Консумация на тока и напрежение на зареждане на Г4 1.8Т ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Консумация на тока и напрежение на зареждане на Г4 1.8Т ?

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 01 юни 2011 10:58

Колеги отново ми се случи да заваря колата с паднал акомулатор след като не е карана няколко дена(случи ми се веднъж и преди 3 месеца).Знам ,че темата е обсъждана много и има теми(вече ги поизчетох),но в случея проблемите и питанията са ми съвсем конкретни.Вчера вече обаче се хванах и започнах да чопля по ел.системата и забелязах следните неща:
Консумация на ток(утечки):Извадих минусовата клема на акомулатора и пуснах да меря тока през нея на 10A(допрях единия кабел на минуса на акомулатора ,а другия на извадената клема за минус).Оказа се ,че без да псуакм алармата(фабрична),затворени врати и т.н. консумацията е 1,2 А в първите 5 сек. и после пада на 0,9А което според мен е много.От там се почна изключване на консуматорите един по един.Най-много ток се оказа ,че гълта касетофона и споре мен той е главния виновник(оригинален Гама ама от друга кола ис безброи проблеми).След него показанията бяха 0,44А първите 5 секунди и после 0,15А .Първото ми питане е ако махна касетофона които смятам ,че е виновен нормално ли е да имам утечка 0,15А без аларма и нищо?След това колко би трябвало да дърпа читав касетофон?
Продължих нататък(понеже така и така бях разчоплил всичко) с вадене на бушоните.Консумацията се оказа в малките бушони с номера 11,14,15.Номер 14 е плафона и дърпа 0,03А.Като извадя 11 и 15 които имат една и съща картинка спада до 0,01-0,00А.Номер 15 е таблото ,а 11 не знам какво е.При вас как са нещата ако някой го е мерил?Нормални ли са тези показания -все пак таблото поддържа часовник и т.н.
Не се усетих да замеря с алармата(фабрична с обемни датчици) но довечера ще го сторя.Колко трябва да гълта тя?
Напрежение на зареждане.При полузреден акомулатор(със зарядно) включих колата и на рпазен ход на акомулатора ми даде 14,02-14,08V с изключени всички консуматори(без ДРЛ) - знам ,че това по рпинцип е в нормата ,но по ВАГ съм забелязал ,че в движение слиза до 13,7V.Замерих обаче на плюса и масата на динамото и там беше 14,3V.Замерих плюса на динамото и колектора на мотора и пак толкова.Замерих и на плюса на динамото и минуса на акомулатора и даде 14,15V.На мен пад от 0,25V ми се струва много.Как е при вас?
От тук нататък идва въпроса и какво да правя по кабелите към дианмото за да оправя заряда - знам само на клемите финна шкурка ,графитна смазка и псоле яко стягане.Плюса на динамото директно ли ходи в акомулатора ,или забива някъде другаде?Масата къде е вързана - през стартера ли?

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Re: Консумация на тока и напрежение на зареждане на Г4 1.8Т ?

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 01 юни 2011 15:16

Никой ли не знае колко е консумацията на колата му при всичко изключено бре scare

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 01 юни 2011 15:46

Rabbit_TDI написа:.....
Напрежение на зареждане.При полузреден акомулатор(със зарядно) включих колата и на рпазен ход на акомулатора ми даде 14,02-14,08V с изключени всички консуматори(без ДРЛ) - знам ,че това по рпинцип е в нормата ,но по ВАГ съм забелязал ,че в движение слиза до 13,7V.Замерих обаче на плюса и масата на динамото и там беше 14,3V.Замерих плюса на динамото и колектора на мотора и пак толкова.Замерих и на плюса на динамото и минуса на акомулатора и даде 14,15V.На мен пад от 0,25V ми се струва много.Как е при вас?
От тук нататък идва въпроса и какво да правя по кабелите към дианмото за да оправя заряда - знам само на клемите финна шкурка ,графитна смазка и псоле яко стягане.Плюса на динамото директно ли ходи в акомулатора ,или забива някъде другаде?Масата къде е вързана - през стартера ли?

14-14.1 V е нормално и е добре . Но при условие че акумулатора е зареден и няма включени консуматори (фарове , внтилатор ...) по-добре е да си на около 14.3-14.4 V . При разреден акумулатор , фарове и т.нат. е нормално на клемите на акумулатора да имаш малко под 14 . 13.7 е допустимо , но най-верочтно има някакъв проблем .
Спад по веригата от генератора до акумулатора от рода 0.2-0.3 V е напълно допустим и нормален , ако имаш разреден акумулатор и включено консуматори , може да е и 2 пъти дори повече , зависи от тока по тази верига ... Но при положение , че нямаш включено консуматори и акумулатора се е възстановил (заредил) спада трябва да е примерно 0.1 и по-малко .
За тока - повече от 100mA според мен е много .

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 01 юни 2011 16:09

Сори за тъпия въпрос ,но 100mA колко е в ампери ? :oops:

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Сря 01 юни 2011 16:11

100мА = 0.1А
Иначе до 0.05-0.08 е нормално по спомен
При мене е 0.02
Имам аларма
Касетофона дърпа 0.1А докат зареди кондензатора за паметта (10-15сек), после го няма изобщо. Поне при мене.

