Въпрос за воден радиатор на бора
- Краси Кунчев
- Автомобил:
- Двигател:
Въпрос за воден радиатор на бора
Здравейте колеги. Протече ми радиатора на двигателя. Разпитах из магазините, но се оказа не евтина част. Реших да потърся и по моргите, но пък се оказаха 2 вида. Та въпроса ми е по какво се различават? Мога ли по нещо да позная моя вид? Колата е Бора 1,6 АКЛ 1999г. Ако някой продава да пише на ЛС.
-
red.devilll
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Въпрос за воден радиатор на бора
Колега,кое му е скъпото 150 лв ? Втора ръка е на 10-15 години и ще е за около 80-100 лв ,а не се знае може да е като твоя-гаранция няма.
Моч съвет е да се взима нов
Моч съвет е да се взима нов

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990
Краси Кунчев написа:Здравейте колеги. Протече ми радиатора на двигателя. Разпитах из магазините, но се оказа не евтина част. Реших да потърся и по моргите, но пък се оказаха 2 вида. Та въпроса ми е по какво се различават? Мога ли по нещо да позная моя вид? Колата е Бора 1,6 АКЛ 1999г. Ако някой продава да пише на ЛС.
На тебе за Бората ако ти се свидят 100-150 лева, то аз значи Джетата трябваше досега да съм я засилил в някое дере???? Много пъти съм го казвал - като нямате гребенче, не си пускайте брада

-
apolon
- Автомобил: BORA 1.6 16V
- Двигател: AUS 2000
При мен се получи с добавка с/у теч.Нищо непречи да пробваш.Това че после се запушвало парното са ала-бала.А радиатора от моргата може да се окаже още по-голяма лейка.
- Краси Кунчев
- Автомобил:
- Двигател:
Бях сигурен, че ще предизвикам дебат по въпроса дали стар или нов радиатор. Никой обаче не отговори на важният въпрос-а именно: каква е разликата между двата вида. А на колегата stefan4o само ще кажа, всеки избира как да поддържа колата си. Ако могат да се спестят малко пари защо пък не. Както се вижда от въпроса ми търся радиатор, а не добавка за запушване. Искам само за инфо да кажа, радиатора капе по 1-2 капки на ден и то само ако колата не се кара и въпреки това пак искам смяна. Така, че е ясно как си поддържам колата. 

-
taran
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
А,откъде капе?Има спукана/пробита тръбичка на питата,пукнато е някое от казанчетата?
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990
Краси Кунчев написа:Бях сигурен, че ще предизвикам дебат по въпроса дали стар или нов радиатор. Никой обаче не отговори на важният въпрос-а именно: каква е разликата между двата вида. А на колегата stefan4o само ще кажа, всеки избира как да поддържа колата си. Ако могат да се спестят малко пари защо пък не. Както се вижда от въпроса ми търся радиатор, а не добавка за запушване. Искам само за инфо да кажа, радиатора капе по 1-2 капки на ден и то само ако колата не се кара и въпреки това пак искам смяна. Така, че е ясно как си поддържам колата.
Ами щом си перфекционист направо иди вземи нов. Тоя от моргата каква ти е гаранцията, че няма да е по-зле от твоя и вместо 2-3 капки, от него капят по 20-30? Много са ми интересни такива теми с каква цел са? Да рискувам и да се изциганя за 20-30 лева да си опитам късмета? Относно това за двата вида - на твоя трябва някъде да има сериен номер. Или ако не е ОЕМ да има някакъв номер, който ще ти даде точният модел по каталог от тази марка (примерно ако си с Валео те си имат предполагам техни си каталожни номера, които отговарят на оригинала). Твърдо те съветвам да не се занимаваш със стари радиатори с неясно състояние. Сега надявам се ти е станало ясно, че не искам да се заяждам или да обиждам никого

- Краси Кунчев
- Автомобил:
- Двигател:
Колата е австрийска и радиатора е поизгнил. И по точно-в двата края на радиатора има пластмаса, която е по цялото му протежение. Тя се захваща с едни ламаринки, та те са изгнили.
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, то е ясно, че каквото си си наумил, това ще направиш, но в твоя конкретен случай най-разумно е да си купиш едно прахче за запушване на течове и готово. Щом тече по една-две капки няма какво да се занимаваш с демонтаж и монтаж на съмнителен радиатор, който може също да е пробит. Като го вземеш от морга и след 3 месеца протече пак ще си отново в изходната позиция. Така че или си запуши този или си купи нов.
Иначе, ако все пак ще купуваш от морга, разликата каква е питай там на място. Ако не знаят - виж номера на твоя и търси същия. Така грешка не може да стане
Иначе, ако все пак ще купуваш от морга, разликата каква е питай там на място. Ако не знаят - виж номера на твоя и търси същия. Така грешка не може да стане

