1 и 2 степен на регулатора на парното не работят

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
martin_072
Автомобил: Seat Ibiza GLXI Audi A4
Двигател: 1.8 ABS 1.8t
Контакти:

1 и 2 степен на регулатора на парното не работят

Мнениеот martin_072 » Пет 15 юли 2011 17:07

Колеги нещо ми се прецака регулатора на духалката на парното 1-2 степен не работят 3 работи когато си иска 4 работи за сега,в началото само 1 не работеше се както са тръгнали ще остана без климатик като правих осветлението на всички врътки се загледах как се разглобява самия ключ но ми се видя че не може кажете ще може ли да оправя тези или ще трябва да търся цялото табло(3-те врътки)
http://photo-zona.net/images/user16784/ ... 7-0003.JPG
http://photo-zona.net/images/user16784/ ... 2-0002.JPG

Потребителски аватар
Piro_vw
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: 1.9 TDI AFN

Re: 1 и 2 степен на регулатора на парното не работят

Мнениеот Piro_vw » Пет 15 юли 2011 17:12

или е врътката или терморегулатора,аз се разминах само със смяна на терморегулатора

Потребителски аватар
martin_072
Контакти:

Мнениеот martin_072 » Пет 15 юли 2011 20:14

Врътката е на самия ключ може да се е износил и да не прави контакт щом вече и 3-та взе да се ебава,слагам на 3 нищо бате бутвам го леко и си тръгва ама на 1-2 колкото и да го бутам не тръгват могат ли да се разглобят? да се види каде е проблема
http://picbg.net/img.php?file=a534510b887e0742.JPG

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 15 юли 2011 20:50

Както си на тази снимка http://photo-zona.net/images/user16784/ ... 7-0003.JPG - просто хващаш врътката и дърпаш :lol:
Има едно зъбче (малко) в задната, удебелената част. Лесно излиза.
След това хващаш с по-здрави пинсети или с тънки клещи-гарги и нагласяш пластината отдолу да опира хубаво в контактните пластини на отделните степени ;)

Потребителски аватар
kcars
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kcars » Съб 16 юли 2011 13:28

Според мен проблемът е от съпротивлението,което се намира в близост до ел.моторът в пласмасовият кожух на парното.Опитаи да почистиш контактите и провери връзките.Когато там всичко в изправно степените работят без проблем.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Съб 16 юли 2011 14:38

Цъ! Не е в резистора. Още по-малко - в термопредпазителя на същия тоя резистор, повярвай! :lol:
Врътките на Пассат В3 са абсолютно същите, включително и на външен вид!
Мача съм го играл поне 3 пъти, а и съм казвал и на други колеги на къде 'фърчи топката' mhihi
Не казвам, че съм безгрешен, но поне до сега, с тия симптоми - винаги съм познавал :lol:

Потребителски аватар
martin_072
Контакти:

Мнениеот martin_072 » Пон 17 окт 2011 11:19

Колеги отново ми се развалиха степените на парното сега работи само на 4 и е адски неприятно да работи само на 4 особено зимата колата загрява по бавно и в адски шумно,проверих врътките(пластинките) и имам чувство че си работят допирам пластинките с отверка и не иска да тръгне от какво друго може да е да не работят 1-2-3-та степен.
Спряха от веднъж и мотора стана адски шумен докато тръгне

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Пон 17 окт 2011 11:29

martin_072 написа:Колеги отново ми се развалиха степените на парното сега работи само на 4 и е адски неприятно да работи само на 4 особено зимата колата загрява по бавно и в адски шумно,проверих врътките(пластинките) и имам чувство че си работят допирам пластинките с отверка и не иска да тръгне от какво друго може да е да не работят 1-2-3-та степен.
Спряха от веднъж и мотора стана адски шумен докато тръгне

И аз имам същия проблем,смених врътките обаче нищо не се промени :?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Пон 17 окт 2011 13:39

kcars написа:Според мен проблемът е от съпротивлението,което се намира в близост до ел.моторът в пласмасовият кожух на парното.Опитаи да почистиш контактите и провери връзките.Когато там всичко в изправно степените работят без проблем.

