Смяна на части по механизъм за превкл. на скорости 084/085

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Смяна на части по механизъм за превкл. на скорости 084/085

Мнениеот stefan4o » Сря 01 юни 2011 22:12

Здравейте, колеги. Питането ми е насочено конкретно за следната схема:
Изображение

Според нея разликата в механизмите на 4 и 5-степенните кутии е само в детайлите - 16 (водач на селектора) и 18 - палеца. Набавих си ги с помощта на колега от форума - mk3-gti. Бяха ми дадени безвъзмездно - благодаря ти, колега, наистина си точен човек, приятно изненадан останах (видях, че наистина е вярно като правиш разни неща то рано или късно се връщат, т.е. и аз съм подарявал на колеги :beer ) от теб, без дори да се познаваме задочно от форума. 8) Както и да е, дотук с тази част. Сега обратно към техническата. Днес посетих сервиз на едни момчета, на които им имам доверие и мога спокойно да си оставя колата (по принцип не я оставям без да съм там). Обясних им ситуацията и според тях не само по това се различават механизмите при 084 и 085 скоростите. Според тях вътре в купето също има разлика. Някаква пласмаса, която пречела за да се включи пета скорост. Аз единствената такава, за която се сещам е тая, дето дели първа от задна и служи, за да не се включи задна вместо първа. Някой може ли да даде жокер дали са прави наистина, щото според ЕТКА няма разлики в механизма в купето на Мк2 Джета/Голф при 4 и 5-степенните кутии. При 020 кутиите как е? По същия начин ли стоят нещата?
Идеята е следната: колата беше оригинално с 1.3 мотор с 084 кутия. Смениха ми мотора с 1.6АБУ, който е с 085 кутия (като при Мк2, но с малко по-дълги скорости). Само че механизмът остана от 084 и се наложи малко да се импровизира с хода на лоста, за да може да се включват всички предавки и така лостът седи леко вдясно, което ме дразни страшно много. Искам да е както оригинално е при 1.3 с 5 скорости. Това е идеята на тая гимнастика като цяло.
Благодаря предварително

Потребителски аватар
stefan4o

Re: Смяна на части по механизъм за превкл. на скорости 084/085

Мнениеот stefan4o » Вто 14 юни 2011 21:33

За някой може да е полезно да напиша развитието. 18 и 16 ги сменихме и стана идеално, като излязла от завода е вече eusa
Благодаря много на колегата, който бе така добър да ми ги подари. :bowdown

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Сря 15 юни 2011 19:37

Аз смених на бившия ми голф 4 степенната с 5 , и наистина се оказа че 5 скорост се включва все едно включваш задна :lol: .Не знам как е при теб , на снимката съм го обградил с червено - точно там опираше и се налагаше да натискам надолу за да влезе пета .По принцип ако се махне пластината може и да влиза по нормалния начин , но мен ме хвана шубе скоростния лост да не почне да си ходи наляво надясно като на ГАЗ ка :lol: и го оставих така .
номер1.JPG

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Сря 15 юни 2011 19:40

Абе и на мен едни "мастори" ми казаха, че се чупело там нещо си. Добре, че не им повярвах. Нищо не се натиска за да влиза 5-та. В момента влиза все едно така е излязла от завода, никакви чалъми и чупки, никакво трошене на пластмаси в купето :bowdown

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Сря 15 юни 2011 20:13

По принцип номер 6 е палеца за задна скорост . При мен беше едно пластмасово как да го нарека /квадратче / еднакво и от двете страни / с по един канал /. Представи си че тоя палец за задната го има издаден и от другата страна , затова се налага понякога чупене и трошене . :mrgreen: Имах и снимка някъде на това нещо но съм я запилял някъде из компа и не можах да я намеря за да е по-нагледно .При мен и двете кутии бяха 084 , първите предавателни числа до 4 бяха едно към едно , но 5 скорост беше доста приятно дълга ,на дълъг път разхода ми на газ слезе най - малко с литър .

ji4kata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ji4kata » Сря 15 юни 2011 23:43

Потвърждавам и аз за рязането на тая пластмаса ако колата е била оригнално с 4 степенна скоростна кутия . Аз също е правих тая операция на моя голф , който оригинално си беше с 4 степенна кутия и 1.3 мотор .След като преминах от 4 към 5 степенна кутия 5 скорост неможеше да се включва поради недостатачния ход на лоста на дясно заради тоя пластмасов палец ,отрязах го и всичко заспа ама може и тоя палец да липсва при някои модели и да няма проблеми с тях като се мине към 5 степенна кутия .Ако си намеря стария лост понеже вече сичко под капака е друго и го смених и него ще снимам каде сам рязал тогава за да имам 5 скорост докато бях с 1.3 и тип 085 кутия .

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”