свирене(виене) в предницата

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
alexkoleff
Автомобил:
Двигател:

свирене(виене) в предницата

Мнениеот alexkoleff » Съб 16 юли 2011 2:42

Здравейте колеги, имам един въперос към Вас, но първо трябва да опиша ситуацията. Колата ми е Бора 1,6 АКЛ 74кв. 2000г. модел. От скоро имам много странно (за мен) свирене от към предницата на колата(така го чувам аз). Свиренето е нещо като триене на метал в метал, като се получава усилване (виене) и намаляне. Не е тракане или стържене. Първото виене го забелязах преди около 1,5год. и тогава се чуваше при много ниска скорост при паркиране назад при пълен ляв(десен), а сега се усилва свиренето и вече на по-висока скорост (при движение направо). Няма промяна при натискане на спирачка, съединител или изключване от скорост. Има спиране на виенето за кратко ако свия рязко с волана (нама значение посоката), но след малко пак започва. Виенето не е постоянно а започва и спира (още немога да открия зависимост), но което ми прави впечатление е, че започва малко след като покарам колата (когато загрее малко). Преди 2 год. сменях предни дискове и накладки (мога да кажа, че след това чух за първи път свиренето, но не казвам че имат връзка), преди 1 месец смених 2 предни лагера на колелата, като минах на реглаж. Бях при 2 различни майстора и те ми казаха че по предницата нямам проблеми. Единствено вторият майстор (близък познат) каза, че май имало някакви лагерчета на окачването-на прожините, които мога да сменя (при въртене на волана поняго изпуква). Май описанието стана дълго, но по стечение на съдбата сега живея в Берлин и първо искам да се допитам до вас и после да ходя по сервизите, защото не веднъж сте ми помагали. Благодаря Ви и на всички пожелавам хубаво лято и много безаварийни километри.

RESPECT.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Re: свирене(виене) в предницата

Мнениеот andro_ » Съб 16 юли 2011 6:32

Гуми.
Ако са стари вият.
Някои и от нови си вият като вуци.

Ако не е това - нещо в скоростната кутия. Виж дали има достатъчно масло.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Съб 16 юли 2011 10:46

Вероятно гумите. Покарай зимните ако имаш. За пукането смени 2та тампона с лагерчета на макферсоните.

Потребителски аватар
alexkoleff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alexkoleff » Съб 16 юли 2011 11:06

....от скоростната кутия не е, защото тази скоростна кутя е проблемна и преди 1 година и смених нитовете с болтове(преди да докарам колата в Берлин) и смених изцяло маслото в кутията, т.е. масло има достатъчно и е ново (каастрол), а и виенето е от преди ремонта на кутията. Протсто сега се засилва. Вярно е обаче, че гумите са малко стари въпреки че имат грайфер, но виенето е по скоро свирене метал в метал, а не като от гума, а също така първо се появи когато карах много бавно (паркиране назад и извит волан). Благодаря Ви за бързите отговори.

RESPECT

Потребителски аватар
alexkoleff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alexkoleff » Нед 17 юли 2011 19:54

....може ли да бъде заден лагер на колелото. Днес карах из града и това което ми нпарваи впечатление е, че май идва отзад и когато завия наляво виенето спира, а когато изправя или завия надясно пак почва, но след време и наляво си виеше. Днес беше дъждовно и колата се намокри. Незнам дали си внушавам, но днес по-малко свиреше. Дали може да е заден лагер и как вие той когато е за смяна?

RESPECT

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 17 юли 2011 21:14

Вдигни я на крик, първо едната страна, после другата. Завърти гумата на ръка, колкото можеш. Ако е лагер ще го чуеш.
Виж дали колелото има луфт.
Аз съм писал,ама пак да напиша - заради стари гуми първо бях решил, че диференциалът ми вие, после скоростната кутия че вие, накрая реших, че е преден лагер и го смених в сервиз. Хората в сервиза ми казаха, че е здрав ама аз си настоях да го сменят....смешно ама факт.

kriseto2006
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kriseto2006 » Пон 18 юли 2011 22:46

Ако виенето се усилва при ляв завой значи е десен лагер,и обратно,ако виенето се усилва при десен,то лагера е от лявата страна.Обикновено това са симптоми на задните лагери...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”