Загряване Голф 3 - изгорял мотор на перката!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Mar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Загряване Голф 3 - изгорял мотор на перката!

Мнениеот Mar » Пон 09 окт 2006 9:57

Здравейте! Повдигам доста дискутирана тема , но ... всеки си мисли че неговия случай е частен и по-специален :oops:
В рамките на 2 седмици за 2-ри път Голфа ( 1.8 90 к.с ( ABS двигател ) , само на бензин) загрява до 100 градуса. Досега винаги си е държал 90 ( поне според показанията на таблото ). След първия път в сервиз не установиха проблем ( перката се включва, държи си 90 градуса ). И двата пъти проблема възниква при влажно време и не големи задръствания в София. Тази сутрин с парно на максимум свали температурата до 90 за няколко минути почти без колата да се придвижва. Атифриза е на максимум.
Ще ви бъда благодарен за всякакви идеи - например дали може да е от стар антифриз ( не съм го сменал скоро :oops: ) , или от датчика за перката, или евентуално въздушна възглавница да се е образувала?

Последна промяна от Mar на Чет 12 окт 2006 9:10, променено общо 4 пъти.

Потребителски аватар
evgbg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот evgbg » Пон 09 окт 2006 10:09

Моят Голф е същия.. От както го имам (около 2 години) При загряване на двигателя перката ми се включва на около 100C'... Бях чувал някъде че има такива двигатели на VW които е нормално да работят така.

Mar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mar » Пон 09 окт 2006 10:15

evgbg написа:Моят Голф е същия.. От както го имам (около 2 години) При загряване на двигателя перката ми се включва на около 100C'... Бях чувал някъде че има такива двигатели на VW които е нормално да работят така.

Проблемът при мен е, че се случва след като 3 години ( откакто аз го карам ) си е държал 90 градуса ( максимум да вдигне малко над 90, чува се как се включва перката и отнова се заковава на 90 ).

Потребителски аватар
evgbg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот evgbg » Пон 09 окт 2006 10:22

До колкото съм чел за тези проблеми - съм срещал 2 вида които са най-чести като дефект. 1.Датчик на перката и включва по късно. 2.Датчик на индикатора за температура и не показва вярно. Съответно смяна. Ако имаш нещо запушено ще е много по зле, а при теб не е така. Това е с което мога да ти помогна аз.

Успех!!!

Потребителски аватар
IvoG
Автомобил: Golf III
Двигател: 2.0 AGG

Мнениеот IvoG » Пон 09 окт 2006 10:53

В сервиза как загряваше нормално ли беше? Наблюдавай го кога включва перката дали е при една и съща темп. А принципно за тези показания на таблото са много различни. Има някои които стрелките показват от 90 до100 и над 100 но реалната темп е между 87 и 95 и други може би като твоя които коват на 90. Обаче не е нормално да ти кове на 90 като темп. се дига и вкл. перката. Та мисълта ми е че може и някои от датчиците или уредите да е заминал или наистина да има някакъв проблем и реално да ти показва 100.
Ако имаш мултицет с термо двойка за темп отвий капачката за разширителния съд и пробвай да измериш тем на водата която идва по едно малко маркуче от двигателя и виж на ква темп. ти включва перката.

Mar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mar » Пон 09 окт 2006 11:12

В сервиза нищо не мериха, само гледаха. Колата загря нормално, според показанията на таблото точно на 90 градуса, отклони се леко нагоре и се включи перката, отново падна до 90 , и така няколко пъти.
Поради това, че досега се случваше само при влажно време ( а миналата седмица например в топлото нямаше проблем ), сега ще ходя да гледам кабелите около датчиците.

Потребителски аватар
niikoo_1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот niikoo_1 » Пон 09 окт 2006 11:40

Аз имам абсолютно същия проблем - всичко е проверено и даже датчика за перката е сменен и пак си качва на светофари към 98градуса - което ме навява на мисълта, че при мен не ми отчита температурата правилно.

Потребителски аватар
IvoG

Мнениеот IvoG » Пон 09 окт 2006 12:56

niikoo_1 написа:Аз имам абсолютно същия проблем - всичко е проверено и даже датчика за перката е сменен и пак си качва на светофари към 98градуса - което ме навява на мисълта, че при мен не ми отчита температурата правилно.

И аз се бях шашнал много като гледам че загрява до 100+ :shock всеки път като включи перката, та установих по два нчина че температурата на таблото е по висока от реалната.

Mar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mar » Пон 09 окт 2006 16:20

И така - след "гледането на кабелите и датчиците", колата вече не пали :shock :oops: Държи се така сякаш не е изключен имобилайзъра - само върти , като натискането на педала на газта не оказва никакво влияние.

Потребителски аватар
DIX^
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIX^ » Пон 09 окт 2006 16:28

да не ти е свършил бензинеца :D

Mar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mar » Пон 09 окт 2006 16:36

DIX^ написа:да не ти е свършил бензинеца :D

:) и аз за това си помислих, но уж има малко ( точно над червената зона )

Потребителски аватар
4oroi4o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот 4oroi4o » Пон 09 окт 2006 16:48

evgbg написа:До колкото съм чел за тези проблеми - съм срещал 2 вида които са най-чести като дефект. 1.Датчик на перката и включва по късно. 2.Датчик на индикатора за температура и не показва вярно. Съответно смяна. Ако имаш нещо запушено ще е много по зле, а при теб не е така. Това е с което мога да ти помогна аз.

Успех!!!
Плюс термостата :D

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 09 окт 2006 17:32

Я виж, колега, да не сте забравили да включите някъде някое кабелче... Или да сте разменили кабелите на делкото, т.е. свещите...
При мен, като си исключих температурния датчик и колата загасна. Вероятно щеше да запали, ако бях пробвал, но не си направих експеримента

Mar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mar » Вто 10 окт 2006 8:36

radotom написа:Я виж, колега, да не сте забравили да включите някъде някое кабелче... Или да сте разменили кабелите на делкото, т.е. свещите...
При мен, като си исключих температурния датчик и колата загасна. Вероятно щеше да запали, ако бях пробвал, но не си направих експеримента

Проверихме отново всички кабели. На пръв поглед всичко си е на място. Също и бушоните са наред. Вече почвам да си мисля дали не е съвпадение и да ми е отишла бензиновата помпа. Има ли начин в полеви условия да се провери дали тя работи.

Потребителски аватар
IvoG

Мнениеот IvoG » Вто 10 окт 2006 10:53

Бензиновата помпа се намира зад дясната гума долу и като дадеш на контакт трябва да чуеш шума как завърта а другия начин е да извадиш внимателно маркуча който идва от помпата и като дадеш на контакт да видиш дали ще тръгне ама гледай да не се улееш с бенз.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”