Здравейте колеги, колата е Vento 1,8 mi AAM 55 KW, със барабанни спирачки отзад.
Искам да попитам колегите, които карат Vento, с какъв диаметър са им задните спирачни цилиндри ? Моите са от най-малкия и съответно най-евтиния вариант (доколкото знам са 3 различни размера). Питам защото се съмнявам, че преди да купя колата, някой е "ремонтирал" задните спирачки и им е сложил възможно най-евтините части. Иначе колата си спира нормално, но ми се струва, че задните спирачки трябва да имат по-голямо спирачно усилие. Възможно ли е оригинално колата да е била с по-големите цилиндри, а в последствие да са ми сложили по-малки ?
Сигурен съм, че почти никой няма да си спомня колко точно милиметра е диаметъра на цилиндрите, затова и само цената би ме ориентирала. Благодаря !
Венто - спирачни цилиндри - въпрос ?
- krasio00o
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: ADR 1998
Re: Венто - спирачни цилиндри - въпрос ?
Единсвено като минаваш преглед или на "валяци" може да разбереш с какъв спирачен момент ти спират задните колела понеже автомобила спира главно с предните си колела.Ако наситина е недостатъчно спирачно усилие проблема може да е в кантара или не добре регулирани задни накладки.Мислч,че цената няма да те орентира в размера на цилиндъра(дори и ако имат няколко варианта ),а единствено в качеството макар,че и там не е много сигорно
.
- jordancho
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: AGZ 1999
Не съм сигурен, но мисля че при мен няма кантар.
Като съм разглеждал отдолу, не съм забелязал да има някакви подобни устройства, просто тръбичките които идват от помпата преди задния мост минават през нещо с гумени маркучи което според мен играе ролята на мека връзка, а от там по самия мост до барабаните.
А относно цените на цилиндрите, като идеш в който и да е магазин за авточасти и попиташ за спирачни цилиндри веднага вадят каталога и ти предлагат трите различни размера от които най-малките (като моите) са около 8 лв. бройката, а другите два размера са около 15 лв. бройката; проверил съм поне в 5-6 магазина и навсякъде цените са в този порядък.
Иначе нямам проблем със спирачките, колата си спира нормално и без проблем минавам преглед, но последния път на валяците ми направи впечатление, че на малката количка (някво малко ситроенче мисля) преди мен спирачното усилие беше същото като на моята, а тя е близо 2 пъти по-голяма.
Чудя се, ако сложа по-големи цилиндри дали ще се увеличи задното спирачното усилие и ако да, дали пък няма да се отрази негативно на спирачките като цяло ?
Като съм разглеждал отдолу, не съм забелязал да има някакви подобни устройства, просто тръбичките които идват от помпата преди задния мост минават през нещо с гумени маркучи което според мен играе ролята на мека връзка, а от там по самия мост до барабаните.
А относно цените на цилиндрите, като идеш в който и да е магазин за авточасти и попиташ за спирачни цилиндри веднага вадят каталога и ти предлагат трите различни размера от които най-малките (като моите) са около 8 лв. бройката, а другите два размера са около 15 лв. бройката; проверил съм поне в 5-6 магазина и навсякъде цените са в този порядък.
Иначе нямам проблем със спирачките, колата си спира нормално и без проблем минавам преглед, но последния път на валяците ми направи впечатление, че на малката количка (някво малко ситроенче мисля) преди мен спирачното усилие беше същото като на моята, а тя е близо 2 пъти по-голяма.
Чудя се, ако сложа по-големи цилиндри дали ще се увеличи задното спирачното усилие и ако да, дали пък няма да се отрази негативно на спирачките като цяло ?
-
G-Maniq
- Автомобил:
- Двигател:
колега щом е по голямо логично е да се получи това което искаш по добрия вариант е дискове отзад аз преди време минах на дискове и съм доволен замисли се на мен ми излезе 70 лв всичко да мина на дискове.
- jordancho
и аз предпочитам дисковите спирачки, но не знаех че може да сменя барабанните с дискови.
Лесно ли е за направа, в смисъл просто си купувам необходимите части и ги монтирам, или трябва да се преправя задния мост ?
Лесно ли е за направа, в смисъл просто си купувам необходимите части и ги монтирам, или трябва да се преправя задния мост ?
Доста интересна и полезна тема.Аз от вчера имам проблем със задно ляво колело.Тече ми течност като за олимпиада.Реших да използвам хубавото време и да погледна...да ама не.Изобщо не схванах как се сваля самия барабан (а и все пак не съм учил такива работи по ремонти на коли,двигатели и некви такива) Затова сега съм така,обадих се на познат,оня ми вика "щом няма болт за развиване и сваляне на барабана,бой с чука"
Все трябва да има начин да се сваля,ако кажете как ще съм ви благодарен
Колкото за поста над мен,и аз съм зарибен да метна дискове отзад,ама не знам как става.Ако може,колегата който го е направил,да драсне ЛС или да сподели тук.Благодаря предварително 

барабана се сваля като свалиш капачката , махаш шплента и отвиваш гайката ,после внимаваи колко затягаш да не испищи лагера 