-
red.devilll
- Автомобил:
- Двигател:
Краси Кунчев написа:Бях сигурен, че ще предизвикам дебат по въпроса дали стар или нов радиатор. Никой обаче не отговори на важният въпрос-а именно: каква е разликата между двата вида. А на колегата stefan4o само ще кажа, всеки избира как да поддържа колата си. Ако могат да се спестят малко пари защо пък не. Както се вижда от въпроса ми търся радиатор, а не добавка за запушване. Искам само за инфо да кажа, радиатора капе по 1-2 капки на ден и то само ако колата не се кара и въпреки това пак искам смяна. Така, че е ясно как си поддържам колата.
Размера най-вероятно.Утиваш в магазина и питаш ,а какъв ти е радиатора ти не знаеш а ние от къде може да знаем.Може да си сигурен че с тази поддръжка с воден радиатор от моргата не се знае къде ще протече повече от твоя,заяото там къдети има пластмаси и ти тече вътре има и гумено уплътнение а представяш ли си на какво ще се превърне тази бума която е била 10-12 години на 90-100 градуса, а след това на нимус 20-30 градуса и сега е оставене без антифриз в продължение на 1-2 години? Ето за това съвета ми беше нов а разликата мисля,че е малка.На мен ми искаха за "оригинална" перка за радиатора 180 лв втора ръка и то човек от форума, а аз си я купих Топрам от Ауто+ за 80 лв,а сега сам снятай кой,как и какъв да е. Ако е втора ръка ти пожелавам успех

- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Няма как да капе като не работи колата и да не капе като работи,понеже когато работи,системата е под налягане и през дупката ще тече повече.Варианта е ако е гумичка между тръбичката и казаните отстрани,ама това значи,че като дойде зимата и стегне студа,ще тече доста повече.
Според мен по-добре е да се пробва с препарат за запушване на радиатори (аз моят вече за 3-ти път го спасявам от смяна,понеже се разтича,а го взех нов преди 3 години и уж хубав...на една хубава цена
).Общо взето ако не закисне,сменяш ама с нов,понеже 2-рата ръка е твърде вероятно да тече повече и от стария ти,колегата е обяснил защо.
На Бора се слагат 4-5 вида радиатори според какво ли не - автоматик/ръчна кутия, дали има климатик/климатроник или не,двигател и т.н. така че сваляш стария и с мострата - Добър ден искам ето такъв.

Според мен по-добре е да се пробва с препарат за запушване на радиатори (аз моят вече за 3-ти път го спасявам от смяна,понеже се разтича,а го взех нов преди 3 години и уж хубав...на една хубава цена
).Общо взето ако не закисне,сменяш ама с нов,понеже 2-рата ръка е твърде вероятно да тече повече и от стария ти,колегата е обяснил защо.На Бора се слагат 4-5 вида радиатори според какво ли не - автоматик/ръчна кутия, дали има климатик/климатроник или не,двигател и т.н. така че сваляш стария и с мострата - Добър ден искам ето такъв.

- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
zfa159 написа:Според мен по-добре е да се пробва с препарат за запушване на радиатори
Щом и специалист това ти казва... може би не е лоша идея да се замислиш...

- zfa159
- Контакти:
като взех колата,стария течеше по мъничко.Сипах му,оправи се за 1 година.После протече повече и го смених с чисто нов (изгнил беше).Той изкара 1 година без никакъв проблем.После при пролетното миене на радиаторите (питите на воден и климатичен) взе,че просълзя леко от дясно,понеже при В3,за да не разглобиш всичко,се кълчи по един много особен начин и това не му допада никак.Отнесе едно шишенце Holts и заспа.Така до другата година и следващото миене.Тази година на пролет пак същата история.До тук си е взел 3 тубички на Holts и не е мръднал изобщо.Догодина ще му взема 4-та вероятно
.Няма абсолютно никакви проблеми нито с парното,нито с нищо.Хватката е да се налива при загряла кола и после да се кара интензивно,примерно 30-40 минути,за да си свърши по-добре действието.Аз си ги наливам на тръгване от сервиза,после карам 15км през града (1 час) и всичко е 6+ .Общо взето този препарат го ползвам на 4-тата ми кола вече и на доста клиентски и прави чудеса.
Ако радиатора не е ударен и за това да тече,може да пробваш и да видиш какво ще постигнеш.Ако не се оправи,си загубил само 10лв,иначе си спестил 100+ за тази година
Новия радиатор,колкото и да е добър,я изкара 3-4 години,я не..те и оригиналните нови толкова изкарват(редовно в сервиза идват коли 2007-ма и нагоре с налълно изгнили радиатори за фреона и за антифриза...не знам от каква сплав ги правят ама...все едно са от претопен Опел
) ...

.Няма абсолютно никакви проблеми нито с парното,нито с нищо.Хватката е да се налива при загряла кола и после да се кара интензивно,примерно 30-40 минути,за да си свърши по-добре действието.Аз си ги наливам на тръгване от сервиза,после карам 15км през града (1 час) и всичко е 6+ .Общо взето този препарат го ползвам на 4-тата ми кола вече и на доста клиентски и прави чудеса.Ако радиатора не е ударен и за това да тече,може да пробваш и да видиш какво ще постигнеш.Ако не се оправи,си загубил само 10лв,иначе си спестил 100+ за тази година
) ...
- lrlmodo
- Автомобил: Zafira OPC
- Двигател: Z20LET
Разделят се за кола с клима и без.
Без: 80лв

Със: 90-100лв

Данните са от сайта на Евро07
Без: 80лв

Със: 90-100лв

Данните са от сайта на Евро07
- zfa159
- Контакти:
Според ЕТКА има и още един вид радиатор за кола с Heavy-duty cooling system и той е едни и същи габаритни размери с този за със климатик,но го дават с отделен номер т.е. има някаква разлика от другия.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”