Лъжлива тревога за прегряване - от какво стана..?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Senior GR
Автомобил: VW Golf II
Двигател: RP 1989

Лъжлива тревога за прегряване - от какво стана..?

Мнениеот Senior GR » Пон 30 май 2011 10:56

Здравейте!
Вчера както се спусках(!) от Златните мостове няколко километра по-надолу изведнъж стрелката на температурата отиде рязко надясно, светна червената лампичка scare Веднага отбих от пътя - отварям капака- отвинтвам капачката на разширителния съд - има си вода, даже не тръгна да излиза под налягане...То няма и как да прегрее, все пак се спусках надолу, а и преди това колата беше почивала поне два часа...Ясно е че за щастие беше фалщива тревога- но къде да търся проблема?

Потребителски аватар
Pavcho2
Автомобил: Golf Mk4 GTI
Двигател: 1798 Т AGU custom intake
Контакти:

Re: Лъжлива тревога за прегряване - от какво стана..?

Мнениеот Pavcho2 » Пон 30 май 2011 11:03

Температурен датчик - принципно той е посредника в такива ситуаций.
Предполагам говориш за колата от гаража - 1989 VW Golf 1.8 RP ?

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пон 30 май 2011 11:03

Senior GR написа:даже не тръгна да излиза под налягане...

Според мен колега, ако нивото на охладителната течност е било нормално е трябвало да си покаже, че е било под налягане - да изсъска и да изкара малко течност. Като е изстинала и като стиснеш маркучите как са?

Потребителски аватар
Senior GR
Автомобил: VW Golf II
Двигател: RP 1989

Мнениеот Senior GR » Пон 30 май 2011 11:12

Да, за колата от гаража става въпрос...ами маркучите са си нормално твърди при загрята кола, не са прекалено напомпани.... :roll: А днес отворих разширителния съд след като беше напълно изстинала( цяла нош) - нивото на охладителната течност си е напълно в норма- една капка не липсва...значи температурен датчик- това ли е за смяна?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Мнениеот stefan4o » Пон 30 май 2011 11:26

Колега, така както го описваш разбирам, че е станало за 1-2 секунди това прегряване. Чисто физически това няма как да се получи, поради простата причина, че не може за толкоз малко време да иде в другия сектор стрелката, ако ще и без вода да е останала колата. Тревогата не бих я нарекъл "фалшива" щото това значи, че имаш проблем по вегигата - датчик-кабели-табло. Редно е да провериш и трите, преди да сменяш каквото и да е по колата. Според мен първо започни от най-лесното - буксички и кабелче. Ако има прекъснат кабел стрелката отива вдясно на макс и светва лампата (и аз си изкарах така акъла като теб веднъж, бяха ми сменяли съединителя и не знам защо бяха откачили тези кабелчета). Не знам дали съм прав и имам верни спомени, но на РП датчиците са два - един за компира и един за таблото. Провери и двата как са като стойности след като прозвъниш кабелите и провериш за лоша връзка. :beer
Според мен дай първо на контакт колата и размърдай кабелите, които отиват към купето (респ.таблото) като някой отвътре гледа дали ще се появи проблем. Ако е там проблемът по кабелите и връзките(а то по-вероятното е да е там, понеже в моторния кош връзките са повече подложени на атм.условия и корозират и се окисляват повече от тези в купето) веднага ще стане ясно.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пон 30 май 2011 15:25

На РП-то датчика е черен на цвят и се намира отдолу на тройника!При откачен датчик няма да ти показва нищо! :idea: Провери за протрити(окъсили) проводници към датчика!На един Пасат беше станало полу-късо между пиновете в буксата към инсталацията на колата(не в буксата на самия датчик) и показваше около 120гр.!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”