Голф 3, 1.6, 75 к.с. - мога ли да сложа климатик?
Голф 3, 1.6, 75 к.с. - мога ли да сложа климатик?
Искам да попитам дали мога да сложа климатик на колата си?Първо колко пари долу горе би излязло?Второ дали ще се отрази по някакъв начин на автомобила , като изключим разбира се ,че доста ще го забави ,когато се използва.Колата е 1.6 моноинжекция 75 коня.Ако някой е слагал или има хабер да опише тук ако може.Мерси предварително колеги
Re: Въпрос относно климатик на Голф 3
Ами принципно нямам пари за друга кола , а наистина лятото е малко нетърпимо , та исках да попитам дали излиза що годе по евтино и дали не дава някакви дефекти.Мерси все пак за мнението.
- plamenpet81
- Автомобил: Vento
- Двигател: ABS
Колега да ти кажа наистина за тоя двигател ще му е доста натоварено да сложиш климатик.Аз на мойто Венто миналата година му сложих климатик на двигател АБС.Ако толкова имаш мерак се консултирай с колегата Zfa 159.Може да ти дам координати на л.с.
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
приготви си едни 1000лв ,макар че и според мен (дето с това си вадя хляба),на този двигател ще имаш проблеми.Климатика дърпа между 10 и 15 коня според температурата на околната среда и качеството на охлаждане на фреона в кондензатора и ще останеш с 60-тина магаренца (получава се аномалия да гасне двигателя при пускане на компресора и т.н.).
Преди колегите да ме нахранят защо толкова много пари,ще обясня :
-климатик пълен к-т от донор е поне 350лв ,защото включва - компресор,тръби,преден климатичен радиатор,преден воден радиатор (значително по-голям е),всичко вътре под таблото - тялото с клапите,поличката под жабката или еърбег-а,ако не е с еърбег и жабката,врътките за управление на парното,вентилатора за в купето и т.н. Отвън продължаваме - цялата предна маска на колата,така наричната очиларка,защото твоята е за една перка,онази е за две перки и за по-голям воден радиатор.Съотетно ти трябва и с перките...понеже ГоУф е много бърз,се удря предимно отпред и само тази "очиларка" върви по 80-100лв,а за под 200лв никой няма да се навие да ви даде цяла купчина,която са останалите части.Тук трябва да добавим и друг алтернатор,защото е различен захвата,стойка за компресора и алтернатора,шайбите за ремъците от двигателя.Та до тук сме на 350лв,примерно.
След това продължаваме - поне 150-200лв е самият монтаж,ако не си го правите вие,а ако си го правите вие и повече,понеже се допускат много грешки,когато човек не знае какво прави и после струват скъпо (компресори,пълни с пясък,скъсани резби,прищипани гумички и т.н. и т.н.,тотално омазване на ел. инсталацията).Отделно после проверка и зареждане на климатика с отстраняване на проблемите по снадките - едни 80-100лв и тук.
При монтаж на системата се сменя дехидратора,99% с датчика на него,понеже не се развива от стария дехидратор.Там са още едни 50-60лв дехидратор и 40лв датчик.
Продължаваме нататък - никога,ама никога до сега вече за 3 години не ми се е случило частите,които си е взел човека,да са перфектни (нормално 2-ра ръка са) и съответно се започва - ремонт на компресора,понеже тече,ремонт на някоя скъсана резба,някой течащ маркуч,в по-лошия случай неработеща перка и т.н. и нещата отиват на едни други пари...
Иначе се прави,няма проблеми,ама ти обяснявам за какво иде реч,за да си прецениш дали си заслужава (аз,дето се занимавам с това и мога да си го направя сам безгрижно,си продадох стария Пасат и си купих друг с климатик
).