Ето, че дойде време и за съвета на колегата :lol: :lol:
Или поне много близо до този съвет ;)
До това съпротивление има и един термопредпазител. Той е изгорял, защото мотора се е прецакал, тока се е повишил и.... :bishop
Какво се е прецакало на мотора - не е ясно!
Може да са втулки, може да се е затъпкал с боклуци, а може и част от перката да се счупила За това и шуми.
А защо работи на 4-та степен - ами защото тази степен е директна, не минава през термопредпазителя.

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Пон 17 окт 2011 14:03

radotom написа:
kcars написа:Според мен проблемът е от съпротивлението,което се намира в близост до ел.моторът в пласмасовият кожух на парното.Опитаи да почистиш контактите и провери връзките.Когато там всичко в изправно степените работят без проблем.

До това съпротивление има и един термопредпазител. Той е изгорял, защото мотора се е прецакал, тока се е повишил и.... :bishop
Може да са втулки, може да се е затъпкал с боклуци, а може и част от перката да се счупила За това и шуми.
А защо работи на 4-та степен - ами защото тази степен е директна, не минава през термопредпазителя.

Може ли малко повече инфо за тоя термопредпазител и смяната му? Ще съм много благодарен :bowdown

Потребителски аватар
martin_072
Контакти:

Мнениеот martin_072 » Пон 17 окт 2011 14:36

radotom написа:

Това е терморегулатора предполагам?!
http://picbg.net/img.php?file=1360bd96937fd1db.jpg
http://picbg.net/img.php?file=74eb16ddae4fe785.jpg
Като дам на късо терморегулатора работи и 3-та степен а на 1 и 2 цъка някво реле

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Пон 17 окт 2011 23:06

Не терморегулатор, термопредпазител ;)
Да, това, малкото цилиндрично нещо.
Ето една по-ясна (надявам се) снимка
Изображение
Нормално е като го дадеш на късо да тръгват и другите степени, не само 3 и 4. Цъкане... по-скоро някъде нещо се мъчи заради големия електрически товар от блокиралия мотор.

Повече инфо... миии... ако не се лъжа, термопредпазителя е на 137*С (те по това се делят - по температурата, на която изгарят). Намира се зад жабката, до мотора на вентилатора, в пластмасова кутия с куплунг.
Не се лъжете да го "ремонтирате" чрез даване на късо, защото вероятноста да подпалите инсталацията хич не е малка :?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 17 окт 2011 23:14

При мен беше прекъснал самия резистор - зелената джаджа. Това, че първо са отказали първите две степени, а после и третата увеличава вероятноста проблема да е в резистора. Читав жичкаджия ще ти даде точна диагноза за няколко минути.

Потребителски аватар
martin_072
Контакти:

Мнениеот martin_072 » Пон 17 окт 2011 23:25

radotom написа:Не терморегулатор, термопредпазител ;)
Да, това, малкото цилиндрично нещо.
Ето една по-ясна (надявам се) снимка
Изображение
Нормално е като го дадеш на късо да тръгват и другите степени, не само 3 и 4. Цъкане... по-скоро някъде нещо се мъчи заради големия електрически товар от блокиралия мотор.

Повече инфо... миии... ако не се лъжа, термопредпазителя е на 137*С (те по това се делят - по температурата, на която изгарят). Намира се зад жабката, до мотора на вентилатора, в пластмасова кутия с куплунг.
Не се лъжете да го "ремонтирате" чрез даване на късо, защото вероятноста да подпалите инсталацията хич не е малка :?

добре кажи как да го оправя всяка степен да си работи?!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 17 окт 2011 23:45

Първо с парче медна жица даваш накъсо двата извода на термопредпазителя и ако ти проработят всички степени го демонтираш и отиваш в Конрад, показваш го и си купуваш същия за стотинки. Монтажа е малко по-сложен защото при запояването може да го прегрееш и да изгори и новия. Когато нагряваш с поялника трябва да стискаш извода между спойката и самия елемент с клещи за да отнемаш топлината с клещите и да не позволяваш да достигне до самия термопредпазител.
Аз мисля, че проблема не е в термопредпазителя, а в резистора.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”