До колко Градуса стигат колите ви в жегите -Голф 1.6 АБУ

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
nedjalko1
Автомобил:
Двигател:

До колко Градуса стигат колите ви в жегите -Голф 1.6 АБУ

Мнениеот nedjalko1 » Пон 22 авг 2011 20:42

Голф 1.6 АБУ 94г, Стига до 100 градуса при скорост 140км/ч по магистралата при атмосферна температура над 30, всичко по охладителната система проверено, решение няма, дали е НОРМАЛНО????

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Re: До колко Градуса стигат колите ви в жегите -Голф 1.6 АБУ

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 22 авг 2011 20:49

nedjalko1 написа:Голф 1.6 АБУ 94г, Стига до 100 градуса при скорост 140км/ч по магистралата при атмосферна температура над 30, всичко по охладителната система проверено, решение няма, дали е НОРМАЛНО????

Незнам дали е нормално, на мен ми достигна близо до 110градуса, и на дълъг път при 90км/ч ми въртеше перката за охлаждане, температурата на въздъха беше 40 градуса на сянка, става въпрос за Гърция! :shock

mitko23
Автомобил: VW Golf MK3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот mitko23 » Пон 22 авг 2011 21:13

nedjalko1 написа:Голф 1.6 АБУ 94г, Стига до 100 градуса при скорост 140км/ч по магистралата при атмосферна температура над 30, всичко по охладителната система проверено, решение няма, дали е НОРМАЛНО????

Колега аз имам Голф 3 1,6 АБУ 93 г. ,и трябва да ти кажа,че показанията на таблото особено за температурата не са много точни. На мен в най-големите жеги в задръстванията ми дава че перката за охлаждане се пуска на 110 градуса(става въпрос за първа степен), а всъщност като измерих охладителната течност с електронен термометър показа 95 градуса.
Случайно да имаш допълнителен климатик/климатроник слаган в Италия-марка DIAVIA?

Потребителски аватар
lavidaloca
Автомобил: Seat Leon 1.9 tdi PD 1P
Двигател:

Мнениеот lavidaloca » Пон 22 авг 2011 21:23

Макар да не съм с Голф ще споделя и аз на какво попадал, защото и аз вече се чудя кое е нормално и кое не. На моето поло никога не съм виждал стрелката на 90 градуса (зима,лято,градско в софия, дълго каране с часове, понякога яко в обороти), а зимата се возих в една 206-ца и там се почудих как в рамките на 20 мин една кола може да вдига до 120 да пада под 80 и пак да качва и така непрестанно. Като казах на собствените, че този "Йо-Йо" ефект никога не съм виждал на моята кола той просто ми изцепи: "Явно не ти работи термостата иди да си оправиш колата" :)

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3

Мнениеот barezifranko » Пон 22 авг 2011 21:35

Като притежател на АБУ също мога да кажа че наистина имат заводски проблем с охлаждането. Тука в форума съм чел че на тоз модел двигател му викат "чайник" именно заради високата температура която развива. Незнам при други собственици на АБУ как е но при мен сега лятото като покарам повече градско и спра за малко някъде и след това немога да запаля. Изчаквам с отворен капак и ако има възможност под някоя сянка и след 10 минути паля без проблем.

Потребителски аватар
kalin_as
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalin_as » Пон 22 авг 2011 21:42

Всички на които показанията са ви доста различни от нормалното или така са ви настроили системата или датчика е менте или имате неверни показания или имате някакъв проблем.
Аз съм с абу и първоначално не вдигаше повече от 80 градуса.
После ми се пукна някаква пластмаса и колата почна да прегрява през лятото - вдигаше 110 градуса.
Смених пластмасата и сега градусите се движат между 87-93
Колко са верни не знам.
А това че АБУ е чайник не го смятам за истина - колата след всичките ремонти е на 6.
Така, че колеги оправете си колите

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Пон 22 авг 2011 21:43

kalin_as написа:После ми се пукна някаква пластмаса и колата почна да прегрява през лятото - вдигаше 110 градуса.
Колко са верни не знам

За какво по-точно става въпрос ?

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Пон 22 авг 2011 21:45

barezifranko написа:
kalin_as написа:После ми се пукна някаква пластмаса и колата почна да прегрява през лятото - вдигаше 110 градуса.
Колко са верни не знам

За какво по-точно става въпрос ?

