Проблем с пистовия ремък на мотор ABS - свири когато си иска

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Проблем с пистовия ремък на мотор ABS - свири когато си иска

Мнениеот azrod » Чет 13 окт 2011 12:02

Изчетох доста теми и доста мнения, но не намерих решение. Кода на мотора е ABS. Първияt въпрос е по колко хиляди километра се кара преди смяна ?
А втория дали е за смяна след като започва да свири в произволни моменти - отначало когато се понамокри, а после по всяко време. Натегнал съм го точно колкото го натиска пружината на генератора, но пак свири. Първия опит беше с още натягане - продължи да "пее" :) Последва сваляне на ремъка на хидравликата - пак свири, сваляне на пистовия ремък - спира да свири. Оттам дойде заключението, че е от него. Не са лагери на генератор или водна помпа, тъй като при леко намокряне на ремъка свиренето спира, а ако бяха лагери нямаше да спре.
Второто, което направих въпреки че е нелогично - охлабих го малко въпреки пружината на генератора и спря да свири.
На другия ден пак започна да си свири без изобщо нищо да съм пипал. Натегнах си го нормално (според пружината) и спря. На другия ден пак паля, свири, покарах 15-20 км до работа спря и така вече n-ти на брой път го натягам или отпускам до следващия път... Та въпроса е дали е сигурен симптом, че сме за смяна на ремък ?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Re: Проблем с пистовия ремък на мотор ABS - свири когато си иска

Мнениеот zfa159 » Чет 13 окт 2011 12:10

Аз,когато купих Пасат-а, го смених, после съм карал едни 80-90 000 км,докато един ден осъзнах,че не съм го сменял от доста време (през това време съм сменял 2пъти ангренаж заради други ремонти и винаги съм го гледал дали си е наред този отпред).Проверих го - нямаше признаци на износване или някакви други проблеми,нито издаваше някакви звуци изобщо.Сложих си нов все пак,както и нова обтяжна ролка (при мен,понеже имам и климатик,има си отделна отяжна ролка с пружина за този ремък,като водната ми помпа не се върти от него).Така че на колко се сменя, е малко сложен въпрос и зависи от състоянието на ролките и самия ремък (ако някоя ролка има дребно ръбче,то с времето закъсва ремъка,ремъка от старост се напуква също така).Ако не знаеш кога е сменян за последно, смени го ,за да не те изненада някъде,не стурва повече от 20-30лв (цената зависи от дължината,тя зависи от това какво върти),купи си Gates или Conti и няма да имаш проблеми.
:beer

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 13 окт 2011 12:15

Аз го смених като купих колата преди година и половина, но ми е интересно все пак дали това са симптоми, че си е отишъл. За справка моя е на почти 50к км. Видимо също няма износване, но издава звуци при всякакво натягане.

Потребителски аватар
vnkostadinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vnkostadinov » Чет 13 окт 2011 12:51

Сменяш и стария остава в багажника за резерван, ако се скъса по път. иначе се сменя за... има няма 5 мин.. :)

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 13 окт 2011 13:32

vnkostadinov написа:Сменяш и стария остава в багажника за резерван, ако се скъса по път. иначе се сменя за... има няма 5 мин.. :)

То това е ясно, аз за хидравликата вече си нося резервен :))))

П.П.: А кой се подиграваше на хората дето носим резервни части в колата ?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”