Моторче на парно

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
purwi
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: ez 1986

Моторче на парно

Мнениеот purwi » Чет 27 окт 2011 14:11

Въпросът ми е някой дали си е сменял четките на моторчето за парното? Колата е голф 2. :roll:

Потребителски аватар
kr86
Автомобил: Golf mk2
Двигател: 1.6 automatic 1984 year

Re: Моторче на парно

Мнениеот kr86 » Чет 27 окт 2011 14:26

Защо реши че са четки? Провери първо бушона и товарното съпротивление.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Чет 27 окт 2011 15:09

kr86 написа:Защо реши че са четки? Провери първо бушона и товарното съпротивление.

а ти защо реши че е точно това, колегата purwi поразрови се в някой ел магазин или сервиз ако няма същите по размер търси близки по размер и ги оформи с пила шкурка или на шмиргел,а иначе не е зле да споделиш какъв е проблема

Потребителски аватар
purwi
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: ez 1986

Мнениеот purwi » Чет 27 окт 2011 19:22

Моторчето си работи, но му правя профилактика.Трябваше да го посмажа и между другото му отворих четките.Оказа се че са на свършване, обаааче не се сменят както на динамото явно. :banghead: Четките са 2 на брой и са свързани заедно с 2 намотки, които са сложени на една пластмаса.Затова питам някой ако знае дали се сменят само четките като си играем да запояваме или се продават заедно с намотките и пластмасата. :bowdown

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 28 окт 2011 9:26

Колега отиди на ул.Ал.Дякович Търси м-на на "Франсизкуп" може да има целия възел готов. С/у паркинга на автобусите е. Има и голямо разнообразие от четки.

vwpnss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vwpnss » Пет 28 окт 2011 10:00

Здравейте!
Във връзка с темата за моторче на парно имам един въпрос: как да разглобя моторчето за да стигна до втулките на ротора, за да сложа малко грес, защото на степен 1 и 2 свири.
Преди една седмица облепях клапите, обаче не можах да разгадая разглобяването, нямах и много време. За Голф 2 става въпрос.

rocky66
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rocky66 » Пет 28 окт 2011 13:50

vwpnss написа:защото на степен 1 и 2 свири.
Преди една седмица облепях клапите, обаче не можах да разгадая разглобяването, нямах и много време. За Голф 2 става въпрос.
До пълно разглобяване и аз не съм стигал (не мога да сваля перката :banghead: ), но мога да споделя до какъв извод стигнах.
На всички вентилатори им трябва въздух! Когато въздуховодите и филтрите (решетките) са чисти, двигателите работят в нормален режим (номинален ток, не прегряват ...) и имат по-дълъг живот. Затова е добре да се прави профилактика: смяна на филтър, почистване от мръсотия: листа, клечки, мъх, косми, кал и какво ли не, още scare и е възможно даже, да спре да свири.

vwpnss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vwpnss » Пет 28 окт 2011 16:22

Всички канали и въздоховоди са чисти.
Преди малко свалих външния кожух на вентилатора (пластмасовия), но не излиза перката, чукам оста от двете страни и се мести оста, а перката не излиза, трябва да намеря някакъв начин да извадя перката, за да сложа грес на двете втулки.

vwpnss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vwpnss » Пет 28 окт 2011 18:31

Аз продължавам да пиша в темата, но пак имам въпрос:
Изкарах перката като я избих от оста. Извадих външната пластмаса, както и една дето е отвътре на нея. После сложих грес на втулките, изчистих праха и сглобих вентилатора. Обаче сега първа степен е по-слаба от преди и не се усеща да духа през духалките, както и втора и трета степен са малко по-бавни.
Преди да изчистя и смажа втулките както е сглобен вентилатора, като завъртя на ръка перката нямаше инерция, сега пак няма.
Трябва ли да има инерция като я въртя на ръка? Иначе не затяга оста на моторчето.
Друго всичко е нормално с моторчето.

rocky66
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rocky66 » Съб 29 окт 2011 11:54

Пробвал съм с машинно масло, с диференциално масло, със смес грес+масло => винаги съм успявал да отстраня свиренето, но не за дълго. Сега съм намерил "бързооборотна" грес, но не съм пробвал още с нея.
Трябва смазката да е много гъста, че чак да ти намали оборотите. Има един аксиален луфт - да не би да си го обрал по някакъв начин, при монтажа или пък да е станал по-голям в някоя от посоките и роторът да трие в нещо.
Ако всичко по механиката е наред, виж състоянието на четките ... и провери напрежението.
Относно инерцията - бих казал има си, но не е голяма.
Ууупс! ... за проблем с четките вече си писал ... хм! Когато са много износени, се влошава контакта с ротора.

vwpnss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vwpnss » Съб 29 окт 2011 12:42

Колектора на ротора има ръбче от износване и площта където трият четките е на каналчета, ама преди да го разглобя и смажа оборотите на 3-те степени бяха добре, сега са по-ниски :banghead: На 1-ва степен през духалките не духа. Вече и оста е разбалансирана и има биене. Втулките на оста са сферични и се самонапасват с оста. Инерцията като завъртя силно и пусна перката е около 3 оборота.
Чистих и стеклото се масло от долната втоулка по колектора, не се оправя.
Ако не бях го разглобявал заради свиренето сега щеше да работи на високи обороти.
А, и с аксиалния луфт и без него няма разлика, оста се мести през ротора ако я удрям. :(

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”