0.15А е завишена консумация :wink:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 02 юни 2011 16:31

Малко ЪП-че:
Като се зареди още акомулатора пада на напрежението стана 0,1 Волта от динамото до акомулатора което ми се струва нормално.Ще продължа да го меря.Взех и втори мултицет(малко по-голям и по-скъп) и се оказа ,че двата дават различни цифри :lol:
По интересно се оказа обаче с "утечката".Оказа се че консумацията е 0,44А(440mA),след 5 секунди става 0,15А(mA)и след 15-20 секунди пада на 0,04(40mA).Интересно ,че тия показания са малко различни ако обърна клемите на мултицета ,но накрая пак спират на 0,04А.На другия мултицет даже пада до 0,02А.Този ток ходи само в бушон 14 - този на плафона.Оказа се че към него е навързано и централното с дистанционното и диодите дето светят на ключалките.Бушон 11 не дърпал нищо ,а бушон 15 за таблото дърпа въпросните 0,15А които седят 15-20 секунди.Ако го махна него обаче нещо цъка в самия мотор и черпи за малко 8 Ампера и после пада на въпросните 0,04.Алармата дърпа по-малко от 0,01А.Лошото е че съм сам и секи път като вадя бушон вързвам на ново мултицета и минавам през въпросното 0,44-0,15-0,04 - не знам това дали не води до грешки в меренето :(

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 02 юни 2011 17:39

Rabbit_TDI написа:.....

Твоята работа клони към умрЕл акумулатор :bishop .

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 02 юни 2011 21:22

Защо така смяташ :?

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 10 юни 2011 12:06

Днес взех нова гама - която не черпи вече ток :) .Лошото е обаче ,че при замерването консумацията сега е 0,13-0,14А и не пада както преди до 0,02А.Всичката консумация е от бушон 14 на който са плафоните и централното.Казвайте какво да гледам там за утечка.Някой ако има и схема какво е вързано на въпросния бушон да пуска.

Последна промяна от Rabbit_TDI на Пет 10 юни 2011 13:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 10 юни 2011 12:26

Ето схема за да се бориш.

Един съвет, като мериш консумацията - изчаквай повечко време

vesko54
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vesko54 » Пет 10 юни 2011 13:07

0,13А-0,14A е по-малко от 0,2А,така,че е по-добре.Не знам този модел има ли часовник и какъв е,алармата ти има ли собствено захр.(акумулатор).Ако има,то той се зарежда от големия когато не работи двигателя(ако е така обикновено ще свири сирената като откачиш големия).При всички случаи трябва да влезеш вътре,контактния ключ да ти е в джоба,да включиш алармата все едно,че си отиващ,да изчакаш да се активира и да мериш чак след това.Ти си свържи уреда и просто само наблюдавай показанията(включи го на най-големия обхват на ампеметъра,защото ще се включва централно,ел.стъкла и какво ли не.По истинското е какато си правил с акумулатора-откачаш плюса и м-у клемата на акумулатора и каб.обувка на плюса свързваш амперм.,неговия плюс-към плюс ак.,минус амп.-към каб.обувка кола,нежно затваряш напълно всичко,стоиш с амперм.до нея и включващ алрм.,изчакваш да влезе в режим и това което виждаш тогава е реалното.Ако е много тогава продължаваш по горния начин вътре в колата.0,13 не е много,по скоро е акумул. или хлабав ремък(знаеш,че не се натяга много-дефектират в.помпа и др.лагери).Успех.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 10 юни 2011 13:23

Колега преди даваше 0,02А - грешно съм го напсиал 0,2А :oops: .Под преди имам предвид като мерих миналата седмица когато разкрих ,че основния виновник за падането на акомулатора е стария касетофон които черпеше 0,8А.Алармата ми е фабричната.Независимод лаи е включена или не разлика в консумацията няма ,или поне не се хваща заради това че давам обхавт 20А.Аз меря на минуса просто защото на Г4 плюса е неудобен за сваляне - проблем ли е това?

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 10 юни 2011 13:38

Няма значение къде мериш.

vesko54
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vesko54 » Пет 10 юни 2011 16:33

Все едно е къде мерищ,но СЛЕД като заключиш и всичко се установи и влезе в режим охрана,превключи на 1А и виж тогава,слаба батерия на уреда може също да те подлъже.Изчакай обаче няколко мин.,защото може да остават вкл.датчици на климатици и др.Ако пак-тогава същите упражнения по предпазителите,после ще се мисли.При изправен акум.с тази консумация трябва да запали и след 5 дни,въпросът е ако са коректни измерванията да не стане друга простотия.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 10 юни 2011 16:38

Абе лошото е ,че мултицетите нямат 1А а направо на някви милампери.Освен това трябва да се премести жицата на другото гнездо и тогава веригата се губи и рпи нвоот замерване пак дава за няколкос екунди 0,5А колкото да се включи предпазителя на мултицета и да го блокира :lol: .Ще пробвам обаче верно да я оставя за 10ина минути на мира колата и чак тогава да мерна.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”