Коя кола да си купя?
- golfmaniak666
- Автомобил: Golf 4 TDI
- Двигател: AHL
Коя кола да си купя?
Колеги дилемата е следната.доскоро имах голф 3 абц 90коня.продадох го и искам да си вземе нещо малко по младо.та въпроса ми е следния кое е по добре според вас Голф 4 1.6 или голф 4 ТДИ(90 или 110коня)?и колко струва горе долу обслужването на едната и другата защото подочух че за тди ремъка и ролката са около 500лв.а и можете ле да ме насочите колко харчи едната и колко другата. 

- nikolai_an
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Коя кола да си купя?
много ясно че тди-ката 110 кончета....провери с търсачката има много изписано
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
golfmaniak666 написа:Колеги дилемата е следната.доскоро имах голф 3 абц 90коня.продадох го и искам да си вземе нещо малко по младо.та въпроса ми е следния кое е по добре според вас Голф 4 1.6 или голф 4 ТДИ(90 или 110коня)?и колко струва горе долу обслужването на едната и другата защото подочух че за тди ремъка и ролката са около 500лв.а и можете ле да ме насочите колко харчи едната и колко другата.
1.6 -10-11/100 градско и около 6.5/100 на дълъг път
1.9 ТДИ 110 к.с.-5.5-6.5 градско 4.5-5.5/100 на дълъг път
Динамика и удоволствие ......светлинни години напред за ТДИ-то...да ремъците и ролките са по-скъпи,но пък се сменят един път на 60-80 000 км...За тези километри икономията от гориво и удоволствието са далеч по-големи!
viewtopic.php?f=24&t=281362&start=45
-
kasabov_g
Обслужването с качествени консумативи на тези автомобили струва от 700 лева нагоре.Пестенето на средства за обслужване на автомобила излиза по скъпо.Бих препоръчал VW BORA TDI 116 к.с
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
kasabov_g написа:Обслужването с качествени консумативи на тези автомобили струва от 700 лева нагоре.Пестенето на средства за обслужване на автомобила излиза по скъпо.Бих препоръчал VW BORA TDI 116 к.с
Дааааа...помпа-дюза!....Доста по-проблемна, по-скъпа за поддръжка от ротора и не дай Боже много по-скъпа за ремонт!!!!
- sukito
- Автомобил: Golf mk4
- Двигател: AHF 2000
kasabov_g написа:Обслужването с качествени консумативи на тези автомобили струва от 700 лева нагоре.Пестенето на средства за обслужване на автомобила излиза по скъпо.Бих препоръчал VW BORA TDI 116 к.с
Трябваше да го напишеш в темата за мнооого яките вицове.

- crank666
- Автомобил:
- Двигател:
Ако ще е гарга да е рошава, ако ще е помпа дюза да е 131/150 к.с. Още повече, че п.д. моторите имат и със 6 степенна кутия, което е много голям +
Помпа дюза мотора гори с половин литър повече спрямо роторната помпа. Според мен си заслужава единствено ако е над 130 к.с. Като цяло 110-ката е доста по-здрав мотор от 116 к.с.
За подръжката 90-110 к.с. можеш да го караш с полусинтетика лятото, докато за п.д. синтетиката е задължителна. Ролки,ремъци и водна помпа ми излезнаха 500 лв преди 2 години. Не ги сменяш всеки ден.
Всеки двигател си има предимства и недостатъци. Не може една кола да върви без да гори. Най-важно е да намериш дизел, които е запазен, а не на милион километри.
Помпа дюза мотора гори с половин литър повече спрямо роторната помпа. Според мен си заслужава единствено ако е над 130 к.с. Като цяло 110-ката е доста по-здрав мотор от 116 к.с.
За подръжката 90-110 к.с. можеш да го караш с полусинтетика лятото, докато за п.д. синтетиката е задължителна. Ролки,ремъци и водна помпа ми излезнаха 500 лв преди 2 години. Не ги сменяш всеки ден.
Всеки двигател си има предимства и недостатъци. Не може една кола да върви без да гори. Най-важно е да намериш дизел, които е запазен, а не на милион километри.
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Колега... въпросът ти е абсолютно невъзможен за отговаряне!!
Извън това ти какво предпочиташ да караш (карам и 1.6 бензин и 1.9 ТДИ - аз лично определено се чувствам по-човек в бензинова(та) кола!), останалото зависи много от:
1. Колко караш на година
2. Какво най-вече - градско/извънградско
3. Наколко км смяташ да вземеш кола и дали би платил за реални км или горублянски
4. колко време мислиш да я караш
и т.н. и т.н.
Няма универсална рецепта!
Има само едно полуправило - ако ще я караш най-вече на дълги отсечки (над 50км на парче) - по-добре дизел (и за самия двигател и за джоба). Ако ще я караш главно градско и на къси отсечки - по-добре бензин (кратките отсечки се отразяват по-зле на дизеловия двигател, отколкото на бензиновия).
Но пак казвам - това е субективно и много зависи точно за какво ще я ползваш и как и за какви коли говорим!
Ако нуждите ти са смесени, най-добре наблегни на това да е на по-малко км и години и с повече екстри, пък който от тив двигатели ти е на късмет!
Относно поддръжка - консумативите/поддръжката на дизел са като цяло малко по-скъпи. Не ми се влиза пак в спор - една малко по-задълбочена сметка показва, че привидната икономия от гориво всъщност не е баш такава, каквато изглежда.
