Проблем със зареждането на акумулатор

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
кандидата
Автомобил:
Двигател:

Проблем със зареждането на акумулатор

Мнениеот кандидата » Вто 20 сеп 2011 19:42

Здравейте, колата е Голф 3 1.6 101 от 1996, но не мисля, че проблемът произтича от модела. Преди няколко дена за първи път ми падна акумулатор откакто съм с тази кола. Акумулаторът е на 2 години и колата е карана малко през това време. Помислих си, че може да съм забравил нещо включено и затова да е паднал. Тогава не му обърнах внимание, защото след зареждане една нощ на другия ден запали от раз. Свърших си работата и вечерта спрях пред блока, защото един "колега" сериозно се беше разположил и не бях сигурен дали ще мина без обмяна на боя. Реших да пробвам, но колата просто не запали. Избутах я колко да не задръства и се прибрах. Акумулаторът не съм го зареждал повторно до преди 2 часа. Стрелкичката едвам мърда, ако изобщо мърда и зарежда с около 0.1 ампера. Просто е само няколко милиметра над чертата, а предния път зареждаше с 2,5 ампера - устройството позволява до 5. Поради ред причини съм почти сигурен, че проблемът идва вероятно от не добре поставена аларма и затова изтича ток. Но странното в случая, че не се зарежда. Колата дори не даваше на контакт, така че е прилично изтощен. В момента стрелката практически не отлепя от нулата и не се зарежда, а няма как да е зареден поради горните причини. Някакви идеи какво да правя? При положение, че 2 години е бил железен, а сега изведнъж ги прави тези мизерии не виждам обяснение. И най ми е странно защо не се зарежда?!? Не съм слизал да го пробвам, но не мисля, че има особен смисъл, защото той въобще не се е заредил и няма как да запали. Значи ли, че му е изпята песента след като не може да се зарежда и това ли е индикацията, че трябва да се смени?

Последна промяна от кандидата на Вто 20 сеп 2011 19:47, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Проблем със зареждането на акумулатор

Мнениеот radotom » Вто 20 сеп 2011 19:45

кандидата написа:Значи ли, че е му е изпята песента след като не може да се зарежда и това ли е индикацията, че трябва да се смени?

Да и на двете части от въпроса.
Прекъснала клетка! :bishop

кандидата
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот кандидата » Вто 20 сеп 2011 21:04

Интересно развитие от последните 30 мин. Слязох да го пробвам преди да иде за боклук и запали с лекота след има-няма 2 часа и половина зареждане. Нямам обяснение. Започвам да си мисля, че колата има друг проблем и реално акумулаторът не е бил изтощен. Това обяснява защо стрелката седеше на 0.

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Вто 20 сеп 2011 21:12

Понеже тази година сменям трети акумулатор втора злоупотреба :lol: съм забелязал че "паднала" клетка не кипи при зареждане .Ако кипи е съвсем леко , провери го с товарна вилка . Последния ми акумулатор показа 4.5 волта mhihi и колата не запали после .

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 20 сеп 2011 21:42

radotom написа:
кандидата написа:Значи ли, че е му е изпята песента след като не може да се зарежда и това ли е индикацията, че трябва да се смени?

Да и на двете части от въпроса.
Прекъснала клетка! :bishop

:да: Ако "стрелкичката" е била изправна наистина има прекъсване. Може някакси отново да е направило контакт и акумулатора да е възкръснал, но едва ли ще е задълго.
Има и вариант акумулатора да си е напълно изправен, а да не пали заради лошо стегната клема, например или някаква друга подобна причина.
Но дори и при напълно зареден изправен акумулатор "стрелкичкита" няма да показва 0,1А, освен ако зарядното не е особено качествено (фабрично зарядно с подобни екстри аз не съм виждал, но съм чувал, че има).

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 21 сеп 2011 5:58

Хммм....
Да не би клемите на акумулатора да са ужасяващо окислени? :roll:
А иначе, май и при прекъснала клетка зарядния ток ще е повече от 0.1А. Поне някакви такива спомени ми се въртят - че пробвах да зареждам акумулатор, дето се оказа прекъснал и през електролита успяваше да затвори веригата и даваше към 1-2А...

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Сря 21 сеп 2011 7:12

Какъв тип е?Ако е с капачки на клетките-виж дали има изобщо електролит.Ако е от типа "необслужваем",търси си нов.Симптомите са на крайно разреден електролит(направо вода,а тя е слабо проводима),сухи клетки,прекъсваща клетка.

кандидата
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот кандидата » Съб 24 сеп 2011 9:51

Акумукаторът е необслужваем, а зарядното е за обслужваеми и не е подходящо, но първия път ми трябваше на пожар, а за толкова скорошен втори път нямах никаква готовност. Ходих да замерват колата и се оказа, че проблемът е в алармата, както и предположих. Черпи 0,7 ампера на час. При 56 амера на акумулатор това са 3 дни и малко до пълно изтощение. Явно ще се заключва само с ключа до решаване на проблема. В този ред на мисли някой познава ли човек или сервиз от София, където могат да решат проблема? Сегашмата аларма е правена в някакво гаражче и явно майсторите са си оставили ръцете. За предпочитане е да се оправи старата аларма, а не да се слага нова, но пък ако няма начин ще се смени, че е сериозна тръпа без каско и гараж да няма и аларма.

кандидата
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот кандидата » Съб 24 сеп 2011 18:32

Само че при мен наистина гълта ток от тази аларма. Независимо от марката ще падне за 3 дена докато не се оправи алармата. В момента не е включвам и колата си е абсолютно наред. Дано утре не ме опровергае, че ме чакат над 200 км :) Идната седмица ще я закарам да направят алармата и ако има нужда ще взема и нов акумулатор. Та, въпросът от предния пост за сервиз, къде ще могат да оправят алармата или в най-лошия случай да ми я махнат, остава. :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”