Справка относно ремонтен комплект болтове за любимите ни СК

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Справка относно ремонтен комплект болтове за любимите ни СК

Мнениеот icefire » Чет 04 авг 2011 18:34

Колеги, аз продължавам да си чета всичко възможно е нета, писано някога за нашите green cap СК, но две неща пак не са ми ясни:

1. В много теми тук се коментира ремонтния комплект болтове 02K 498 088 A, който струва почти 150 лв. в Аутохит и над 300 в българско представителство на VW (данни от четене на форума, нямам възможност да проверя дали е наистина така, разчитам да ми кажете).

Само че навсякъде пише, че за кутиите DUU, DUS, DUW, DUV, ERT подходящият комплект болтове е 02K 498 088, т.е. без А-то накрая. Освен това, току-що ми отговориха от местното представителство на VW тук на запитването ми за мен кое се отнася и се оказа също, че за моята СК правилният комплект е именно 02K 498 088. Разликата м/у двете според ЕТКА е 4 грама в масата, но какво на практика е различно не става ясно. Диаметърът е еднакъв - М9. Според някои форуми комплектът с А накрая се отнася примерно за кутии като ERT след 2001-ва, макар че тогава нитовете вече са с диаметър 11 мм. Въпреки това, диаметърът на болтовете си остава 9мм.

2. Цената на двата комплекта е доста различна. От VW ме "офертират" със 70 евро за комплекта без А накрая (то не че не го пише в нета: http://www.online-teile.com/vw/advanced ... 88&x=6&y=9 - това е без ДДС). А ето какво добавя първата буква от азбуката като стойност: http://www.online-teile.com/vw/product_ ... 8088a.html - 128 евро без ДДС. С други думи, няма възможност Аутохит да продават 02K 498 088 А за 145 лв. и това да е оригинален комплект. Или става дума за менте, или за "простия" комплект, който е без А накрая.

Надявам се някой по-запознат да хвърли светлина по въпроса, защото ми се иска да ми се изясни какво отличава двата комплекта един от друг освен едната буквичка :beer

marin_andonov
Автомобил: VW
Двигател: TAIGO

Re: Справка относно ремонтен комплект болтове за любимите ни СК

Мнениеот marin_andonov » Чет 04 авг 2011 20:48

Колега,
По ЕТКА от 98 до 2001г. включително го дават №-ра без А а от 2002 до 2004г. включително го дават с А, като има и № без А.
Преди около 2год. попитах информативно в представителство на VW и там по VIN № на моята кола ми обявиха цена от 149лв. и стотинки.
Предполагам, че е без А.
За да си сигурен на 100% кой к-т е за теб, може да провериш в някое представителство и там по VIN № да ти кажат.
Поздрави!
skorosti.JPG
skoprosti 2.JPG

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Чет 04 авг 2011 20:53

Здравей колега и благодаря за отговора. Аз за себе си знам кой е правилният ремонтен комплект, защото съм направил точно каквото ти си предложил - питах във VW представителство. Но сега размишлявам в/у разликите м/у двете :beer

ПП. В мойта ЕТКА тази схема я няма, само фигурират частите като номер. Гледам, че и твоята е 7.0, само че явно е с по-нов ъпдейт.

marin_andonov
Автомобил: VW
Двигател: TAIGO

Мнениеот marin_andonov » Чет 04 авг 2011 21:28

Колега,
Руснаците нали са все пред нас та ето какво още открих,това най-вероятно е разковничето-разликата в mm. Вижда се и каква разлика има в цената макар и в рубли.
Поздрави!
skorosti 3.JPG

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Чет 04 авг 2011 23:01

Благодаря, колега ;)
Това, дето го пише в раздела "забележка" (примечание), според мен отговаря на диаметъра на отворите на короната на 5-та скорост и на диференциала, които са 9,3 mm преди 2001-ва и 11,3 mm след 2001-ва. Въпреки това, "скъпият" ремонтен комплект с А накрая е също с болтове М9 - проверено. Така че аз продължавам да се чудя каква е разликата :roll:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”