П.С моята е черна на цвят и лятото доста жега като цяло

Потребителски аватар
kalin_as
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalin_as » Пон 22 авг 2011 21:47

Казват му таралеж - едно пластмасово с много тръбички. Там някъде е датчика.
Та тая пластмаса беше спукана и системата разхерметизирана и затова не можела да охлажда - така казаха
Капеше антифриз от там

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Пон 22 авг 2011 21:51

Да но при мен няма теч по системата. Перката ми включва някъде към 97-99 градуса. Това ми се вижда високо.

Потребителски аватар
kalin_as
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalin_as » Пон 22 авг 2011 21:53

Значи датчика нещо не е наред може би - не отваря навреме и затова температурата се вдига толкова
Така си мисля нека и другите да кажат

Потребителски аватар
martin_072
Автомобил: Seat Ibiza GLXI Audi A4
Двигател: 1.8 ABS 1.8t
Контакти:

Мнениеот martin_072 » Пон 22 авг 2011 21:53

С АБС 1.8 90коня мотора на таблото показва че стига до 85 градуса може да са и 87-88
без значение от скоростта и външната температура не мърда бил сам я много яко повече от горе посоченото не е мърдала,а перката постоянно се включва

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Пон 22 авг 2011 21:55

И аз съм си мислел за датчика че не е в ред. Доколкото знам е направен на степени и първата му степен включва по-високо при мен явно. Мерси колега, тези дни ще мина през някой майстор да го погледне.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 23 авг 2011 8:32

датчика на радиатора трябва да работи така :
Първа степен тръгва на 95 градуса,втора - на 105.
Термостата на колата започва да отваря на 87 градуса и е напълно отворен на 102 градуса.
Общо взето показанието на уреда вътре може да е много неточно и се започва с проверка на него.Ако всичко е ок,при измерването,първа степен на перката трябва да тръгва на 95-6 градуса на главата и да успява с нея да си охлади до около 90 на главата,след което отново да си тръгне на 95-6 и пак да си охлади на 90.Ако това не се случва така,причина твърде вероятно не е в датчика на радиатора.Често се случва термостата да не отваря достатъчно,при което малка част от врялата вода постъпва до датчика,заради което той не пуска перката изобщо или я пуска за кратко и то при примерно 100 градуса на главата (налице ще бъде прегряване на колата).Същото се случва и ако радиатора е затлачен от вътре с ръжда и мизерия,понеже си е оригиналния за колата и собствениците преди вас не са сипвали антифриз никога,огава пак намалява дебита през него и е налице горния проблем.
Диагностиката на причината за прегряването ако има такова,става точно с 3-4 измервания -> температура на главата при загрял двигател,темп. на радиатора горен и долен край и това е :)
При мен след като промих водния радиатор отвътре, работната температура спадна с 5 градуса и започна да държи не повече от 100,след като смених напълно водния радиатор (разтече се така или иначе следващата година),температурата никога повече не се е вдигнала повече от 90 градуса без значение,че отпред има и един климатичен радиатор,който съвсем да пречи на охлаждането на колата. (при климатик перките работят постоянно на 1-ва степен и охлаждат водния,заради което темп. на колата се върти около 90 градуса,ако всичко работи и е изрядно и по климатика и по охлаждането,иначе прегрява за нула време.При кола без климатик,нормално темп. трябва да се движи 90-94-5 градуса и не повече,освен ако не карате мнооого бавно по сериозен баир с две ремаркета отзад mhihi ).
Не казвам да си смените радиаторите,защото може да има ред други причини,които описах вече и трябва да се проверят,преди да се стигне до смяна на радиатора :)
:beer

Потребителски аватар
Gencho87
Автомобил: VW Golf MK3 GT
Двигател: AEK 1.6 1995

Мнениеот Gencho87 » Вто 23 авг 2011 15:53

Здравейте колеги,
Един малко страничен въпрос, дори за да не се флуди из темата ми отговорете на ЛС.
Та през данните на компа, от стрелката за температурата ли преценявате за градусите с точност напр. 87, 93 и т.н. или си мерите температурата на антифриза с термометър?
Също така при мен термостата ми беше заминал и не затваряше, че на спускане в хладно време антифриза изтиваше много бързо, след като го смених температурата заковава на 90* и не мръдва, перките си се включват и изключват нормално, та затова се чудя как ги установявате тези данни.
По принцип съм с климатик, демек с два радиатора и дори при изключен в градско каране в топлиците пак не ми превишава 90. Забелязал съм, че моя /Г3 АЕК 1.6/ загрява много бързо до 90 и изтива много бавно.

Благодаря предварително :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”