Предни накладки = като шейна е

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
MASTER-P
Автомобил:
Двигател:

Предни накладки = като шейна е

Мнениеот MASTER-P » Чет 22 сеп 2011 15:30

Вчера ми смениха предните накладки (джета '88) и още тогава нещо не лови. Сега излизах пак с колата и се спира изключително трудно. Какво не е наред? Има ли някакъв период на "напасване" докато започнат да ловят хубаво спирачките? Преди смяната всичко беше ОК, но просто реших да се подсигуря.

Навярно темата е разглеждана многократно, за което се извинявам. Ползвах търсачката, но за голф 2/джета с подобен тип проблем не видях (което не значи, че няма). Извинявам се предварително. Моля за сериозни отговори. Поздрави :!:

Потребителски аватар
chiki-riki
Автомобил: Golf 2
Двигател: 1.8

Re: Предни накладки = като шейна е

Мнениеот chiki-riki » Чет 22 сеп 2011 15:35

нормално е да мине известно време докато се напаснат, ама чак да не спират .. :shock

Потребителски аватар
tZv3t0zAr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tZv3t0zAr » Чет 22 сеп 2011 15:37

Да, има период на напасване, който зависи от това колко неравномерно е износена повърхността на диска ...

И в този период гледай да не скачаш много на спирачките, понеже контактната площ е малка и много лесно можеш да прегрееш феродото на накладките !

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Чет 22 сеп 2011 15:39

при дискове годни за употреба и нормални накладки,които стават за каране(нали не говоря за първа хубост,а за нещо приемливо и безопасно)в градски условия трябва да се напаснат за 20-30км и колата да почне да спира нормално.

Потребителски аватар
MASTER-P
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MASTER-P » Чет 22 сеп 2011 15:41

Бе и аз такова нещо съм чул, че трябва да мине малко време. Ама на 2-ра скорост не мога да спра по 3 метра, направо ме е страх да я карам. Няма да и натискам да спира.

Довечера имам път и се чудя дали да не я изпробвам (към 45-50 км).

Потребителски аватар
radko86
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL ARL

Мнениеот radko86 » Чет 22 сеп 2011 16:02

Давай смело колега! Не го мисли много след тези километри,които мислиш да изминеш ще спира както трябва :D

Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT
Автомобил: VW GOLF III YACHTING GT VARIANT
Двигател: AEK 1.6-74kW - 1996

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Чет 22 сеп 2011 17:40

MASTER-P написа:Вчера ми смениха предните накладки (джета '88) и още тогава нещо не лови. Сега излизах пак с колата и се спира изключително трудно. Какво не е наред? Има ли някакъв период на "напасване" докато започнат да ловят хубаво спирачките? Преди смяната всичко беше ОК, но просто реших да се подсигуря.

Навярно темата е разглеждана многократно, за което се извинявам. Ползвах търсачката, но за голф 2/джета с подобен тип проблем не видях (което не значи, че няма). Извинявам се предварително. Моля за сериозни отговори. Поздрави :!:

Здрасти Колега,
Аз преди месец ги смених на голф 3 след второ натискане на педала започна да спира нормално(както преди смяната). След 20 км спирането доста се подобри. Дисковете не ми бяха износени от старите накладки - те имаха още доста хляб в тях, ама бях решил да ги сменям.
А на първите натискания почти неспираше понеже бях върнал(прибрал) буталата, та е трябвало малко да се напомпа за излезнат преди да тръгна - ама кой да се сети :lol: .
Единствено за което се сещам е да не си сложил някакви много корави да приплъзват в дисковете или да са ти били износени неравномерно старите дискове(т.е. на вълнички)?

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Чет 22 сеп 2011 19:50

Ако имат голям ръб дисковете докато легнат новите накладки почти не спира иначе по книгите пише първите около 300км в града да се спира със едно на ум когато се слагат нови накладки на стари дискове. Това го пишат именно заради въпросното износване на дисковете.

Потребителски аватар
MASTER-P
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MASTER-P » Чет 22 сеп 2011 20:55

Golf 3 Yahting GT написа:
MASTER-P написа:Вчера ми смениха предните накладки (джета '88) и още тогава нещо не лови. Сега излизах пак с колата и се спира изключително трудно. Какво не е наред? Има ли някакъв период на "напасване" докато започнат да ловят хубаво спирачките? Преди смяната всичко беше ОК, но просто реших да се подсигуря.