Преди колегите да ме нахранят защо толкова много пари,ще обясня :
-климатик пълен к-т от донор е поне 350лв ,защото включва - компресор,тръби,преден климатичен радиатор,преден воден радиатор (значително по-голям е),всичко вътре под таблото - тялото с клапите,поличката под жабката или еърбег-а,ако не е с еърбег и жабката,врътките за управление на парното,вентилатора за в купето и т.н. Отвън продължаваме - цялата предна маска на колата,така наричната очиларка,защото твоята е за една перка,онази е за две перки и за по-голям воден радиатор.Съотетно ти трябва и с перките...понеже ГоУф е много бърз,се удря предимно отпред и само тази "очиларка" върви по 80-100лв,а за под 200лв никой няма да се навие да ви даде цяла купчина,която са останалите части.Тук трябва да добавим и друг алтернатор,защото е различен захвата,стойка за компресора и алтернатора,шайбите за ремъците от двигателя.Та до тук сме на 350лв,примерно.
След това продължаваме - поне 150-200лв е самият монтаж,ако не си го правите вие,а ако си го правите вие и повече,понеже се допускат много грешки,когато човек не знае какво прави и после струват скъпо (компресори,пълни с пясък,скъсани резби,прищипани гумички и т.н. и т.н.,тотално омазване на ел. инсталацията).Отделно после проверка и зареждане на климатика с отстраняване на проблемите по снадките - едни 80-100лв и тук.
При монтаж на системата се сменя дехидратора,99% с датчика на него,понеже не се развива от стария дехидратор.Там са още едни 50-60лв дехидратор и 40лв датчик.
Продължаваме нататък - никога,ама никога до сега вече за 3 години не ми се е случило частите,които си е взел човека,да са перфектни (нормално 2-ра ръка са) и съответно се започва - ремонт на компресора,понеже тече,ремонт на някоя скъсана резба,някой течащ маркуч,в по-лошия случай неработеща перка и т.н. и нещата отиват на едни други пари...
Иначе се прави,няма проблеми,ама ти обяснявам за какво иде реч,за да си прецениш дали си заслужава (аз,дето се занимавам с това и мога да си го направя сам безгрижно,си продадох стария Пасат и си купих друг с климатик

Мерси колега, пояснението ти тотално ме отказа , а и причините са достатъчно отказващи.Ще гледам да посъбера парички за някой друга количка с климатиче.Мерси още веднъж и поздрави
Re: Голф 3, 1.6, 75 к.с. - мога ли да сложа климатик?
На АБУ-то стойката има уши за компресора ,всичко съм наредил ама второ лято не можах да се наканя да го напълня 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990
И мен адаша успя да ме откаже тотално. Не си заслужава наистина, въпреки, че ако човек иска МК2 с оригинален климатик доста трябва да търси. За Мк3 не си заслужава, щото доста голям процент от колите са със заводски климатик/троник и там да насаждаш клима граничи малко с мазохизъм и излишък на пари.
За да има "уши" за компресор, значи:
1. Колата ти е имала някога климатик
2. Просто някой й е сменил стойката с такава от климатик
На АБУ-то стойката има уши за компресора ,всичко съм наредил ама второ лято не можах да се наканя да го напълня
За да има "уши" за компресор, значи:
1. Колата ти е имала някога климатик
2. Просто някой й е сменил стойката с такава от климатик
Знам, че има климатици на ABU моторите, които са точно 1.6 (75hp). Така че за ставане - става, според мен. Друг е въпроса че тази инвестиция може да се каже неудачна - по-добре бартер + тези пари за климатика за нещо което има климатик. Друг е въпроса ако ти изпадне нещо тънко втора ръка и някак си е удобно да си я монтираш...
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990
Зфа159 доста точно е описал процеса. Всичко наглед лесно и ясно става мазало като зациклиш донякъде. Ако си 100% сигурен, че можеш да се оправиш сам без помощ от никой с по-специализирани знания тогава има файда да си монтираш климатик. Иначе - не. 

- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
За Голф 3.. просто няма смисъл... Колко струва един Голф 3 с клима.. А колко струва твоят..
Ако искаш клима, вместо да насаждаш, продай си колата и си купи пак такава, но с климатик. Ако имаш сериозна причина да си запазиш твоята (много добро състояние, скъпи ремонти, които си правил, много запазено купе и т.н.), тогава просто си я карай така. Вярно, с клима в колата се прераждаш, но и да нямаш тая екстра, не е чак толкова фатално...
Аз бях пред същата дилема преди 2-3 години, точно с ABU. Тогава и насаждането на клима беше и по-скъпо, но се убедих сам колко е безсмислено. Затова си смазах добре шибедаха и продължих да си я карам така, както заводът я е родил...
Ако искаш клима, вместо да насаждаш, продай си колата и си купи пак такава, но с климатик. Ако имаш сериозна причина да си запазиш твоята (много добро състояние, скъпи ремонти, които си правил, много запазено купе и т.н.), тогава просто си я карай така. Вярно, с клима в колата се прераждаш, но и да нямаш тая екстра, не е чак толкова фатално...
Аз бях пред същата дилема преди 2-3 години, точно с ABU. Тогава и насаждането на клима беше и по-скъпо, но се убедих сам колко е безсмислено. Затова си смазах добре шибедаха и продължих да си я карам така, както заводът я е родил...
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”