Благодаря за бързия отговор колега
Между другото реших да гресирам лагерите,направих това което каза,ама без последното.Махнах капачката,сложих грес,но видях че гайката там не е завита.Стегнах я ама мъжката както се казва
Че викам си да не би да вземе да се прецака лагера...обаче като казах на колега какво съм направил,оня вика "веднага развивай половин оборот назад,иначе ще купуваш лагер" .Е развих го,сега е добре,но не знаех че по този начин се сваля барабана...значи утре ще се занимавам с колелото и да оправя течовете,че зима иде.Добре че не послушах и оня другия,който ми казваше да трепя с чука...щях да съсипя всичко,ей аман от такива неграмотници,кво му пречи да каже "Ми не знам" а той.."Бой с чука и ще излезе" тц тц.Благодаря още веднъж за просветлението колега 
Между другото реших да гресирам лагерите,направих това което каза,ама без последното.Махнах капачката,сложих грес,но видях че гайката там не е завита.Стегнах я ама мъжката както се казва
Че викам си да не би да вземе да се прецака лагера...обаче като казах на колега какво съм направил,оня вика "веднага развивай половин оборот назад,иначе ще купуваш лагер" .Е развих го,сега е добре,но не знаех че по този начин се сваля барабана...значи утре ще се занимавам с колелото и да оправя течовете,че зима иде.Добре че не послушах и оня другия,който ми казваше да трепя с чука...щях да съсипя всичко,ей аман от такива неграмотници,кво му пречи да каже "Ми не знам" а той.."Бой с чука и ще излезе" тц тц.Благодаря още веднъж за просветлението колега 
- jordancho
колега, аз доста пъти съм свалял барабаните, но като ги затварям, гайката я стягам само колкото мога на ръка (никви ключове - това ме посъветваха в сервиза) и до сега не съм имал никакви ядове.
Някъде из форума има специална тема за лагерите, ако искаш се поразрови и прочети по-подробно, но не ги стягай, че ще прецакаш лагерите.
Някъде из форума има специална тема за лагерите, ако искаш се поразрови и прочети по-подробно, но не ги стягай, че ще прецакаш лагерите.
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Абе не съм им гледал диаметрите на задните спирачни цилиндри(барабанни спирачки),ама съм сигурен,че на Г3 с мотор 1.8 и Венто с дизел 1.9 са едни и същи,както и всичко останало по спирачките.И като е наред всичко-даже спират,та влачат чак(това последното не е препоръчително да се случва ,не питай защо
).И "кантар" трябва да имаш(освен нещо ABS да има..),иначе зимно време не я карай!
- ceci4
- Автомобил: VW Golf V TDI 16V
- Двигател: BKD 2004
Диаметрите са както следва:
15.87мм - до шаси номер 1S246940
17.46мм - най-масовия модел според мен
19.05мм - след шаси номер 1S246941
Но спирането не е само до размера на цилиндърчето. Провери колко е износен барабана и дали се движат свободно цилиндърчетата. На стария Голф сигурно се бяха втвърдили гумичките и трудно се движеха, въпреки че бяха сменяни 3г. преди това.
15.87мм - до шаси номер 1S246940
17.46мм - най-масовия модел според мен
19.05мм - след шаси номер 1S246941
Но спирането не е само до размера на цилиндърчето. Провери колко е износен барабана и дали се движат свободно цилиндърчетата. На стария Голф сигурно се бяха втвърдили гумичките и трудно се движеха, въпреки че бяха сменяни 3г. преди това.
-
G-Maniq
- Автомобил:
- Двигател:
мога да ви помогна ако решите да сложим дискови спирачки става лесно бързо и ефективно по всяко време ще ви дам съвет 

Ами давай колега,вече станахме двама които искат да го направят.Давай съветите кое как става 
-
G-Maniq
- Автомобил:
- Двигател:
ми вземат се комплект дискове,супорти,апарати,жила за ръчна,Оси.и се започва разглабяш барабана като го махнеш ima 4 болта развиваш ги и вече сбогом барабани да не забравиш и тръбичката за спирачната течност после започва обратно осите за дисковите спирачки завиваш първо и стягай добре смазваш добре с грес лагери и оста и слагаш диска гайката знаеш че не трябва да е много стегната слагаш си шплента спирачни апарати жила маркуча за спирачната течност обезвъздушаване които не го е почнал не го е направил работата е много лесна ако нещо имаш да питаш ще помогна и успех 

- jordancho
Колега, това на всякакъв заден мост ли става ?
Верно, че барабана се държи на 4 болта за моста, но дали разстоянието между болтовете е 1:1 за всички мостове ? А като се сложи диска, с колко болта за джантата ще е ? защото аз съм виждал дискове отзад само на GTI, а те са с по 5 болта.
Верно, че барабана се държи на 4 болта за моста, но дали разстоянието между болтовете е 1:1 за всички мостове ? А като се сложи диска, с колко болта за джантата ще е ? защото аз съм виждал дискове отзад само на GTI, а те са с по 5 болта.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”