golf 3 1.6 101ps

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
bigdady
Автомобил:
Двигател:

golf 3 1.6 101ps

Мнениеот bigdady » Пон 01 авг 2011 20:37

Здравейте колеги искам да ви помоля за малко помощ за избора на кола харесъл съм си един такъв голф с клима без газ.И искам да ви помоля за малко инфо за модела относно здравината на двигателя скъп ли е за поддръжка и подходящ ли е за газифициране с нормална газ ,имам представа за поддръжка на 1.8 моно която е доста евтина и като цяло съм доволен от този мотор та на негова база очаквам ващите мнения.Благодаря ви предварително :beer

Потребителски аватар
gozzu
Автомобил: Vw Golf 4 2_8 V6 4Motion 204 hp
Двигател: BDE 2002 г

Re: golf 3 1.6 101ps

Мнениеот gozzu » Вто 02 авг 2011 10:06

Имал съм два VW с 1.8 90 к.с. мотор, сега карам Голф 3 1.6 101к.с. AFT и мога да кажа, че поддръжката на мотора като филтри,свещи, кабели,ангренаж,термостат и др. е почти идентична, разлика ако има е минимална, примерно ангренажен ремък и ролка(лемфьордер) за 1.8 съм купувал за 35-40лв. а за 1.6 ми излезе около 50лв. 1.6 101к.с. е с повече електроника и по някога проблем прави дросел клапата, която ако не се оправи с чистене е проблем защото нова е около 400лв. също и дебитомера, но той се намира и втора ръка на тънка цена поне аз съм го намирал за около 15-20 лв. ( да чукам на дърво не съм имал проблем с тези части) съветвам те ако решиш да купуваш Голф с такъв мотор по-добре преди това го закарай някъде да го закачат и проверат на VAG-COM. А относно газифицирането на този мотор с обикновена газова, въпроса е спорен и от това което съм прочел във форума ако не искаш да рискуваш определено по-правилния избор е ГИ. На моя му сложих италиански ГИ и вече 4-5 хил.км. съм доволен, проблем няма с обороти, палене, давене и т.н. като вървежа и разхода е близък до този на бензин.

bigdady
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bigdady » Сря 03 авг 2011 6:24

Мисля ,че трябва да си взема дизел :D много ми ги хвалят тия ТДита и СДИта и мисля да потърся нещо читаво и да вида кво да си собственик да такъв автомобил

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 03 авг 2011 7:00

Ако е АФТ, нищо сложно няма по мотора. Ремък и ролка е като на 1.8, имаш 1 пистов и 1 трапецовиден ремък на спомагателните агрегати.
Газифицира се с обикновена газ без проблеми, направил съм 6 - 7 такива. Ако имаш въпроси - питай.
Кофти е за смяна на гарнитура на капака на клапаните, много разглабяне, маркуча ан картерните газове е скапан, но се заменя с тръба - евтино и вечно. А, щях да забравя - троши клапани при скъсан ремък, но той затова се сменя навреме.
Относно каране - говоря за АФТ - в града карам на 5 - та с 50 км и няма проблем, ускорява добре и е пъргав.
За мен това е последния прост и здрав мотор на ФВ, от старото поколение.

dolutzz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dolutzz » Сря 03 авг 2011 8:23

gozzu написа:Имал съм два VW с 1.8 90 к.с. мотор, сега карам Голф 3 1.6 101к.с. AFT и мога да кажа, че поддръжката на мотора като филтри,свещи, кабели,ангренаж,термостат и др. е почти идентична, разлика ако има е минимална, примерно ангренажен ремък и ролка(лемфьордер) за 1.8 съм купувал за 35-40лв. а за 1.6 ми излезе около 50лв. 1.6 101к.с. е с повече електроника и по някога проблем прави дросел клапата, която ако не се оправи с чистене е проблем защото нова е около 400лв. също и дебитомера, но той се намира и втора ръка на тънка цена поне аз съм го намирал за около 15-20 лв. ( да чукам на дърво не съм имал проблем с тези части) съветвам те ако решиш да купуваш Голф с такъв мотор по-добре преди това го закарай някъде да го закачат и проверат на VAG-COM. А относно газифицирането на този мотор с обикновена газова, въпроса е спорен и от това което съм прочел във форума ако не искаш да рискуваш определено по-правилния избор е ГИ. На моя му сложих италиански ГИ и вече 4-5 хил.км. съм доволен, проблем няма с обороти, палене, давене и т.н. като вървежа и разхода е близък до този на бензин.