Иначе относно 1.6 - има 3 вида. Бих ти препоръчал да избягваш 1.6 SR (8V) стига да е възможно - другите два 1.6 са принципно по-безпроблемни и по-практични казано с 1 дума. (малко по-нисък разход, по-висока мощност, някои положителни промени по двигателя и т.н.). Има мн теми по въпроса.
Извън това ти какво предпочиташ да караш (карам и 1.6 бензин и 1.9 ТДИ - аз лично определено се чувствам по-човек в бензинова(та) кола!), останалото зависи много от:
1. Колко караш на година
2. Какво най-вече - градско/извънградско
3. Наколко км смяташ да вземеш кола и дали би платил за реални км или горублянски
4. колко време мислиш да я караш
и т.н. и т.н.
Няма универсална рецепта!
Има само едно полуправило - ако ще я караш най-вече на дълги отсечки (над 50км на парче) - по-добре дизел (и за самия двигател и за джоба). Ако ще я караш главно градско и на къси отсечки - по-добре бензин (кратките отсечки се отразяват по-зле на дизеловия двигател, отколкото на бензиновия).
Но пак казвам - това е субективно и много зависи точно за какво ще я ползваш и как и за какви коли говорим!
Ако нуждите ти са смесени, най-добре наблегни на това да е на по-малко км и години и с повече екстри, пък който от тив двигатели ти е на късмет!
Относно поддръжка - консумативите/поддръжката на дизел са като цяло малко по-скъпи. Не ми се влиза пак в спор - една малко по-задълбочена сметка показва, че привидната икономия от гориво всъщност не е баш такава, каквато изглежда.
Иначе относно 1.6 - има 3 вида. Бих ти препоръчал да избягваш 1.6 SR (8V) стига да е възможно - другите два 1.6 са принципно по-безпроблемни и по-практични казано с 1 дума. (малко по-нисък разход, по-висока мощност, някои положителни промени по двигателя и т.н.). Има мн теми по въпроса.
- nkalizatura
- Автомобил: VW GOLF 3
- Двигател:
Динамика ... еднаква история ..... от 90 коня на 101 или 90 печка или 110.... динамика при тди-то след чеп....
разлика в мощността само в баир!
Иначе ако искаш икономична кола без да слагаш газ- ТДИ е перфектна.... 110 коня са с променлива геометрия НО БЯГАТ доста повече от 90 коня!
Аз бих предпочел ТДИ 110 коня, но не защото е пъргава, нито защото е евтина поддръжката ... просто ми допада като кола... а 1.6 си е една малолитражна бензинка.... да си беше седял на 1.8 90 коня... отколкото това 1.6
казвам си лично мое мнение (имам AAM и 1z, като ААМ ми допада повече) но избирам ТДИ 110, НО НЕ ОЧАКВАЙ ДА Е САМОЛЕТ, дори мисля че няма да усетиш разлика спрямо 1.8 90 .... !
другото което е, че дизела има малко различен манталитет на каране от бензина и не зная дали ще ти допадне
покарай и двете щайги и си избери сам!
разлика в мощността само в баир!
Иначе ако искаш икономична кола без да слагаш газ- ТДИ е перфектна.... 110 коня са с променлива геометрия НО БЯГАТ доста повече от 90 коня!
Аз бих предпочел ТДИ 110 коня, но не защото е пъргава, нито защото е евтина поддръжката ... просто ми допада като кола... а 1.6 си е една малолитражна бензинка.... да си беше седял на 1.8 90 коня... отколкото това 1.6
казвам си лично мое мнение (имам AAM и 1z, като ААМ ми допада повече) но избирам ТДИ 110, НО НЕ ОЧАКВАЙ ДА Е САМОЛЕТ, дори мисля че няма да усетиш разлика спрямо 1.8 90 .... !
другото което е, че дизела има малко различен манталитет на каране от бензина и не зная дали ще ти допадне
покарай и двете щайги и си избери сам!
- Escap3
- Автомобил: 280hp TDI
- Двигател: 1Z
nkalizatura написа:НО НЕ ОЧАКВАЙ ДА Е САМОЛЕТ, дори мисля че няма да усетиш разлика спрямо 1.8 90 .... !
Определено ще усети разликата спрямо 1.8 90...
А 1.6 си е куц кон!
- KadROo
- Автомобил: VW Vento
- Двигател: 1Z 1997
Офффффффффффф през 1 седмица ли ще се пуска такава тема ???????
joker написа:kasabov_g написа:Обслужването с качествени консумативи на тези автомобили струва от 700 лева нагоре.Пестенето на средства за обслужване на автомобила излиза по скъпо.Бих препоръчал VW BORA TDI 116 к.с
Дааааа...помпа-дюза!....Доста по-проблемна, по-скъпа за поддръжка от ротора и не дай Боже много по-скъпа за ремонт!!!!
Напълно съм съгласен с колегата joker Аз имам тди помпа-дюза 150 арл на скоро му правих ремонт заради износен вал и повдигачи и строшено турбо най проблемното беше че не можах да му на-мера 2-ра употреба турбо взех рециклирано и тя се строши още с правите две кръгчета и си взех чисто нова от порше - ауди искам да добавя че оригиналният ремък с ролките е 400 лв най скпото нещо е турбото но турбо за 90-ки 110-ки от път и на път
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
KadROo написа:Офффффффффффф през 1 седмица ли ще се пуска такава тема ???????
с теб съм....
Това е затворен кръг, който се повтаря непрекъснато. И хората, които нямат представа отново се обаждат... и отново едното било по-добро от другото щото въртящия момент рииииш ли
Успех на автора в избора! Гледай да е на малко км и години - пък каквото дойде! В крайна сметка един малко по-сериозен ремонт и те ти икономия от разход на 100
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”