.
На тази снимка се вижда ясно чертата на отсичане на светлинния сноп:
Изображение

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 15 май 2011 19:00

Е,може и така да е.Човека ми каза,че това,което продава няма да ми свърши работа и да не го взимам и обяснението му беше такова.Честно казано крушката не съм я виждал на живо и не мога да гарантирам,че не ме е изработил,понеже го мързи да ми внесе такива или по друга причина :)
:beer

Потребителски аватар
vasiljas
Автомобил: Golf 2 RP
Двигател: 1988

Мнениеот vasiljas » Нед 15 май 2011 20:02

А къде ги продават тези жълти крушки Осрам,защото не съм ги срещал по магазините

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Мнениеот stefan4o » Нед 15 май 2011 20:44

Не мога да ти дам инфо с точност, но мога утре да попитам. Понеже човекът, от който пазаря взема частите от различни фирми. Ауто+ предполагам имат цялата гама, попитай там. Поразтърси из нета кой е дистрибуторът на Осрам и пиши и-мейл, предполагам ще ти отговорят. Аз също не съм виждал по витрините, но предполагам се дължи на факта, че сравнително рядко се търсят подобни крушки, пък и цената им е близка до топ-моделите на халогенните Осрам, което предполагам е също една от вероятните причини да е по-слабо търсенето :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”