Венто 1.8 ми 90 к.с. въпрос за температура

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
venko77
Автомобил: vw vento
Двигател: ABS 1993

Венто 1.8 ми 90 к.с. въпрос за температура

Мнениеот venko77 » Нед 14 авг 2011 11:44

Здравейте може би повтарям темата но изчетох всички теми но или ми убягна или не успях да видя подобна тема .Та проблема ми е следният дали е нормално температурата на водата докато се движа извънградско стои в средата кудето предполагам е 90 градуса а като карам в софия температурата вдига още едно деление и перката вече работи но перката е с една степен. Термостата е сменен водната помпа също преди няма и седмица (смених я че трудно движеше и щеше да блокира а при смяната се видя че термостата е счупен) но и преди това държеше същата температура.Автомобила е Венто 1.8 м.и 90 к.Трябва ли да сменя нещо като датчици за да не вдига толкова градуси или това си е нормално.

Автомобила го имам от два месеца и досега оправих много неща по него вкл.всичко по предницата.Нов съм в семеиството на VW :oops: и предварително благодаря за отговорите.

Потребителски аватар
venko77

Re: Венто въпрос за температура

Мнениеот venko77 » Нед 14 авг 2011 18:17

Ами перката върти само с една скорост как да кажа в смисъл че карах едно рено канго и то имаше две степени на перката бавна и бърза е моята е бавната :).Радиатора не съм го гледал но мисля че ако беше затлачен както се казва и на дълго щеше да грее.Та си мислех дали не трябва да сменям датчика който включва перката ако има такъв които ще я пуска по рано да речем.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 14 авг 2011 23:09

Колега,определено не е наред нещо със охл. система!Огледай всичко ,ниво на антифриз,виж дали правилно е поставен пистовия ремък(щото има една версия,при която въртят наобратно водна помпа...)Провери дали има нормална циркулация през тънкото маркуче към разширителния съд(на студен мотор отваряй там).Ориентировъчно-6л.събира тоя чайник.Ако има 3 жици към датчика на радиатора и 3 жици към мотора на перката-двускоростна е!Ако не е така..някой е сменял нещо,в тоя ред на мисли-я кажи размера на радиатора-височина/дължина в см.?
Не е изключено да си "уцелил" термостат..,даже е твърде вероятно,някои по 3 за два дена са сменили.

Потребителски аватар
venko77

Мнениеот venko77 » Вто 16 авг 2011 17:10

Благодаря на всички за отговорите :) мисля че помпата си върти нормално така въртеше и старата която смених но от допитванки още тук и там маи се оказая че това си е нормално за тея двигатели.

Потребителски аватар
sPellBouND
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sPellBouND » Сря 17 авг 2011 9:12

venko77 написа:нормално за тея двигатели.

Не е нормално да имаш една скорост на перката на радиатора.
Смени или провери с работещ датчика за темп. на радиатора. Може и като извадиш куплунга на този датчик и замасиш крачетата за да се вкл. перката. Мисля, че бяха 1 и 2 за 1ва степен и 2 и 3 за 2ра степен, но нека и дръги колеги кажат със сигурност.
Виж правилно ли е сложен ремъка за водната помпа. Трябва да минава с пистите под шайбата, а не с гладката страна върху нея.

Изображение

P.S.: Снимката е взета от пост на колега във форума.

Потребителски аватар
toni_tv
Автомобил: Passat B5 syncro
Двигател: ADR

Мнениеот toni_tv » Сря 17 авг 2011 10:06

Колега и аз съм със същия двигател и скоростите на перката трябва фабрично да са две. При мен се беше прецакала първата скорост та смених цялата перка. А за ремъка колегите се прави погледни да не е сложен обратно защото на мен един "майстор" беше направил именно така.

aleksbelov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aleksbelov » Сря 17 авг 2011 11:12

аз съм карал доста време 1.8 90к.с. а сега и 1.8 75к.с. и двата двигателя когато всичко е наред извън града температурата стои преди средата на скалата в града през лятото в жегите постоянно е на средата а при по голямо натоварване примерно качване на шипка в лятна жега с 5 човека и багаж отива след средата на скалата и тогава работи втората степен на перката. случвало ми се е след смяна на термостат на друга кола новия термостат на отваря съвсем малко и колата работеше на ръба на прегряването без перките да заработят а температурата по уреда на таблото да е в края на скалата си. ако радиатора е добре и двигателя не губи анфриз от някъде може да пробваш да свалиш новия термостат да го "свариш" в една тенджера с вода и ще видиш дали от него идва проблема.