Верно 1.6 върви във високите обороти и има много повече електроника от 1.8, но то това е. Аз карам 1,6АЕК от 2г. Преди една година му сложих газова с изпарител, и трябва да ти кажа че нямам никакъв проблем, даже неми е гърмяло както разправят някои. Колицата си върви много добре. Та колега 1,6 АЕК/AFT ще ти хареса. УСПЕХ :beer :beer

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 03 авг 2011 21:20

muns61 написа:Ако е АФТ, нищо сложно няма по мотора. Ремък и ролка е като на 1.8, имаш 1 пистов и 1 трапецовиден ремък на спомагателните агрегати.
Газифицира се с обикновена газ без проблеми, направил съм 6 - 7 такива. Ако имаш въпроси - питай.
Кофти е за смяна на гарнитура на капака на клапаните, много разглабяне, маркуча ан картерните газове е скапан, но се заменя с тръба - евтино и вечно. А, щях да забравя - троши клапани при скъсан ремък, но той затова се сменя навреме.
Относно каране - говоря за АФТ - в града карам на 5 - та с 50 км и няма проблем, ускорява добре и е пъргав.
За мен това е последния прост и здрав мотор на ФВ, от старото поколение.

Виж тук малко не си прав....максимален въртящ момент за 1.6 AFT при 3500 об/мин 140 нм..максимален въртящ момет на 1.8 ABS,ADZ 145 нм при 2500 об/мин...на 5-та с 5о км/ч за 1.8ABS са около 1200 об(iи то с "късата' ск.кутия)...за 1.6 101 к.с. колко са....и какво става с основните и биелни лагери при натоварване в тези обороти+лошо мазане?????

Ivan1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ivan1 » Чет 04 авг 2011 12:44

Аз карам Голф 1.6 101 Hp, а жената Голф 1.8 90 Hp.
Трябва да ти кажа, че и двете коли са много здрави и издръжливи, особено ако попаднеш на запазена кола втора ръка и си я караш както трябва.
1.8 е доста по-опростен като кола - липса на електроника и карбураторен двигател - което прави и ремонтите много по-лесни, затова съм го дал и на жената. Уж аз карам бързо, форсирам, а накрая ремонтите при нея се правят. Как карат тея жени просто не ми е ясно? Освен това 1.8 е малко по-икономичен от 1.6 - някъде с около половин литър. Като ускорение на пръв поглед изглежда, че 1.8 е по-бърз, защото двигателя отваря на по-ниски обороти и дърпа веднага, но всъщност не е така. 1.6 е по-бързата кола, макар и с малко - някъде около секунда - но иска да го караш на по- високи обороти, така малко по-сърдито и агресивно. Ако не си си развил оборотите натискаш газта, а двигателя бучи и не върви и си викаш, кво и става на тази кола?
Която и от двете коли да вземеш няма да сбъркаш - затова че търси възможно най- запазена кола.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Чет 04 авг 2011 21:57

Ivan1 написа:Аз карам Голф 1.6 101 Hp, а жената Голф 1.8 90 Hp.
Трябва да ти кажа, че и двете коли са много здрави и издръжливи, особено ако попаднеш на запазена кола втора ръка и си я караш както трябва.
1.8 е доста по-опростен като кола - липса на електроника и карбураторен двигател - което прави и ремонтите много по-лесни, затова съм го дал и на жената.

:shock :shock :shock :shock :shock

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”