голф 3, 1,6 101 коня стъпков мотор - проблем

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
bushidoz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bushidoz » Чет 01 сеп 2011 17:47

Проблема е следния, от доста време почна да пали трудно. В последно време дори и да запали, само при леко докосване на газта и гасне и после не може да запали 3-4 пъти. Губи и обороти. Закачихме я на компа и показа, че стъпковия мотор не работи както трябва. За нов ми казаха над 300 лв :screwy има една друга възможност - да се почисти на ултразвук. някой пробвал ли е? и дали ще има ефект.

п.с. колата е голф 3, 1,6 101 коня

Потребителски аватар
basata-user
Автомобил: pasat b5
Двигател: 1.8T AEB
Контакти:

Re: стъпков мотор - проблем

Мнениеот basata-user » Чет 01 сеп 2011 17:53

bushidoz написа:Проблема е следния, от доста време почна да пали трудно. В последно време дори и да запали, само при леко докосване на газта и гасне и после не може да запали 3-4 пъти. Губи и обороти. Закачихме я на компа и показа, че стъпковия мотор не работи както трябва. За нов ми казаха над 300 лв :screwy има една друга възможност - да се почисти на ултразвук. някой пробвал ли е? и дали ще има ефект.

п.с. колата е голф 3, 1,6 101 коня

що не го свалиш и не пробваш с бензин първо до като изпадне всичката мърсотия от вътре :wink:

bushidoz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bushidoz » Чет 01 сеп 2011 17:59

И тва е идея, ама уж за по-ефикасно. Не знам изобщо почистването дали ще подобри нещо, ако е заминал самия мотор?

Потребителски аватар
basata-user
Автомобил: pasat b5
Двигател: 1.8T AEB
Контакти:

Мнениеот basata-user » Чет 01 сеп 2011 18:01

bushidoz написа:И тва е идея, ама уж за по-ефикасно. Не знам изобщо почистването дали ще подобри нещо, ако е заминал самия мотор?

пробвай ако е заминал разгледай този раздел viewforum.php?f=57 успех :wink:

danushin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот danushin » Пет 02 сеп 2011 16:54

най-често проблем правят двете пластинки в буталцето на ст. мотор. пробвай да ги наместиш. трябва да се допират само когато си върнал газта и охлюва допира върха на буталцето. ако са постоянно допрени въпросните пластинки изкарва грешка на диагностика, компютъра влиза в авариен режим, като опиташ да запалиш като е студена не държи обороти, а като загрее ги държи малко по-високи. при мен беше така, при теб може и да не е, но имай едно на ум. :beer

bushidoz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bushidoz » Съб 03 сеп 2011 20:54

След почистването на мотора, на дросела и смяна на свещите вече държи оборотите. Пак при палене "играят", но не гасне. Въпреки това обаче остава проблема с неравномерното работене на двигателя. Доката е на свободен ход се чува нещо като ритмично "потупване".

Потребителски аватар
albena_sladurana
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: PB

Мнениеот albena_sladurana » Нед 04 сеп 2011 20:51

Пробвай със спрей за карбуратори :да:

Потребителски аватар
hooligan_sk
Автомобил: GLC X254 + Kona EV
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 04 сеп 2011 21:42

danushin написа:най-често проблем правят двете пластинки в буталцето на ст. мотор. пробвай да ги наместиш. трябва да се допират само когато си върнал газта и охлюва допира върха на буталцето. ако са постоянно допрени въпросните пластинки изкарва грешка на диагностика, компютъра влиза в авариен режим, като опиташ да запалиш като е студена не държи обороти, а като загрее ги държи малко по-високи. при мен беше така, при теб може и да не е, но имай едно на ум. :beer

Колега, това дето си го описал не е ли автоматичен смукач на базата на биметални пластини?

