Проблем с окачването - пружина ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
spa
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Проблем с окачването - пружина ?

Мнениеот spa » Пон 23 окт 2006 0:10

Здравейте. Ето и накратко моя проблем. От известно време като карам колата и все ми седи кимбилнат налявао. Разбира се отдадох го на внушение. После взе да трака нещо. Отидох на майстор. Оказаха се разхлабени задни лагери. Всичко добре, но тракнето (малко по-различно) продължи на някои дупки и неравности. Днеска се качаваме 4 човека и тракането ядкси много... Спирам и поглеждам. Задната лява част доста спаднала. Като няма никой почти не кляка, но с човек на задната седалка се накланя доста. Явно има пробле в амортисиорите/пружините. Натиснах колата няколко пъти връща бавно без да трака или нещо друго. От тук си правя извод че явно само пружината е отишла. Преди време ми бяха казали, че може би са меки. Та въпросите са ми следните.

1. Правилно ли мисля че пружината е отишла.
2. Каква е процедурата.
- смяна на пружини само
- смяна и на всичко амортисиори, пружини, тампони ...
3. Ако се сменят, как е най добре да се смени едната или и двете задни наведнъж.
4. Да препоръчате марка, цвят/твърдост пружини. Става въпрос за нормално каране градско/извън градско - 15000км годишно.
5. Има ли смисъл да се взимат пружини на старо от форума с оглед на това, че не е ясно състоянието им - освен по думите на собственика.
6. Някой да има представа за цени?

Колата е тази от гаража.

Съжалявам ако се повтарям с някоя тема, но нямам много време да се ровя, а и на първо четене не можах да намеря пълна информация.

Мерси предварително.

Потребителски аватар
tonino
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonino » Пон 23 окт 2006 5:24

абе първо отиди в някой сервиз да се огледа
аз имах случка с един голф леглата кадето ляга прожината на амортесьора едното беше обърнато на обратно и колата стоеше малко на една страна
пък ако сменяш прожини задалжително две нови апък твойте ги продай за втора употреба :lol:

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 23 окт 2006 9:55

Най-вероятно е виновна пружината.Или е поомекнала или е счупена.Ако не можеш да установиш сам иди на сервиз.Сменят се сравнително лесно,пружината+амортисьора се свалят лесно и се разглобяват без да са необходими скоби за стягане на пружината.Сменят се и двете.Ако ще сменяш си купи 2 нови пружини.Ако прецениш,че е необходимо и имаш възможност,смени и двата амортисьора.Според състоянието на тампоните прецени дали нямаш нужда от нови.Вземи си нови шокови тампони,защото обикновено са в кофти състояние.Има едни модели с гофрета,които са по-добри от тези с прахоуловителя.Гофретата (или прахоуловителя)предпазва амортисьора от прах,вода и т.н.
Аз съм сменял омекнала пружина но на Форд Ескорт и то предна.Смених и двете пружини+нови амортисьори.

Потребителски аватар
spa
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот spa » Пон 23 окт 2006 12:42

andro_v написа:Най-вероятно е виновна пружината.Или е поомекнала или е счупена.Ако не можеш да установиш сам иди на сервиз.Сменят се сравнително лесно,пружината+амортисьора се свалят лесно и се разглобяват без да са необходими скоби за стягане на пружината.Сменят се и двете.Ако ще сменяш си купи 2 нови пружини.Ако прецениш,че е необходимо и имаш възможност,смени и двата амортисьора.Според състоянието на тампоните прецени дали нямаш нужда от нови.Вземи си нови шокови тампони,защото обикновено са в кофти състояние.Има едни модели с гофрета,които са по-добри от тези с прахоуловителя.Гофретата (или прахоуловителя)предпазва амортисьора от прах,вода и т.н.
Аз съм сменял омекнала пружина но на Форд Ескорт и то предна.Смених и двете пружини+нови амортисьори.

Мерси. Определено са пружините. Амортисиорите са си добре и доста добре работят, така че засега няма да ги сменям. Нямям време да се занимавам и няма сам да ги сменям. За тампоните ще говоря с мяйстора но след като се свалят старите пружини ще се разбере.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 23 окт 2006 19:39

Ами правилно си решил.Нека майсторът прецени в какво състояние са ти шоковите тампони и тампоните на амортисьора (горните),също можеш да му кажеш да види и долния тампон на амортисьора,през който минава болта,свързващ го със задния мост.Аз сменях шоковите тампони и единия от въпросните имаше доста луфт с болта и го смених и него.Иначе едната пружина ме занимаваше час и двайсет минути,другата само двайсет,ама трябва да му се хване цаката.Все пак не съм монтьор.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”