Потребителски аватар
venko77

Мнениеот venko77 » Сря 17 авг 2011 19:01

Добре де на колко градуса се вклучва пурвата степен и на колко втората като сменях помпата се оказа че термостата е счупен и въобще не е работил защото от горната си страна там където двете пластинки се събират под ъгъл и образуват нещо като покривче едната беше изметната нагоре и дефакто термостата беше заседнал отворен и така с тежко работеща помпа и така повреден термостат пак държеше същата температура но утре ше погледна поне ремъка нямам да имам време за термостата че сега и паричките са малко кът :oops: но при първа възможност ще погледна пак термостата. А някой да предложи добра марка термостат и от къде мога да се здобия с него както и ценичката :) този ножият термостат го взех от евро 07 че така и така работя до централният им склад марката е EPS и отваря на 87 градуса.

aleksbelov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aleksbelov » Сря 17 авг 2011 20:51

когато температурата стигне средата на скалата и съвсем леко стрелката се наклони надясно перката започва на работи за малко (10-15 сек.) на интервали от около минута а когато мине вече доста средата работи постоянно. ако перката се вкючва силно и изведнъж и не работи на интервали не ти работи първата степен а този проблем идва от един датчик който се намира на радиатора и струва 20лв. а за термостата е на късмет има много дефектни и от хубавите марки. в моя случай когато сменях термостат взех от най скъпите възможни но пак се оказа дефектен...

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 17 авг 2011 21:00

Мястото на стрелката на датчика на температурата е толкова относително нещо колкото е и женската вярност....показва едно,а под полата(пардон под капака) се случва съвсем друго....теми бол!

Потребителски аватар
venko77

Мнениеот venko77 » Сря 02 окт 2013 17:03

Здравейте пак пиша в тази тема за да не отварям една и съща тема два пъти.Доста време мина откакто дискутирахме темата но се случиха доста неща които ме озадачават . Както писах преди водната помпа е сменяна термостата е сменян тогава и се оказа че антифриза ми е доста ама адски много мръсен и се захванах да пооправя нещата.Започнах промивка на системата с вода и доста мизерия изтече като тази промивка я правих на два пъти по около 2 часа и между промивките карах два дни с оцет съотношение 3 литра оцет три литра вода.В процеса на работа се оказа че датчика на радиатора за перката се оказа че е развален и пускаше първата степен след 100 градуса а втората някъде около 110 и ми се струва че това не е нормално . След промивка и смяна на датчика температурата взе да се застоява около 90 градуса като да спомена че датчика пука първа скорост на перката на 87-88 градуса. Зарадвах се както се казва и вече спокоен налях новият антифриз промих разширителният съд че не се виждаше нищо и налях новият антифриз и доволен реших да тествам колата всичко беше наред както си е нормално долях антифриз след процеса на обезвъздушаване беше спаднал .И така до миналата неделя реших да намина към Плевен от София до там всичко беше ОК в нормите но на връщане нещата се промениха започнах да изкачвам към първи тунел и температурата взе да расте и излизайки от последният тунел вече беше 100 градуса не слизах да гледам дали втора степен работи че бързахме да стигнем София но мисля че си работеше.Порових се преди това по темите но не срещнах подобен проблем от който да почерпя инфо за решаването на моя.Дори и след това карах из София и пак температурата си е ОК антифриза си е ок просто нямам обяснение .Мисля си дали не е Водният радиатор клата да е карана с вода преди мен или не знам от това че и антифриза е бил зле да се е задръстил нещо и да не охлажда при такива натоварвания.

Потребителски аватар
vinixxx
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB

Мнениеот vinixxx » Сря 02 окт 2013 17:47

може термостата да са е прецакал,като ти загрява мотора след 90гр пускай веднага парното да духа топло,така охлаждаш мотора

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”