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Re: голф 3, 1,6 101 коня стъпков мотор - проблем

Мнениеот Bioside » Нед 04 сеп 2011 23:21

Това са двигатели AEK или AFT.За AKS досега не съм видял тема.Проблема ти не е в стъпковия мотор.Тези двигатели имат клапан за празен ход.Стъпковия мотор е с 4 пинова букса а тези са с 2 пина.Ако при палене не ще да отвори с леко подаване на газ ще стане.Тогава е от него.Това което си описал не се вързва.Един обикновен клапан е :idea: При затворен дросел-отворен клапан и и при отворен дросел затворен клапан.Vag Com има опция тест.Ако и това не помогне клапана разчита единствено на възвратната си пружина да се затвори.Това е ако ти държи високи обороти.От друга страна работата му е пряко свързана с TPS-а.Така че има какво още да се гледа преди да се набуташ с 300 лв и да си имаш резерва в багажника :drunk

bushidoz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bushidoz » Пон 05 сеп 2011 11:14

AEK е и точно при палене ако не подам леко газ, почва да тресе цялата и гасне. А със спрей пробвах вече. Сега след почистването има ефект, но все още не работи гладко. А иначе не държи високи обороти.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Пон 05 сеп 2011 12:10

Аз карам без стъпков мотор и проблема е само докато поработи малко в началото.Мисля ,че проблема ти не е в стъпковия мотор.И те съветвам ако евентуално купуваш -само оригинален или работещ втора ръка.Защото аз купих един нов за 165лв и сега го возя като пътник.

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Пон 05 сеп 2011 13:58

Аз колега го почиствам със спрей за карбуратори.На единия щуцер надявам 20 кубикова спринцовка със запушен отвор за иглата.Пълня до някъде със спрея през другия щуцер и с движения наляво и дясно хубаво го измивам.Доста гняс излиза от него.Това го правя 3-4 пъти като между всяка промивка раздвижвам с отверка шибъра.Натискам през процепа да се отвори докрай и пускам рязко да го върне пружината в изходно състояние.Като го пуснеш трябва мигновенно да затваря а не да си прави оглушки.При мен почистването не помогна много и при теб ще е така щом неще да отваря.Клапана е 5 волтов и се управлява директно от ЕЦУ-то.Почисти с контактен спрей буксите на клапана и на ЕЦУ-то.Не съм проследявал дали връзката минава през кръглата букса до двигателя но ако минава почисти и нея.Явно не му достига напрежението да го отвори нацяло.При отпуснат педал на газта на клемите му трябва да има правоъгълни импулси с амплитуда 5 волта и честота 50 херца.Това последното ме навежда на мисълтa за елементарно устройство за проба и раздвижване на този клапан но ще пробвам и пак ще пиша.Поздрави :beer

Последна промяна от Bioside на Пон 05 сеп 2011 19:33, променено общо 3 пъти.

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Пон 05 сеп 2011 14:11

rokera671 написа:Аз карам без стъпков мотор и проблема е само докато поработи малко в началото.Мисля ,че проблема ти не е в стъпковия мотор.И те съветвам ако евентуално купуваш -само оригинален или работещ втора ръка.Защото аз купих един нов за 165лв и сега го возя като пътник.

Мислил съм колега на негово място да сложа съединение с проходен отвор колкото е отвора на клапана в открито състояние.Че ще има обороти при отпусната газ съм сигурен,ама как ще се отрази на вървежа и на разхода трябва да се пробва.ЕЦУ-то отчита положението на дроселовата клапа чрез ТПС-а.Ще се подава малко въздух след нея като се има впредвид че въздуха е регламентиран минава и се измерва от дебитомера. Предполагам че ще обеднее сместа и няма да е добре за двигателя:beer

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Пон 05 сеп 2011 15:41

При мен всичко е о.к.На 70 градуса вече държи нормални обороти .Върви и гори повече от очакваното.Но все се каня да пообиколя моргите и да си взема един.
пп.Беше наизтина зле ,но излезе тампона на моното.

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Пон 05 сеп 2011 15:58

Ако твоето е моноинжекция работите са съвсем други. :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”