Проблем Ламбда сонда VW Bora

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
pit68
Автомобил:
Двигател:

Проблем Ламбда сонда VW Bora

Мнениеот pit68 » Нед 16 яну 2011 22:39

Колеги,
Имам проблем VW Bora - 2000см3/115к.с.Дв."АЕG",сглобен в Мексико, който не мога да разреша близо месец.
Катализатора ми прегоря и го смених с такъв втора употреба от Vw Bora.На катализатора има монтирана ламбда сонда която ми създава проблем след смяната на катализатора.В три сервиза във Варна не могат да се включат към компа на автомобила...търсят куплунг ту под волана ту в жабката.
Най накрая в оторизиранич сервиз на VW във Варна успяха да изчистят грешките.Но след 200-300 км отново се натрупват.Ако имаte инфо за проблема моля Ви за съдействие.
Поздрави,
Петър

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем Ламбда сонда VW Bora

Мнениеот pedalchobaba » Нед 16 яну 2011 23:01

Колега, втората ламбда сонда служи само и единствено да следи състоянието на катализатора. Тя дори не може да вкара ECU-то в авариен режим. Данните от нея постъпват в управляващия модул, той ги съпоставя с данните от първата ламбда сонда и ако нещо не му излизат сметките ти светва чек енджина. При проверка ти казва че или сондата не е читава или, че катализатора е заминал.
Разликата между двете сонди е само в дължината на кабела и в цвета на буксата. Иначе са едни и същи и взаимозаменяеми. Първата е с дълъг кабел и черна букса, а втората, за която говориш е с къс и кафява, като буксите им са отдолу, под колата, до самия катализатор в една черна пластмасова кутия под пасажера.
Номера е, че втората сонда дава редуцирани сигнали до ECU-то и трябва да го гъделичка по различен начин от първата.
- Възможно е сондата да е свършила. Все пак производителите им дават живот за пробег на автомобила около 150 000 км. Тогава ще трябва да я смениш.
- А може и катализатора дето си сложил да е "празен". Тогава има два начина за лъгането на показанията и:
pedalchobaba написа:... при двигателите с две сонди също има лек при премахването на катализатора.
Кеф ти електрически, кеф ти механичен:
http://www.volvo850.ru/sdelay/L2obman.htm

Виж някой колега във форума, от Варна, с VAG COM да ти пусне един кабел и запиши кода на грешката пък тогава ще му мислим.

pit68
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pit68 » Пон 17 яну 2011 18:40

Благодаря за точния отговор ще опитам и ще ти пиша!

jovito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jovito » Чет 14 юли 2011 10:18

Здравейте колеги:) интересува ме елиминирането на втората ламбда сонда по описания от руснака начин - електрическия вариант. Някой тествал ли го е?Колата ми е ауди Б6 1.8Т 163 конски сили. Код на мотора BFB. Сондата ми е с 4 кабела, като тази на VW.
Поздрави

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”