Здрасти Колега,
Аз преди месец ги смених на голф 3 след второ натискане на педала започна да спира нормално(както преди смяната). След 20 км спирането доста се подобри. Дисковете не ми бяха износени от старите накладки - те имаха още доста хляб в тях, ама бях решил да ги сменям.
А на първите натискания почти неспираше понеже бях върнал(прибрал) буталата, та е трябвало малко да се напомпа за излезнат преди да тръгна - ама кой да се сети :lol: .
Единствено за което се сещам е да не си сложил някакви много корави да приплъзват в дисковете или да са ти били износени неравномерно старите дискове(т.е. на вълнички)?

Ами нямам представа, просто казах да погледнат предните накладки и ако трябва да се сменят. А дисковете не са надраскани, работят точно, но не са и сменявани. Днес ме хвана яд и не исках да карам, та утре ще я пробвам след тези 50 км. пробег да видя има ли разлика или не.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Чет 22 сеп 2011 23:44

То след 50 км извънградско може да няма особено подобрение - все пак колко пъти ще натиснеш спирачката за тия 50 километра (след като излезеш от града и преди да стигнеш другия град)? Максимум 2-3 пъти, а може и нито един път.

Проблемът може да е от по-твърди накладки. Каква марка са? И колко струваха? Простото правило е, колкото по-евтини, толкова по-твърди и по-калпави. Ако и дисковете са ти неравномерно износени (т.е. на вълнички), ще трябва да мине малко време докато се нагоди накладката към тях. Ако след 40-50 км градско няма подобрение, тогава трябва да мислиш какво става. Засега си карай спокойно, но с едно (или две) наум ;)

Потребителски аватар
MASTER-P
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MASTER-P » Пет 23 сеп 2011 1:17

Нямам инфо за накладките, имам само лист с платените услуги (понеже и друго правиха по колата). Предполагам скоро време ще му се види решението. Мерси за съветите :applause: Ще докладвам при изменение :deal

Потребителски аватар
6669
Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
Двигател: AHF 1999

Мнениеот 6669 » Пет 23 сеп 2011 1:49

MASTER-P написа:Нямам инфо за накладките, имам само лист с платените услуги (понеже и друго правиха по колата). Предполагам скоро време ще му се види решението. Мерси за съветите :applause: Ще докладвам при изменение :deal

Покарай я и пиши какво е станало, да не се окаже че някоя от накладките е не където трябва монтирана, и се изкривява при натискане, вместо да натиска диска.

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Пет 23 сеп 2011 2:05

да не са наклепани с грес дисковете.

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Пет 23 сеп 2011 8:29

с различен аршин мерите едно и също нещо затова не излизат сметките
Първо дисковете се износват на вълнички (надраскват) чак когато са износени много над допустимото а допустимото е по 1мм от всяка страна за 10мм невентилиран преден диск износване до 8мм максимум и след това го хвърляш
да но ние караме до 5-6 мм и пак твърдим че нищо му няма на диска ето това е различен аршин
Второ накладките също са менте кериз всичките и скъпи и евтини никаква гаранция няма какво ще се купи .. един колега във форума беше писал избирам накладките така : Взимам от всички марки и модели накладки като влеза в магазина които стават за моята кола и искам да ги видя и с нокът или ключа ми от вкъщи правя леко драсване по периферията които са най меки тях взимам а обикновено те са и най евтините , по този начин не се износва бързо диска по трудно е да се надере и спира по добре и не скърца при спиране , но пък малко по бързо се износват самите накладки
колега при смяна на накладки трябва почти веднага да усетиш разлика към по добро а не обратното , щом е така разглобявай сам и виж какво не е наред или го карай при твойте хубосници да си оправят бакиите

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пет 23 сеп 2011 9:06

MASTER-P написа:Нямам инфо за накладките, имам само лист с платените услуги (понеже и друго правиха по колата). Предполагам скоро време ще му се види решението. Мерси за съветите :applause: Ще докладвам при изменение :deal

Не мога да разбера как не се интересувате от това какви части (в случая накладки) ви поставят на колите! Нали това са вашите коли и вие ги карате,редно е да се стремите да не ползвате най-големите боклуци.Как се доверявате на някой в сервиза дето иска да си пробута стоката от която има по-голяма печалба или просто е най-застояла. Наскоро приятел си сменя маслото и като го питах какво масло сложи ми каза-ми не знам,те в сервиза го смениха и каквото искат са си сложили :applause:

Извинявам се за отклонението. Какво стана със спирането? Колко са износени дисковете (имат ли голям ръб). Ако още не спира колата не е зле да провериш какво става със спирачките,че е опасно така да се кара :083:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”