Въпрос относно монтирането на спортно окачване
Въпрос относно монтирането на спортно окачване
Здравейте колеги, имам следните въпроси и се извинявам за некомпетентните изказвания относно регулируемото окачване който може би по долу ще изпиша но досега съм си слагал само стационарно и не съм се интересувал от такова. Та по въпроса: Купих едно спортно регулируемо и искам да питам, защо са две пружини малка и голяма (голямата отдолу между тях една пластмаска и после малката), също така съм забелязал при различните марки малката пружина е на друго място (отдолу под голямата), интересува ме каква е разликата, и накрая за пластмасата която е между двете - изглежда ми толкова лигава че имам чувството че при някоя случайна дупка (което в България е голяма случайност да учелиш дупка) може да замине и после какво правим....Моля споделете малко опит, още веднъж се извинявам за некомпетенцията си и благодаря на отговорилите (за протокола голата е Голф МК2)...
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Въпрос относно монтирането на спортно окачване
low tec ли е окачването
?
явно няма значение къде е малката и къде е голямата пружина
голямата е дебела , твърда и почти не се мачка/разпъва
малката е обратно на голямата
тази пластмасова шайба която ги разделя всъщност е нещо като гума
като се напече от слънцето става много мека и е трудно да я пречупиш/скъсаш
аз си направих от неръждавейка за по-сигурно само че предните понякога тракат на метал като въртя волана
едната задна още не съм я сменил и не съм имал проблеми вече 4К км
явно няма значение къде е малката и къде е голямата пружина
голямата е дебела , твърда и почти не се мачка/разпъва
малката е обратно на голямата
тази пластмасова шайба която ги разделя всъщност е нещо като гума
като се напече от слънцето става много мека и е трудно да я пречупиш/скъсаш
аз си направих от неръждавейка за по-сигурно само че предните понякога тракат на метал като въртя волана
едната задна още не съм я сменил и не съм имал проблеми вече 4К км
-
golfmk1
- Low rider
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
Ролята на малката пружина е да не позволява на голямата да стои свободно когато амортисьора е максимално разпънат.Не знам какво се напича от слънцето и омеква
но ролята на това е просто да фиксира двете пружини да не се удрят в стержъна 
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
когато подменях тези пластмасовите с метални бяха престояли около час на слънце
бяха станали супер меки от топлината почти като гумени
това се опича и омеква ако не си ме разбрал
бяха станали супер меки от топлината почти като гумени
това се опича и омеква ако не си ме разбрал
Значи да разбирам че голяма пружина въобще няма да се свива, малката ще обира повечето напрежение, амортисьора през повечето време ще е на тормоз и колата ще подскача ЯКО......
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Идеята на това оТкачване е да подскача,да е твърдо...иначе какво му е спортното?
При стандартното окачване,пружината е равномерна и колата вози меко,но не е особено стабилна при рязка маневра или неравност (купето лесно я свива от тежестта си).При някои окачвания,наченките на спортните,пружината пак е само една,само че с различна гъстота на навивките,което осигурява едно сравнително меко окачване,когато неравностите са малки или съответно накланянето на купето е малко (по-плавни маневри) и значително по-стегнато поведение при по-резки маневри/неравности.това се получава защото разредената част на пружината обира подскоците на купето и вои меко,след определено свиване обаче,става значително по-твърда и задържа купето стабилно,при което вече возията драстично се втвърдява.Ако двете пружини са една върху друга,както аз разбрах от описаното,а не една в друга,това се прави с цел това да се случва по-прецизно и да не правят една пружина,която да се натоварва различно в различните си части и т.н.,те правят две,като това позволява окачването да е по-меко в меката си част и съответно да не става толкова рязка разликата между меко и твърдо,както ако пружината е само една,макар и с различна гъстота на навивките.

При стандартното окачване,пружината е равномерна и колата вози меко,но не е особено стабилна при рязка маневра или неравност (купето лесно я свива от тежестта си).При някои окачвания,наченките на спортните,пружината пак е само една,само че с различна гъстота на навивките,което осигурява едно сравнително меко окачване,когато неравностите са малки или съответно накланянето на купето е малко (по-плавни маневри) и значително по-стегнато поведение при по-резки маневри/неравности.това се получава защото разредената част на пружината обира подскоците на купето и вои меко,след определено свиване обаче,става значително по-твърда и задържа купето стабилно,при което вече возията драстично се втвърдява.Ако двете пружини са една върху друга,както аз разбрах от описаното,а не една в друга,това се прави с цел това да се случва по-прецизно и да не правят една пружина,която да се натоварва различно в различните си части и т.н.,те правят две,като това позволява окачването да е по-меко в меката си част и съответно да не става толкова рязка разликата между меко и твърдо,както ако пружината е само една,макар и с различна гъстота на навивките.

Знаете ли кое обичам на спортното...(освен устойчивостта на кола и стегнатата возия)...като минавам през някой легнал полицаи леко леко..а до мен седи някоя надарена кака..първо предните гуми..скок подскок...после и задните пак скок подскок...представете си гледката...но да оставим майтапа сега ме интересува каква е разликата във возията от стационарното и дали ще си го имам подскачането за което от по горе разбрахте че ми е кеф да го имам...питам защото съм попадал на коли който са със спортно и не подскачат
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”